Güncelleme Tarihi:
Dink cinayetine karıştıkları iddiasıyla yargılanacak olan 12'si tutuklu 18 sanık, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Dava duruşmaları, Dink suikastının tetikçisi O.S.'nin 18 yaşından küçük olması sebebiyle basına ve izleyicilere kapalı olarak gerçekleştiriliyor.
OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMİ
Dink davasının görüleceği Beşiktaş Adliyesinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı ve Adliyeye gelenler sıkı aramadan geçtikten sonra içeri alındı. Adliye çevresindeki binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Tutuklu bulunan sanıkların getirilmesinin ardından saat 10.00’da başladı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu sanıkların kimlik tespitiyle başlandı.
Bu arada, dava nedeniyle adliyeye gelen sanık Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut, gazetecilerin soruları üzerine, “Davadan hiçbir şey beklemiyorum. Türk adaletinin bir şekilde baskı altına alınmasını da protesto ediyorum. Buradan karar ne çıkarsa çıksın hiçbir kararı adil kabul etmeyecekler. 'Niye bütün Türkler mahkum edilmedi' diye muhtemelen açıklama yapacaklar” dedi.
Ortada bir örgüt ve çete olmadığını savunan avukat Turgut, çete suçlaması için zorlama yapıldığını öne sürdü. Turgut, Yasin Hayal'i kullananların yargılama sırasında ortaya çıkacağını söyleyerek, müvekkilinin milli duygularından yararlanıldığını savundu.
Bu arada Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve kızları Delal ve Sera Dink adliye binasına girerken avukat Fuat Turgut, “Hepiniz Ermenisiniz. Ermeni pasaportunuz var” diye bağırdı. Bunun üzerine müdahil avukatlarından Ümit Abanoz, Fuat Turgut'un üzerine yürüyerek, “Cübbeni çıkart sen provokatörsün” diye tepki gösterdi ve “Dışarı çıkartın bunu” dedi. Gerginlik, polislerin araya girmesiyle sona erdi.
Duruşma nedeniyle Cengiz Çandar, Leyla Umar, Ali Bayramoğlu, Perihan Mağden, Ethem Mahçupyan, Ayşe Önal, Aydın Engin, Prof. Dr. Eser Karakaş ve eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da adliyeye geldi.
MÜEBBET HAPİS İLE YARGILANACAK
İstanbul Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede, O.S.'nin "adam öldürmek" suçundan 18-24 yıl, “terör örgütüne üye olmak” ve “ruhsatsız silah taşımak” suçlarından da 8.5-18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. İddianamede, "Ağabey" Erhan Tuncel için “Dink’in öldürülmesine azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak”, “patlayıcı madde imal etmek ve atmak” suçlarından 22.5-48 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Cinayetin diğer azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklanan Yasin Hayal ise “Dink’i öldürmeye azmettirmek” suçundan müebbet hapis cezası, “silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak”, “Orhan Pamuk’u tehdit etmek” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından ise 18-30 yıl arasında hapis cezası istemi ile yargılanacak.
ALPEREN OCAKLARI BAŞKANI'NA 35 YIL HAPİS İSTEMİ
İddianamede adı geçen Alperen Ocakları Başkanı Mustafa Öztürk ile Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu için, “Dink’in öldürülmesi eylemine yardım etmek” ve “terör örgütüne üye olmak” suçlarından 22.5 ila 35 yıl, Yaşar Cihan ile Halis Egemen için de “terör örgütüne yardım etmek” suçundan 7.5 ila 15 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Diğer sanıklar Salih Hacısalihoğlu, Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak'ın ise, “terör örgütüne yardım etmek”, “ruhsatsız silah taşımak” ve “suçlu gizlemek” suçlarından 7.5 ila 16 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla cezalandırılmaları talep ediliyor.
DOĞAN: MAHKEMEDEN TALEPLERİMİZ OLACAK
Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin haklarında dava açılan 12'si tutuklu 18 sanığın yargılanacağı dava nedeniyle adliyeye gelen Dink ailesinin avukatlarından Erdal Doğan, sanıklar dinlenildikten sonra mahkemeden talepleri olacağını söyledi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün başlayacak yargılama nedeniyle adliyeye gelen Dink ailesinin avukatlarından Doğan, “asıl faillerin yakalanmamış olmasının kendilerini tatmin etmediğini” söyleyerek, “Bugün bütün taleplerimizi ileteceğiz mahkemeye bununla ilgili. Taleplerle birlikte kamuoyunun da bu açıdan takibi gerekiyor. Sanıkların ifadeleri alınacak. Tabii ki yaşı küçük sanığın da ifadesi alınacak. Sanıklar dinlenildikten sonra mahkemeden taleplerimiz olacak. Bugünkü gelişmeler bununla ilgili” diye konuştu.
