Dinozor

Güncelleme Tarihi:

Dinozor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2001 00:00



Haberin Devamı

Dinozorların Tarzan'ı Hollywood'un bugüne dek ürettiği en büyüleyici görsel efekt yapımları arasında yerini şimdiden alan Dinozor (Dinosaur) seyirciyi tarih öncesi çağların büyülü dünyasına davet ediyor. 1300'den fazla görsel efekt kullanılarak çekilen film, Tarzan gibi maymunlar tarafından büyütülen Aladar isimli sevimli dinozorun maceralarını konu alıyor.

HER devirde büyük merak uyandıran dinozorların başrolü oynadığı bir film var karşımızda. Özel olarak oluşturulan dijital stüdyo ortamında ortaya çıkarılan Dinozor filmi, çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çekeceğe benziyor.

Dinozor'un konusu bundan 65 milyon yıl önce İkinci Zamanın Son Kısmı olarak bilinen jeolojik dönemde geçiyor. Aladar adlı Iguanodon türü bir dinozorun öyküsü var filmde. Aladar zorunluluklar nedeniyle Lemur'ların yaşadığı adaya götürülmüş ve bir dinozor olduğu halde orada kendi türünün dışındaki maymunlar tarafından büyütülmüş. Dünyaya büyük bir meteorun çarpması sonucunda dinozorların dünyasına geçmek zorunda kalıyor. Ancak onlardan ayrı bir düşünce tarzıyla yetiştiği için her konuda farklı düşünüyor. Onların tepkisini çektiği halde düşüncesinden vazgeçmiyor ve kendisini bekleyen zorlukların üstesinden gelmek için elinden geleni yapıyor.

Dinozor'un yönetmenliğini Ralph Zondag ile Eric Leighton birlikte üstlendi. Dinozor'a ve Disney'in dijital stüdyosunun oluşturulmasına hizmet verenler arasında görsel efekt alanında uzmanlaşmış iki isim de yer aldı. Geçtiğimiz yıllarda 2010 ve Cliffhanger'daki çalışmalarıyla iki kez Oscar'a aday gösterilen Neil Krepela, filmin Görsel Efektler Süpervizörlüğünü üstlenirken Neil Eskuri de Dijital Efektler Süpervizörlüğü'ne getirildi. Prodüksiyon tasarımlarını Walter Martishius'un gerçekleştirdiği filmin sanat yönetmenliğini Cristy Maltese yaptı.

Filmin öyküsüne destek veren özgün müziğinin hayata geçirilmesini ise Altıncı His ve Kaçak için yaptığı çalışmalarla tanınan James Newton Howard üstlendi. Çeşitli Broadway müzikallerinin bestelerinin yanısıra Aslan Kral'ın vokallerine de katılan Lebo M. ise filmin vokal düzenlemelerinin sorumluluğunu aldı.

3.2 MİLYON SAAT ÇALIŞTILAR

Çizgi filmin eşi benzeri görülmemiş boyutunun en önemli örneği, kameranın sayıları binlerle ölçülen dinozorları taradığı açılış sahnesinde kendini gösteriyor. Filmin kahramanları arasında 30'dan fazla türde tarih öncesi yaratık var. Bunların büyüklüğü 30 cm. boyundaki kertenkeleden 3,5 metre uzunluk ve 100 tonluk ağırlığa sahip olan dev Brachiosaur'a kadar değişiyor.

Bu olağanüstü büyüklükteki görsel efekt çalışmasının sağlanabilmesi amacıyla Disney bünyesinde birinci sınıf bir dijital stüdyo oluşturuldu. Dinozor'un prodüksiyon çalışmalarıyla geçen dört yıllık sürecin sonunda film endüstrisinin hizmetine kusursuz bir tesis kazandırılmış oldu.

Dinozor'un sinema ekranlarına getirilebilmesi için bilgisayar başında çalışan elemanların harcadığı toplam işlem süresi 3.2 milyon saati buldu ve filmde kullanılan verilerin toplandığı disk alanının büyüklüğü 45 milyon megabyte'a ulaştı.

Walt Disney stüdyolarının Başkanı Peter Schneider'a göre Dinozor, Disney'i dijital teknolojinin ön cephesine getiren ve bilgisayarda yaratılan görüntülerle gerçek insanların oynadığı sahnelerin birleştirilmesinde yepyeni bir standart oluşturan bir çizgi film oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!