Dilek listenizi hazırlayın 12 Ağustos’ta gökyüzüne bakın

Güncelleme Tarihi:

Dilek listenizi hazırlayın 12 Ağustos’ta gökyüzüne bakın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2010 00:00

Büyük şehirlerin ışık kirliliğinden uzak bir kasabada ya da tekneyle denizde tatil yapıyorsanız geceleri başınızı kaldırın, gökyüzündeki şenlikten payınızı alın. Yılın en yoğun meteor yağmuru başladı. 12-13 Ağustos’ta doruğa çıkacak. Perseid göktaşı yağmuru sırasında, dakikada 50 civarında kayan yıldız gözlemlenebilecek. Ayrıca Satürn, Mars, Venüs, Jüpiter çıplak gözle seçilebilir konumda olacak.

Bugünden itibaren Satürn, Mars, Venüs batı ufkumuzda birbirlerine yakın görünümde olacak. Bu üç gezegen her günbatımında ufka biraz daha yaklaşacak ve birkaç hafta içinde gözlemleri zorlaşacak. Bu nedenle gözlemlerinize bu gezegenlerle başlayabilirsiniz. Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Profesör Dr. Zeynel Tunca, “En belirgin görünen gezegen Satürn, halkasıyla gözlemlerinize renk katacak” diyor.
13-14 Ağustos akşamları, bu üçlüye hilal şeklindeki Ay eşlik edecek. 27 Temmuz ve bu tarihe yakın gecelerde gözlemi çok zor olan Merkür, Aslan takımyıldızının en parlak yıldızı olan Regulus’un çok yakınında görünecek. Ancak gözlem yapılacak yerde hava çok temiz olmalı, çevre kirliliği ve doğal engel olmamalı. Güneş battıktan kısa bir süre sonra batacak olan bu ikiliyi dikkatli ve usta gözlemciler görebilecekler.

GEZEGENLERİN EFENDİSİ JÜPİTER, DOĞU UFKUNDA

Satürn’ün battığı saatte, Jüpiter doğu ufkumuzdan doğacak. Prof. Tunca, “Güneş’in onda biri büyüklüğündeki dev gezegenin Galilieo isminde dört uydusu bulunuyor. Güçlü bir teleskopla baktığınızda, gezegendeki bulutları, kırmızı lekeyi ve en ilginci, dizilişleri sürekli değişen dört uyduyu görebilirsiniz” diyor.
Tunca, yılın en önemli meteor yağmurlarından birinin de önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini söylüyor: “Temmuzun son günlerinde, Güney Delta Aquarids adı verilen göktaşı yağmuru gerçekleşecek. Ancak dolunay nedeniyle yeterince parlak görülmeyecek. Buna karşın, 12-13 Ağustos’taki Perseid göktaşı yağmurunda güzel görüntüler izlenebilecek. Saatte 50 kadar göktaşı gözlenebilir. Elbette, hava, çevre koşulları ve Ay’ın durumu bu sayıyı değiştirebilir.”
Perseid göktaşı yağmurunu oluşturan kalıntılar Güneş etrafında 130 yıldan daha fazla bir sürede dolanan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arta kalan toz ve taş parçacıkları. Dünya temmuz ve ağustosta bu kalıntıların içinden geçiyor. Meteor yağmuru 12-13 Ağustos’ta doruğa çıkıyor. Saniyede 50 kilometre hızla atmosfere giren göktaşları, gökyüzünde havai fişek etkisi yaratıyor.

SIRTÜSTÜ UZANIN KEYFİNİ ÇIKARIN

Göktaşı yağmuru sırasında, göktaşı izleri tek noktadan dışa yayılıyormuş gibi görülür. Bu bölgede bulunan takımyıldız, göktaşı yağmuruna ismini verir. Perseidler, Perseus (Kahraman) Takımyıldızı doğrultusunda gözlenecek demektir. 12-13 Ağustos gecesi gece yarısından sonra kuzeydoğu ufkundan yükselmiş olan Perse Takımyıldızı’na bakmak yeterli olacak. Bunun için, uygun bir şekilde yere sırtüstü uzanarak rahat bir şekilde gökyüzüne bakmanızı öneririz. Gökyüzüne bilinçli bir şekilde bakıldığında alınacak keyif çok daha fazla olur. Alınacak temel düzeydeki bilgiler, gökcisimlerini tanıma bu tür gözlemlerin daha zevkli geçmesini sağlar.

İNTERNETTEN TAKİP EDİN RASATHANE GÖZLEMLERİNE KATILIN

Türk Astronomi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emrah Kalemci, Türkiye’de amatör astronomiye büyük bir ilgi olduğunu söylüyor. “2009, Dünya Astronomi Yılı ilan edilince Türkiye’deki etkinlikler de ivme kazandı. 100 Saat Astronomi, Dünya’dan Evren’e Bakış, Galileo Öğretmenler Ağı gibi gibi etkinlikler düzenlendi” diyor. Haziran ve temmuzda TÜBİTAK ve üniversitelerin gözlemevleri tarafından amatörlere yönelik birçok etkinlik düzenlendi. 12-13 Ağustos’taki perseid meteor yağmuru sırasında Ankara Üniversitesi Rasathanesi saat 20.00’den itibaren kapılarını halka açacak. 21 Ağustos’ta da gözlem günü yapılacak. Gelişmeleri internetteki forumlardan ve gökbilim sitelerinden izleyebilirsiniz: * Gökbilim Forumu: www.gokbilim.com/forum * Ege Üniversitesi Astroloji Bölümü Forumu: http://astronomy.ege.edu.tr * ODTÜ AAT Forumu: http://forum.gokyuzu.org/ * Bulutsu: www.bulutsu.org * Uzay ve Asronomi: www.uzayveastronomi.com * Türkçe Gökbilim: http://gokbilimci.wikidot.com * Gökbilim: www.gokbilim.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!