Güncelleme Tarihi:
Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki (CMK) yeni düzenlemeye göre Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde görülen önemli çete ve terör davalarının sesli ve görüntülü olarak kayda alınması için çalışmalara başladı. Birkaç yıldır duruşmalarda dile getirilen 'kayda alınma' yönündeki talep, son olarak Hrant Dink cinayeti davasında gündeme geldi.
İLK SALON HAZIR
Dink ailesinin avukatları, yaptıkları konuşmaların tutanağa tam geçmediğini ileri sürerek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaların kaydedilmesini istedi. Daha önce ödenek bulunamadığından kayıt için gerekli teknik donanımı yaptıramayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, avukatların talebi üzerine yeniden harekete geçti ve Adalet Bakanlığı'na başvurdu. İstanbul Valiliği'nin de desteğiyle ödenek bulan savcılık, duruşmalarda ses ve görüntü kaydı için çalışmalara başladı. Adliyede ilk olarak İstanbul 9 ve 11. Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından kullanılan duruşma salonuna kamera , LCD ekran , mikrofon ve hoparlörler yerleştirildi..
DİNK DURUŞMASINDA BİR İLK OLACAK
Hrank Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın pazartesi gerçekleşecek 3. duruşmasında bir ilk yaşanacak. Kamera ve hoparlör yerleştirilen salonda gerçekleşecek duruşma herhangi bir teknik arıza olmazsa baştan sona kayıt altına alınacak. Diğer duruşma salonlarında da önümüzdeki günlerde kamera ve hoparlör yerleştirilecek.
CMK: KAYIT YAPILABİLİR
Duruşmalarda ses ve görüntü kaydına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddelerinden 52/3'e göre; tanıkların dinlenmesi sırasındaki görüntü veya sesler kayda alınabilir. Ancak mağdur çocukların, duruşmaya getirilmesi mümkün olmayan ve tanıklığı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından zorunlu olan kişilerin tanıklığında bu kayıt zorunludur.