Güncelleme Tarihi:
Columbia Üniversitesi’nden Steve Brusatte’nin liderliğindeki bir araştırma ekibi, “triceratop” gibi bazı büyük otçul türlerin sayısının 65 milyon yıl önceki toplu yok oluştan çok önce azaldığını ortaya koydu.
Doğal Tarih Müzesi’yle birlikte çalışan Brusatte, “Dinozorların en güçlü oldukları dönemde yok olmalarına volkan patlamaları ya da dünyaya çarpan bir göktaşı mı neden oldu? Bizim bulgularımıza göre durum bundan çok daha karmaşık. Dinozorların başına, çoğunlukla anlatıldığı gibi ani bir felaket gelmemiş olabilir” diye konuştu.
Araştırmacılar, dinozorların soylarının neden yok olduğunu anlayabilmek için farklı dinozor gruplarının geçtikleri biyolojik çeşitlilik evreleriyle ilgili verileri bir araya topladı.
Bir grubun çeşitliliğindeki artışın, yeni türlere evrilme ve hayatta kalma şansını artırma anlamına gelebileceği belirtildi. Aynı şekilde çeşitliliği azalan gruplarda da uzun vadede soyun tükenmesinin ilk işaretlerinin görüldüğü ifade edildi.
Aynı dönemde zırhlı “ankylosaurus”, “tyrannosaurus” ve uzun boyunlu otçul “sauropod” gibi diğer dinozor gruplarının biyolojik çeşitliliği ya sabit kaldı ya da çok az arttı.
Brusatte, “Genel kanının aksine, Geç Kretase dönemi bir göktaşı çarpması sonucu alt üst olan statik bir ‘kayıp dünya’ değildi. Bazı dinozorlar bu dönemde dramatik değişimler yaşıyordu. Bu dönemde büyük otçullar uzun dönemli bir yok olma sürecine girdi, en azından Kuzey Amerika’da” dedi.