‘Dinamo Mesken’i diriltme çabası

Güncelleme Tarihi:

‘Dinamo Mesken’i diriltme çabası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 16:11

BURSA'da 1971 yılında kurulan ve taraftarlar arasında ‘Dinamo Mesken’ olarak adlandırdığı için 12 Eylül askeri müdühalesi ardından askeri yönetim tarafından ‘Milli değerlere açıktan saldırı’ gerekçesiyle kapatılan Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü, o dönemde yargılanan futbolcuları, kulübe 26 yıl sonra resmiyet kazandırmak için harekete geçti.

Taraftarlarının gönlündeki ‘Dinamo Mesken’ isminin, Dinamo Kiev’i çağrıştırdığı gerekçesiyle kapatılan kulübün futbolcuları bir araya gelip, Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü'nü yeniden kurmaya karar verdi.

Askeri müdahale öncesi sağ, sol çatışmalarının yaşandığı dönemde Bursa'nın ‘solcu semti' olarak bilinen Mesken Mahallesi'nde bir araya gelen mahallenin gençleri, 1971 yılında spor kulübü kurmaya karar verdi. O dönemde 30 yaşında olan Tunçkanat Yeğin'in başkanlığında ve Bülent Merey'in antrenörlüğünde mahallede spora ilgi duyan gençlerin oynadığı kulüp kuruldu. ‘Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü' adı altında, çeşitli branşlarda amatör mücadele veren kulübün gözde branşı futbol oldu. Amatör maçlarda aldığı başarılarla göz dolduran ve taraftarlarının beğenisini toplayan Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü, o yıllarda fırtına gibi esen o dönemin ünlü takımı Dinamo Kiev'in Bursaspor'la yaptığı maçın ardından değişti.

Dinamo Kiev'in hızlı ve atak futbolunu, kendi mahalle takımlarının oyununa çok benzeten taraftarlar, takımlarına destek vermek için gittikleri maçlarda takımlara ‘Dinamo Mesken’ diye tezahürat yapmaya başladı. Kısa sürede kendi adını aşan Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü, ‘Dinamo Mesken’ olarak anılmaya başladı. Kulüp oyuncuları, gittikleri deplasman maçlarında ‘Moskova dışarı’ diye ıslıklanmaya başladı.

DARBE İLE KAPATILDI

Mahallede yaşayan gençlerin takım kadrosunda yer almayı hayâl ettiği kulüp, 12 Eylül askeri müdahalesi sırasında ‘Dinamo Mesken’ isminin ‘Milli değerlere açıktan saldırı' olduğu gerekçesiyle 1981 yılında kapatıldı. Kulübün yönetici ve futbolcuları arasından gözaltına alınıp, yargılanan 3 kişi beraat etti.

Kulübün kapatılma günlerini aradan 26 yıl geçmesine rağmen hiç unutamadığını belirten defans oyuncusu 45 yaşındaki Kemal Gültekin, “Deplasman maçlarına gitmek için esnaftan makbuz karşılığı yardım topluyorduk. Bu yardımları toplamak için valilikten iznimiz vardı. Yine ben elimde makbuzlar ve topladığım paralarla birlikte kulübe geldim. Kulüpte paraları sayarken, polis baskın yaptı ve haraç topladığımız gerekçesiyle bizi gözaltına aldı. Amaçları zaten kulübü siyaset faaliyet yaptığı gerekçesiyle kapatmaktı. Oysa biz futbolla yatıp, futbolla kalkıyorduk. İlgilenmediğimiz tek şey ise siyasetti” dedi.

Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü'nün kurulmasında yer alan futbolculardan ‘Kempes Kâmil’ lakaplı Kamil Torun ise, kulübün kapatılmasında 2 ay önce başka takıma transfer oldu. Attığı gollerle taraftarı coşturan ‘Kempes Kamil', formaları olmadığı için birçok maça atletleriyle çıkmak zorunda kalan kulübünden, 16 takım forma, eşofman ve krampon karşılığında Kültürspor'a transfer olduğunu anlattı. Transferi sayesinde arkadaşlarının forma sahibi olmasına sevinen Kamil Torun, kulübün kapatıldığı haberini alınca büyük şaşkınlık yaşadığını söyledi. Torun, “Bizim oyunumuz sayesinde mahalle halkı siyaseti bırakıp, kardeşlik içinde birlik oldu. Kulüp kapatılmasaydı bugün Türk futboluna büyük katkısı olurdu” dedi.

Polis baskınları, yargılanma ve kulübün kapatılması gibi birçok olay, kulübün o dönemki yönetici ve futbolcularını birbirine kenetledi. ‘Meskenliyiz.biz’ adresli internet sitesi kurup, kapatılmadan önce yaptıkları maç kadrolarının fotoğraflarını taraftarlarına ulaştıran, belirli günlerde bir araya gelip, anı tazeleyen kulübün eski futbolcuları, ‘dinamo mesken’ ruhunu yeniden canlandırmak istiyor.

Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü’nü yeniden kurmak için hazırlıklara başlayan ve bir bölümü özel şirketlerde yönetici, kimi de kendi işinin patronu olan o günün oyuncuları, o dönemde mahallelerinde yaşanan birlik ve dayanışmayı yeniden yaşatacak. Kapatılan kulübün kurucu başkanı Tunçkanat Yeğin, “Aslında mahallemiz oldukça kültürlüydü. Eğitim Fakültesi'nin mahallemize kurulması ardından solcu gençler de eğitimleri nedeniyle mahallemize geldi. Biz de onlardan etkilendik. Kulüpte hiçbir siyasi görüş hakim değildi. ‘Dinamo mesken’ ismini bize taraftar verdi” diye konuştu.

O dönemde kulübün yönetici olan ve halen CHP Yıldırım İlçe Başkanlığı görevini yürüten Ali Nihat Irkörücü ise, “İçlerinden bir tek ben 1989’da SHP’den siyasete atıldım” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!