Güncelleme Tarihi:
Dınını dın dın... Dınını dın dın... Kuşaktaşlarım hatırlar. Bu müzikle açılırdı radyo programı ve ‘‘İngilizce dil dersi’’ anonsuyla devam ederdi.
Türkiye'nin ilk ve en iyi İnternet dergisi Ad.Net'in, yazılarını büyük bir zevkle okuduğum editörü Serhat Ayan, derginin Ekim sayısında yazdığı yazıda eski yazılarımdan birine takılmış. Ayan, 13 Eylül tarihli ‘‘İnternet züppeleri’’ başlıklı yazımın, ‘‘İşte bir ‘webmaster'ı ‘yalancı webmaster' yapan tutum da, kendi sitesindeki sayfalar dışında başka sitelerin sayfalarına bağlantı koymaktaki anlamsız nazı’’ cümlesinden alınmış.
‘‘Ben de o site yöneticilerinden biriyim. Atakan'ın tabiriyle Garanti Bankası reklamlarındaki yalancı borsacı misali ‘yalancı webmaster'ım’’, diyor ve ekliyor, ‘‘Umarım yukarıdaki birkaç küçük bilgi kendisine yardımcı olur’’...
Yukarıdaki birkaç küçük bilgide ise Time'ın anketine Atatürk için oy vermenin anlamsızlığını savunan bir yazı var. Ayan'ın yazısı, Time anketinin Atatürk'ün tanıtımına büyük katkısı olduğunu düşünmemin dışında çoğuna katıldığım fikirlerden oluşuyor. Ancak yazının bir giriş paragrafı var ki, okuyunca ‘‘Dın dın dın dın dın... Dınını dın dın... Dınını dın dın...’’ diye mırıldanmadan edemiyorum. ‘‘Hürriyet açtığı kampanyayla herkesi Atatürk için oy vermeye çağırdı’’, diye başlıyor yazı, ‘‘Çağırdı çağırmasına ya... Kampanya çağrısında bir yanlışlık yapıldı. Hem de öyle bir yanlışlık ki hayale cihan değer: Güya bu anket yüzyılın en önemli kişisini seçiyormuş. Oysa İnternet'e girebilen, İngilizce bilen herkes ‘who best defines the 20. century' cümlesinin (bu yüzyılın en önemli adamı değil), bu yüzyılı en iyi tarif eden kişisi olduğunu anlayabilirdi’’.
Ayan'ın İngilizce bilenden kastı herhalde İngilizceyi o radyo programından öğrenip kelime kelime çeviri yapanlar... Terimlerin anlamına göre çeviri yapanlar ise ‘‘who best defines’’ terimini ‘‘damgasını vuran’’ olarak çevireceklerdir ki, bu da ‘‘en önemli kişisi’’ demekle anlamdaş olacak, ‘‘en iyi tarif eden’’ gibi abuk sabuk bir anlam taşımayacaktır.
Serhat Ayan'ın ‘‘İnternet züppeleri’’ yazısından alınması içinse hiç neden yok. Yazıda geçen ‘‘(Atatürk'e oy verilmesini kolaylaştıran bir site açan) Ekin Çağlar, sayfalarına bağlantı konması için başvurdukları site yöneticilerinin, taleplerini ‘istesek biz de yapardık' ya da ‘biz de böyle bir sayfa yapıyoruz' gerekçesiyle geri çevirdiklerini aktarıyor’’ cümlesini okursa eleştirdiğimiz kişilere dahil olmadığını anlar. Ayan'ın tasarımlarını da zevkle takip ettiğimi ekleyeyim.
TT'den pis kokular
İnternet Erişim Sağlayıcı firmalara getirilecek Trunk uygulamasıyla ilgili ilginç duyumlar alıyorum. Önde gelen telekom santrali ve cihazları yapımcısı bir şirket, TT'yi, İES'lara verilecek E1-Trunk hizmetinin yalnızca kendi kurduğu santrallerden verilmesine ikna etmiş. Şirketin rakibi diğer üç büyük şirket tarafından kurulmuş olan santraller E1-trunk hizmeti vermeye teknolojik olarak hazır olmalarına rağmen, TT'yi ikna eden şirketin santralleri hazır değil. Teknolojileri hazır firmalar E1-trunk hizmetinin kendi santarllerinden verilmesi için TT ile görüşmeye çalışıyor ancak karşılarında sağır-dilsiz bir TT buluyorlarmış. Bakalım yeni yönetim bu konuda neler yapacak? Gelişmeleri izlemeye devam edecek, gerekirse İnternet kullanıcılarını yardıma çağıracağız.
http://www.list2000.com.tr/ interaktif
yurtsan@ibm.net