Güncelleme Tarihi:
Küçük bir Brontosaurusa benzeyen bir yaratığın, Orta Afrika'nin ücra bir köşesinde bir bataklıkta görülmesinden sonra bilim adamları bu canlının peşine düştü. Bu yeni bulgu, dinozorların hálá yaşayıp yaşamadıkları sorusunu gündeme getirdi.
Orta Afrika'da bulunan bir su yaratığı bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Şu sırada bilim dünyasında gündeme yeni bir soru yerleşti: Dinozorlar yaşıyor mu?
Yaklaşık 9 metre boyunda olan bu su canlısı, düzinelerce Afrikalı tarafından, Kongo, Gabon ve Kameron'un büyük bir bölümünü oluşturan bataklıklarda görüldü. Afrikalılar bu canlıyı ‘‘mokele-mbembe’’ yani ‘‘nehir tıkayan’’ olarak adlandırıyor. Kabonga kabilesinden gelen bilgiler bilim adamlarını ümitlendirdi. Bilgiler kabiledeki avcıların mokele-mbembe'yi avladıkları yolundaydı. Hayvanın eti yenilemediğinden çürümeye bırakılmıştı.
Tanıkların çizdikleri resimler, gözlemlenen canlının dünyada yaşadığı bilinen başka hiçbir hayvana benzemediğini gösteriyor. Bu bataklık canlısı, bilim adamlarına göre 65 milyon yıl önce dünya üzerinden silinen otobur bir dinazor çeşidine çok benziyor. Tanımlamalara göre bu yaratık, büyük, bodur ve su çevresinde yetişen bitkilerdeki yaprak ve meyveleri yemeye elverişli, uzun bir boyna sahip.
Araştırmaları yürütecek bilimsel heyeti, yeni canlı türleri konusunda uzman ünlü Dr. Bill Gibbons organize ediyor. Dr. Bill Gibbons ve diğer kriptogam (çiçeksiz bitkiler) zoologları, Ekim'de Afrika'ya gitmek için yola çıkacaklar.
Gibbons, araştırmadan umutlu, ancak bazı sorunların altını çiziyor: 'Bu hayvanın varolduğundan eminim. Bölge toprağının araştırmaya uygun olmaması dışındaki asıl problem, bu hayvanın, su altında, genelde toplumsal karmaşanın egemen olduğu ülkelerde ve çok az insanın bulundugu alanlarda yaşaması'.
Korkunç kertenkele anlamına gelen dinozor (dinosaurs), 200 milyon yıldan fazla süre dünyadaki en güçlü yaratıktı. Dinozorların soyunun 65 milyon yıl önce dünyaya bir meteor çarptığında tükendiği kabul görüyor. Günümüzde dinozorların hálá yaşadığı düşüncesine hep spekülasyon gözüyle bakılsa da, bilim adamları dinozorların yaşamaya devam etmiş olabileceklerini tahmin ediyorlar. Onlara göre, dinozor soyu, ekvatora yakın alanlar gibi, meteordan kaynaklanan ısı düşmesinin daha az etkili olacağı yerlerde günümüze kadar gelmiş olabilir. Bu açıdan bakıldığında, Orta Afrika'nın ücra bataklıklarında, dinozorlar, başka birçok tarih öncesi canlının yok olmasına neden olan insanoğlundan da korunmuş olabilir.
Arizona'daki Uluslararası Kriptogam Zooloji Kurumu yetkilisi Dr. Richard Greenwell de araştırma gezileri planlıyor. Dinozor'a benzeyen başka bazı canlılar da bu kuruma rapor edilmiş. Örneğin, ‘‘muhuru’’ denilen stegosaura benzeyen canlının Kenya'da görüldüğü söyleniyor.
İngiliz kriptogam zoologu Dr Karl Shuker 'Herhangi bir doğa olayının dinozorların tümünü ortadan kaldırması pek olası gözükmüyor, sonuçta timsahlar ve yılanlar sözü edilen olaydan kurtuldular. Orta Afrika'da tarih öncesi hayvanların günümüze kadar yaşayageldiği çok büyük alanlar bulunuyor. Kimbilir Jurassic Park belki de hep yanıbaşımızdaydı' diyor.