Dikkat! Yangın sezonu başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Yangın sezonu başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ülkemizin doğal güzelliklerinin yok olmasına ve ekolojik dengesinin bozulmasına neden olmanın yanında, sadece geçen yıl söndürme çalışmalarına 16.7 trilyon lira harcanan orman yangınlarının sezonu, resmi olarak 1 Haziran'da başladı.

Geçen yıl Türkiye çapında 6 bin 764 hektar orman alanın tahrip olmasına yol açan yangınların bu yıl da tekrarlanmaması için en büyük sorumluluk 'ihmalkár ve dikkatsizlere' düşüyor. Çünkü geçen yıl yangınların yüzde 60'i ihmal ve dikkatsizlikten çıktı... Yetkililer, sadece piknik alanlarında belirtilen yerlerde ateş yakılmasını, yangınların en kısa zamanda '177' numaralı telefona bildirilmesini istiyorlar.

Bu arada, geçtiğimiz İstanbul'da yanan 300 hektarlık alanın tamamına fidan dikildi. Uzun yıllar istatistiklerine göre, orman yangınları sayı olarak yüzde 83, alan büyüklüğü olarak da yüzde 87 ile en çok haziran-ekim döneminde etkili oluyor. Yangınların en çok meydana geldiği ay ise ağustos.

1998 yılında Türkiye genelinde 1932 yangın çıktı, 6 bin 764 hektar alan yandı. Yangın çıkış sayısında Muğla 239 yangınla birinci, İzmir 177 ile ikinci, Antalya 169 ile üçüncü sırayı alıyor. Kahramanmaraş'ta geçen yıl 140, İstanbul'da ise 91 yangın çıktı. İstanbul'da geçen yıl 300 hektar orman alanı yandı.

YÜZDE 13'Ü KASITLI

Orman yangınlarının başlamasında tespit edilen nedenlerin, yüzde 60'ı ihmal ve dikkatsizlik. Söndürülmeyen çoban ateşi, otomobilden atılan sigara izmariti ve piknik ateşleri bu madde içinde yer alıyor. Geçen yıl, orman yangınlarının yüzde 13'lük bölümü ise kasıtlı olarak çıkarıldı ve alanların yüzde 20'si bu şekilde kül oldu. Orman yangınlarından yüzde 48'lik bölümünün çıkış nedeni ise belirlenemedi.

Türkiye'de geçen yıl yanan alanların yeniden ağaçlandırılması için 1 trilyon 224 milyar lira harcama gerekiyor. İstanbul bölgesinde geçen yıl yanan 300 hektar alandan, 230 hektarlık bölümüne Orman Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından 172 bin fidan dikildi, 245 milyar liralık harcama yapıldı. 70 hektarlık bölüm ise Orman Bakanlığı'nın diğer birimlerince ağaçlandırıldı. Dolayısıyla, İstanbul'da geçtiğimiz yıl yanan alanlardan fidan dikelmeyen hiçbir bölge kalmadı. Beykoz, Çavuşbaşı ile Gazi Mahallesi yakınındaki yangınlar İstanbul'un yeşil alanlarından 124 hektar götürdü. Yanan alanların tamamı, sivil toplum kuruluşları, özel şirketler ve çeşitli kurumların da maddi ve manevi destekleriyle ağaçlandırıldı.

Bir hektar orman 50 ton toz emiyor

Bir hektar orman yılda 50 ton toz emer. Ormanlar 50 metre genişliğinde bir otoyolun trafik gürültüsünü 20-30 desibel azaltır. Sıcağı-soğuğu dengeler. 25 metre boyunda 1 ağaç saatte 1,5 kilogram oksijen üretir. 100 yaşında 1 ağaç saatte 40 kişinin çıkardığı 2.35 kilogram karbondioksit yokeder. Erozyonu engeller. Biyolojik dengeyi korur, en küçük orman parçasında bile 50 kuş cinsi bulunur.

Ateşsiz piknik

İstanbul Orman Müdürlüğü yetkilileri ve Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatını Koruma Müdürlüğü yetkilileri, yangınların önlenmesinde ve etkisiz duruma getirilmesinde en büyük görevin vatandaşlara düştüğünü belirtiyorlar. Yetkililer, vatandaşlardan, sadece ayrılan bölümlerde ve mümkünse ateşsiz piknik yapmalarını ve çöplerini de poşetlere koymalarını istiyorlar.

Ormancıların, yangınların azalması için vatandaşlardan istekleri şöyle:

Seyahat edenler: Seyir halindeyken aracından dışarı yanıcı ve parlayıcı madde atma. Aracın kontrolunu yaptır, egzosundan çıkabilecek bir kıvılcım bile yangına neden olabilir.

Avcılar: Ateşini kontrollu yak, işin bittikten sonra söndür. Rüzgarlı ve kuru havalanda ateş yakma.

Piknikçiler: Sadece ayrılan yerde, kontrollu ateş yak. Piknikten sonra ateşinin söndüğüne emin olduktan sonra ayrıl. Çevreni kirletme, çöplerini bir poşetle bidonlara bırak.

Kampçılar: Yatmadan önce ateşinin sönüp sönmediğini iyi kontrol et.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!