Avukat Doğan, bir gazetecinin “sanık O.S'nin yaşının tespitine ilişkin Adli Tıp raporunun mahkemeye ulaşıp ulaşmadığına” ilişkin sorusu üzerine de kesin olmamakla birlikte raporu beklediklerini söyledi.
Doğan, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 500'e yakın avukatın davaya katılmak için yetki belgesi aldığını, bunların arasından 200-300'e yakın avukatın bugün duruşmaya katılmasının beklendiğini dile getirdi.
Avukat Fethiye Çetin de gazetecilerin soruları üzerine, yoğunluk nedeniyle bugünkü duruşmada çapraz sorgu sistemine geçilemeyeceğini, ancak bazı sanıkların sorgularının tamamlanabileceğini ifade etti.
Bir gazetecinin, “Soruşturmanın sadece cinayetle sınırlı kalması konusunda şikayetiniz vardı. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?” şeklindeki sorusu üzerine Çetin, “Savunma politikamız bu noktalarda yoğunlaşacak. Çete, sanıklardan ibaret değil. Çok planlı organize bir çete. Bütün çetenin ortaya çıkartılması gerekir. Jandarma ve polisin bu olayda neredeyse kasta varan bir ihmali mevcut. Bunların üzerine gidilmeli ve bu davayla birleştirilmeli” dedi. Avukat Çetin, bu tür suçların Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 8. maddesine göre bağlantılı suç olduğunu ifade etti.
BAZI SANIKLAR ADLİYEYE GETİRİLDİ
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin dava nedeniyle Edirne ve Tekirdağ F tipi cezaevlerindeki bazı sanıklar adliyeye getirildi.
Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nden gelen ve aralarında Yasin Hayal'in de bulunduğu bazı sanıkları taşıyan cezaevi aracı, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nin üst kapısından içeri alındı. Edirne F Tipi Cezaevi'ne gelen ve diğer bazı tutuklu sanıkları taşıyan araç ise adliyeye ön kapıdan geldi.
Bu arada Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile kızları Delal ve Sera Dink de adliyeye geldi. Rakel Dink ve yanındakiler, adliyeye gelmeden önce Beşiktaş'ta Barbaros Hayrettin Paşa heykelinin bulunduğu meydanda basın açıklaması yapmak üzere bekleyen yaklaşık 1000 kişilik grubun arasından alkışlar eşliğinde geçti. Aile, etraflarını çeviren bir grup gencin ortasında yürüyerek adliyeye ulaştı.
Rakel Dink, basın mensuplarının sorularına yanıt vermedi.
"YUSUF HAYAL İLE ERHAN TUNCEL ARASINDA HİÇBİR GERGİNLİK YOK"
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin haklarında dava açılan 12'si tutuklu 18 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması, verilen aranın arından yeniden başladı.
Mahkeme heyetinin öğle saatinde verdiği ara sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut, duruşmanın sabahki oturumunda kimlik tespitlerinin yapıldığını, bundan sonraki bölümde ise ifadelerin alınacağını kaydetti.
Turgut, “Yasin Hayal'in Erhan Tuncel'e söyleyecek bir şeyleri olup olmadığına' ilişkin soru üzerine, Hayal'in Tuncel'e bir şey söyleyecekse öğleden sonra söyleyeceğini belirterek, “Erhan Tuncel ile Yasin Hayal arasında hiçbir gerginlik yok. Yan yana oturuyorlar. Şu anda bir gerginlik yok en azından” dedi.
Yasin Hayal'in durumunun sorulması üzerine de Turgut, Hayal'in durumunun son derece iyi ve sağlıklı olduğunu belirtti.
Turgut, duruşma öncesi yaşanan tartışmayla ilgili bir soru üzerine, tartışmayı kendisinin başlatmadığını söyledi.
'Müdahil ve sanıkların mahkeme salonunda yüz yüze bakmayacak şekilde oturtulduklarının” ifade edilmesi üzerine Turgut, “Hayır, herkes birbirini görüyor” dedi.
Turgut, gazetecilerin “savunmasını hangi çerçeveye oturtacağını” sorması üzerine, Hayal'in ifadesinden sonra buna karar vereceğini, müvekkilinin zaten açık bir şekilde yardım ve yataklık konumunda yargılandığını, azmettirici bir konumda olmadığını ve kendisinin ifadesinden sonra savunmasını belirleyeceğini söyledi.