Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), Türkiye genelinde 1 milyon 290 bin 8’inci sınıf öğrencisi için ilk kez düzenlenen merkezi ortak sınavların ilk gün oturumu sona erdi. Sınavda öğrencilere Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testleri verildi. Her bir test için 40 dakika zaman tanındı. İzmir'de sınav çıkışı DHA’ya konuşan öğrenciler, özellikle matematik ve din testlerinde zorlandıklarını söyledi.
"OKULLARDA ANLATILMAYAN KONULARDAN GELDİ"
Öğrenciler, din testinde öğretmenlerinin okulda anlatmadığı konulardan sorular yöneltildiğine dikkat çekerek, ’İhram nedir?’, ’Vakfe nedir?’, ’Sa’y nedir?’, ’Zekatın farzları nedir?’, ’Zekat kimlere verilir?’ gibi soruları çözerken çok zorlandıklarını ifade etti. Öğrenciler, üç saatlik SBS yerine 40’ar dakikalık testleri daha çok benimsediklerini belirterek, kendi okullarında, arkadaşlarıyla sınava girdikleri için heyecanlarını da yendiklerini söyledi. Öğrencilerin anne ve babaları da yeni sınav sisteminden memnun olduklarını dile getirdi.
1 MİLYON 290 BİN ÖĞRENCİ İÇİN İLK
ÖĞRENCİLER YENİ SINAV SİSTEMİNİ ELEŞTİRDİ
Eskişehir’deki ortaokul 8’inci sınıf öğrencileri de Ortaöğretime Geçiş Sınavı’na girdi. Öğrenciler içeride ilk olarak Türkçe, ardından matematik ve son olarak Din Dersi sınavına girerken veliler de dışarıda onları bekledi. Öğrencilerin çoğu 2 günlük sınavın ilk gününde girdikleri sınavda soruların kolay olduğunu belirtti. Bazı öğrenciler ise sınav sistemini eleştirdi. Ortaokulu öğrencisi Atahan Doğan, "Yeni sistemin pek doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü öğrencilerin tamamı SBS’ye hazırlandı. Ama böyle bir sistem gelince ister istemez psikolojik olarak bir çöküş oldu. Yani ’Kurt aç mı? Tok mu?’ diye bir şey yapıyorlar, deney yapıyorlar. Biz de ona kurban gittik" dedi.
"BAZI SORULAR ÇOK KOLAYDI"
Öğrencilerden bazıları da sınavda kendilerine yöneltilen soruların çok kolay olduğunu, bunun da çalışkan öğrencilere haksızlık anlamına geldiğini söyledi. Sınava giren öğrenciler şöyle konuştu: "Sınav çok iyi geçti. Sorular çok kolaydı. Sistem bizce amaçsız bir şey. Bir öğrenci matematiği iyiyse sınava matematikten başlamalı. Benim matematiğim iyiydi. İlk sınav Türkçe olunca moralim bozuldu. Sınav sistemi aslında güzel ancak üzerinde çalışılması gerekirdi. Biz kullanıldık. Seneye büyük ihtimalle yine değiştirecekler, farklı bir şeyler çıkaracaklar. Bu sistemde çalışkan öğrencilerin hakları yenilmiş oluyor. Çalışkanla çalışkan olmayanın farkı kalmayacak."
Öğrenci velileri ise, "Çocuklarımız Kasım ve Nisan ayında sınava girecek. Sınavlarla birlikte okul puanlarının da ortalaması alınacak. Nerelere yerleşeceklerini bilemiyoruz. Onlar içeride sınavda, biz de dışarıda beklerken terliyoruz ve dua ediyoruz" dedi.