Dink'in ailesinden "davalar birleşsin" talebi

Güncelleme Tarihi:

Dinkin ailesinden davalar birleşsin talebi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 14:41

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Hrant Dink'le ilgili, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında yer aldığı 8 sanık hakkında Trabzon'da açılan iki davanın, cinayet sanığı Ogün Samast'ın da yargılandığı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davayla birleştirilmesi istendi.

Haberin Devamı

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz katılmadı. Öz'ün avukatı Ali Sürmen ile Dink ailesi avukatları Ergin Cinmen, İsmail Cem Halavut ve Hakan Bakırcıoğlu duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme heyeti başkanı Dursun Kaya Güleç, Dink cinayetiyle ilgili Albay Ali Öz hakkında, zabıta amiri olmasından dolayı, Dink'in öldürülmesi olayından önce bu konuda istihbari bilgiler elde edildiği halde bunları değerlendirip yasal işlem yapmadığı için “görevi ihmal ettiği' iddiasıyla mahkemelerinde açılan dava ile Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında “görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde açılan davaların sürecini anlattı.

Hakim Güleç, daha sonra, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kendi mahkemelerinde açılan dava ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde Albay Öz hakkında açılan davanın birleştirilmesini istediğini hatırlattı.

Bu konuda diyecekleri sorulan Dink ailesi avukatlarından Ergin Cinmen, cinayetle ilgili Trabzon'da iki ayrı mahkemede açılan davaların sadece Albay Öz yönünden değil Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanmaları süren Albay Öz dışındaki diğer sanıklarla da irtibatlı olduğunu savundu.
Öz ve diğer sanıkların Dink'in öldürüleceğini önceden öğrenmelerine rağmen olayı örtbas ederek “kastı aşan ağır bir kusur” işlediklerini öne süren Cinmen, bu davaların, cinayet sanığı Ogün Samast ile diğer sanıkların yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davayla birleştirilmesini istedi.
Dink ailesinin diğer avukatları da Cinmen'in beyanlarına katıldıklarını söyledi.

Sanık avukatı Sürmen ise Trabzon'daki davalarda, Hrant Dink'in öldürülmesi olayında kamu görevlilerinin görevlerini ihmal edip etmediklerinin ele alındığını, söz konusu davaların Dink'in öldürülmesiyle ilgisi bulunmadığını iddia etti.

Mahkeme heyeti, Dink cinayetiyle ilgili Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesindeki dava dosyasının onaylı suretinin çıkarılıp dosyaya konulmasına ve her iki davanın birleştirilip birleştirilmemesi konusunun müşteki konumundaki Dink ailesinin mensuplarının davaya katılıp katılmayacağı yönünde karar verilmesinin ardından kararlaştırılacağını belirtti.

Mahkeme heyeti başkanı, bazı Dink ailesi mensuplarının davaya katılıp katılmayacağına ilişkin karar verilmesi amacıyla bu kişilerin Dink ile bağlantılarını gösterip veraset belgesi veya nüfus aile kayıt tablosunun mahkemelerine getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

8 SANIĞIN YARGILANDIĞI DAVAYA DEVAM EDİLECEK

Öte yandan, öğleden sonra, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olarak dönemin jandarma komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında “görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla açılan davanın görülmesine devam edilecek.

Hrant Dink'in öldürülmesinde dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, aynı kurumun İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız ile Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Astsubay Veysel Şahin'in de aralarında yer aldığı 8 sanık hakkında “görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Devam eden bu davayla birlikte Albay Ali Öz hakkında, Hrant Dink'in öldürüleceğine ilişkin bilgiler konusunda gerekli titizliği göstermeyerek görevini ihmal ettiği gerekçesiyle Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başka bir dava açılmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!