Dilek feneri 1 Haziran'dan itibaren yasak

Güncelleme Tarihi:

Dilek feneri 1 Hazirandan itibaren yasak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2014 15:13

DENİZLİ’de Vali Abdülkadir Demir’in başkanlığını yaptığı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, kamuoyunda ’dilek balonu’, ’uçan fener’ ve ’Çin böceği’ olarak bilinen, düğünlerde, özel günlerde ve kutlamalarda ateşlendikten sonra havaya kontrolsüz biçimde bırakılan dilek fenerlerinin orman yangınlarına neden olmaması için 31 Ekim tarihine kadar kullanımını yasaklandı. Yasağa uymayanlara kabahatler kanununa göre işlem yapılacak.

Haberin Devamı

Denizli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, Vali Abdülkadir Demir başkanlığında 1100 metre yükseklikteki Orman Bölge Müdürlüğü’nün Çamlık Dağı’ndaki Güventepe Orman Yangın Gözetleme kulesinde toplandı. Toplantıya, Vali Demir’in yanı sıra Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ferdi Korkmaz, Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ve daire müdürleri katıldı. Komisyon toplantısında, orman yangınları bakımından riskli bir döneme girildiği, havai fişek ve buna benzer havaya kontrolsüzce bırakılan ’Dilek feneri’ olarak satılan, havada uzun süre uçabilen ve düştüğü yeri yakma özelliğine sahip bu ürünlerin kullanılmasının yasaklanması gündeme geldi.

Komisyon üyeleri oy birliği ile aldığı kararla 31 Ekim tarihine kadar satışını ve kullanımını yasakladı. 1 Haziran’dan itibaren kullananlara Kabahatler Kanunu’na göre 75 TL para cezası uygulanacak ancak orman yangınının dilek fenerinden çıktığının tespit edilmesi halinde 2- 7 yıl hapis cezası ve yanan alanın hasar tazminatı ile yangın söndürme masrafları feneri kullanandan tahsil edilecek. Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, orman yangınları açısından 1’inci derece riskli alanlar kapsamına girildiğini belirterek, şöyle dedi;

Haberin Devamı

"Orman yangınları açısından mevsimin en kritik dönemine giriyoruz. İlimiz sınırları içerisinde çeşitli marketlerde ’dilek feneri’ adıyla ateşli, yanıcı ve havada uçan bir nesne satılıyor. Dilek feneri adı altında satılan havada uzun mesafeler uçabilen ve düştüğü yeri yakma özelliğine sahip bu nesne orman yangınları açısından oldukça büyük risk teşkil ediyor. Yüzlerce yılda yetişen ormanlar küçük bir dikkatsizlik yüzünden yanıp yok olup gidebiliyor. Yeşil dokumuzun kaybolmasını, yanarak yok olmasını istemiyoruz."

Vali Demir ise, ’Dilek feneri’ kullanılmasının 1 Haziran tarihinden itibaren yasaklandığı belirterek, şöyle devam etti;

"Çeşitli eğlencelerde dilek feneri yakıp, havaya bırakmak vatandaşımızın hoşuna gidiyor ancak bunlar ormanlarımız için çok tehlikeli. Keyifli bir ortamın aracı olarak düşünülüyor ama kontrol edilemiyor. Rüzgarın etkisiyle ormana sürüklenerek yangına neden olabilir. Herkesin ormanlarımız için çok dikkatli davranması gerekiyor. Aksi takdirde kabahatler kanununa göre ceza uygulanacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!