Güncelleme Tarihi:
Çalışma süresi 4 Kasım'da sona erecek olan Dilovası'ndaki sanayi atıklarının çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığına sunacak. Sanayiden kaynaklanan kirliliğe bağlı olarak başta kanser olmak üzere kalp, akciğer ve solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlıklarının dünya ortalamasının üzerinde olduğu tesbit edilen Kocaeli’nin Dilovası Beldesi’ndeki kirlilik sorununun üstesinden gelinemiyor. Dilovası sorununun çözümü için TBMM bünyesinde kurulan ve Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar’ın başkanlığını üstlendiği Dilovası Araştırma Komisyonu’nun, beldenin sağlıkta pilot ve afet bölgesi ilan edilmesini isteyecek kadar tehlikenin büyük olmasına rağmen, buradaki fabrika bacaları zehir saçmayı sürdürüyor. Son gelişmelerle ilgili olarak görüşünü aldığımız Dilovası sakinlerinden Mahmut Gözüaçık, burada vatandaşların doktorlar ‘Kansersin’ diyecek diye korkup doktora gitmeye çekindiklerini belirtti. “Dilovası sakinleri sağlık sorunlarının altından da kalkamıyor. Belde sakinlerine ücretsiz ilaç ve ve tedavi imkanı sağlanmalı” diyen Mahmut Gözüaçık, beldeye tam donanımlı sağlık ekiplerinin gönderilmesini, genel bir sağlık taraması yapılmasını istedi. Gözüaçık, Yıldız ve Fatih Mahalleleri’nde oturanların da onlar için yaptırılacak yeni konutlara nakledilerek mahallenin boşaltılmasını önerdi. BARİ ÇOCUKLARIMIZ KURTULSUN Adalet Çaman adlı ev kadını ise, sabah kalkıp dışarı çıktıklarında gözlerinin yandığını belirterek, “Çocuklarımı okula götürürken gözlerimiz yanıyor. Artık kendimizi değil çocuklarımızı düşünüyoruz. Sağlık taraması konusunda bu bölgede kesinlikle etkin bir çalışma yapılması lazım. Sadece iki mahallenin değil buradaki tüm yerleşimin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. Kadir Turgut adlı esnaf da beldenin her yerini sabah ve akşam saatlerinde duman kapladığını, gözlerini açmakta zorlandıklarını belirtirken, “Sorumsuz ve plansız kurulan bu fabrikalar Dilovası’nı mahvetti. Beldede altyapı bile yok. Biran önce somut çözüm bulunması gerekir” dedi.
Raporun öneriler bölümünde, büyük kapasiteli yanıcı ve tehlikeli madde depolama tesislerinden kira sözleşme süresi bitenlerin sözleşmesinin yenilenmemesi, bu araziler üzerinde yeni kiralamaların yapılmaması gerektiği vurgulandı. Dilovası'nda sanayicinin, yeni sanayi tesisi kurmaya ve tesisindeki kapasiteyi artırmaya yönelik taleplerinin dikkatle değerlendirilmesi ve mümkün olduğu ölçüde sınırlandırılması gerektiği ifade edildi.
Bölgede metal ve hurda ergiterek üretim yapan tesislerdeki radyasyon ölçüm sistemlerinin devlet tarafından işletilmesi ve 24 saat kesintisiz denetim sağlanması önerildi.
Taş ocakları da dahil olmak üzere, bölge için yeni maden arama ruhsatı verilmemesi gerektiği belirtildi.
Raporun “nihai değerlendirme” bölümünde, bölgede yapılan incelemelerde bazı fabrikaların arıtma sistemlerinin olduğu ancak bunların yetersiz ya da çalıştırılmadığının gözlemlendiği kaydedildi.
DİLOVASI'DA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), (DHA)
Bazı işletmecilerin, arıtma tesislerinin inşası ve işletilmesini külfet olarak gördüğü, bu tesislerin çalıştırılmasında isteksiz davrandığı belirtilerek, OSB yönetimince, Dilovası OSB Evsel ve Endüstriyel Merkezi Atıksu Arıtma Tesisinin bir an önce kurulması istendi.
Dilovası'ndaki kirlilik profilinin çıkarılması, ilgili kurumlarca kirliliğin kontrol altına alınması, kirletici vasfı yüksek sanayi tesislerinin kapasite artırımına gitmesine izin verilmemesi önerildi.
Raporda, karayolu güzergahında uygun yerlere gürültü duvarlarının inşa edilmesi de teklif edildi.
YATIRIM DESTEĞİ, GÜMRÜK MUAFİYETİ
Atıklarını usulüne uygun bertaraf eden, ettiren kuruluşlar ile 3 yıl çevre cezası uygulanmamış, çevreye duyarlı sanayi kuruluşlarına teşvik getirilmesinin önerildiği raporda, “Eski teknolojisi nedeniyle çevre kirliliğine neden olan sanayi kuruluşlarına, ileri teknolojili yatırımlarına yönelebilmeleri için yatırım desteği ile ithal makine ve teçhizata gümrük muafiyeti ve yatırım indirimi sağlanmalıdır” denildi.
“SAĞLIK KAYITLARI DÜZENLİ TUTULMALI”
Defin kayıtlarına göre yapılan araştırmanın, bölgede kanser hastalığından ölümlerin Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu ortaya koyduğu vurgulanan raporda, şu görüşlere yer verildi:
“Ancak hastalığın nedenleri konusunda sağlıklı bilgi yoktur. Ayrıca bölgede diğer hastalıklar ve meslek hastalıklarının artıp artmadığı konusunda da kayıtlara dayalı bilgiye ulaşılamamıştır. Bu nedenle, kanser aktif kayıt sistemine öncelikle Dilovası'nda olmak üzere Kocaeli'nde ivedilikle başlanılmalıdır.
Her ne kadar ölüm kayıtlarından kanserin çok yüksek olduğu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından yapılan bu araştırmanın sonucu olarak öne sürülse de bu çalışmanın sadece bir gözlem olarak değerlendirileceği, ölüm kayıtları yerine epidemiyolojik bir çalışma yapılmasının gerekliliği yönünde komisyona bilgi verilmiştir.