Yeliz ÖZ / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 00:00
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından düzenlenen forumda konuşan İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, dinleri dikkate almadan küresel sorunların çozülmesinin zor olacağını söyledi. Dini liderler, kadına yönelik şiddete son verilmesi için de çağrı yaptı.
BİRLEŞMİŞ Milletler Nüfus Fonu UNFPA’nın Global İnanç Temelli Topluluklar Ağı oluşturmak için düzenlediği foruma katılan İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, dinlerin barışını ve büyük tesir gücünü dikkate almadan dünyadaki sıkıntılara ve küresel sorunlara çözüm bulunamayacağının uzun tecrübeler sonucunda anlaşıldığını söyledi.
Hilton Convention Center’da dün başlayan toplantının açılışında konuşan Çağrıcı, UNFPA’nın çalışmalarında dünyanın en büyük dinlerinin ve din adamlarının katkı sağlayabileceğini görmesini takdirle karşıladığını söyledi. BM Nüfus Fonu’nun anne ölümleri, HIV, AIDS, yoksulluk konularında Global İnanç Temelli Topluluklar Ağı oluşturmak amacıyla düzenlediği forum 75’ten fazla dini lider ile Hindu, Budist, Yahudi, Sihizm, Hıristiyan ve Müslüman topluluklarının temsilcilerini bir araya getirdi.
Foruma katılan Hindu, Budist, Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman topluluklarının temsilcileri, "Kadına karşı şiddete son" çağrısı yaptı. Filistin Başhakimi Şeyh Tayseer Tamimi, "Ayrımcılıkla mücadele esas görevimiz. Ayrımcılık tuzaklarına düşmeden aile içi şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar yapmalıyız" derken, Malezya ve Singapur Lutheran Kilisesi’nden Pastor Pax Tan, "İster kilise, ister cami, ister herhangi bir inanca dayalı örgüt olsun güçlerimizi kadınlar için birleştirmeliyiz" dedi. Hilton Convention Center’da İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın açılış konuşmasıyla başlayan forumun ilk gününde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Nijerya Hükümeti Kadın Çalışmaları Örgütü Başkanı Ngozi Uti de "Kadına karşı şiddette din önemli bir yardımcı araç olarak kullanılabilir. Bizler Nijerya Katolik Kilisesi olarak erkekleri ve dini liderleri eğiterek kadına karşı şiddete son vermeye çalışıyoruz" dedi.