Ali DAĞLAR
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2008 00:00
Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi (GÜMEF) kuaförlük ve güzellik hizmetleri alanında öğretmen yetiştiren dört yıllık tek okul. Bölümde dermatoloji, anatomi, mikrobiyoloji gibi tıp dersleri, ayrıca sanat ve meslek dersleri veriliyor.
Şu ana dek mezun olanların sayısı yaklaşık 500 ama bunlardan sadece 150’si ilgili bölümlere atanmış durumda. Buradan mezun olanların, normalde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki eğitim merkezlerinde, meslek yüksek okullarında, kız meslek liselerinde ve olgunlaşma enstitülerinde kendi alanlarında öğretmen olarak görev yapması gerekiyor. Ama çoğu işsiz. Milli Eğitim Bakanlığı’na, YÖK’e, AKP’ye hatta kendisi de olgunlaşma enstitüsü mezunu olan Cumhurbaşkanı’nın eşine dek başvurmadık yer bırakmamışlar ama nafile. Bakanlık, tüm başvuruları ’açık yok’ diye geri çevirmiş. GÜMEF’liler çareyi bütün arkadaşlarına ulaşıp bir mail grubu oluşturmakta bulmuşlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ’açık yok’ dediği bölümlerde, bakanlığın kendi sitesinden ilan ettiği il içi atamaları izleyerek yaklaşık 300 boş kadro tespit etmişler. MEB’in, Güzellik ve Cilt Bakımı bölümlerinde, öğrencisi olmayan başka branşların öğretmenlerini görevlendirdiğini belirlemişler. Başka dalların öğretmenlerinin, 12 günlük, en fazla bir aylık kurslar alıp ek ücret karşılığı güzellik, cilt bakımı gibi dersler verdiği anlaşılmış. Bunların arasında kimler yok ki: Motor, kaporta, el sanatları, nakış, mobilya uzmanları; diyetisyen, kimya mühendisi, işletme, iktisat, hukuk mezunları. "Siz, bir torna tesviyeciye saçınızı boyatmak ister miydiniz? Cilt bakımı için mobilyacıya mı gidiyorsunuz?" diye soruyor GÜMEF’liler. İnternette kurdukları mail grubunun adı gazikozmetoloji. Orada yayınlanan mesajlar, sorunu gözler önüne seriyor.
Kaportacı epilasyon dersine, mobilyacı saç dersine giriyor
Bizler GÜMEF bünyesindeki Kuaförlük ve Güzellik Hizmetleri Öğretmenliği mezunlarıyız. Ben ve benim gibi atama bekleyen birçok arkadaşıma maalesef ne üniversitelerde, ne de okullarda çalışma şansı tanınıyor. Gerekçe olarak kadro olmadığı söyleniyor. Açık yok denilmesinin tek nedeni, başka branşlardan kişilerin alanımızda istihdam edilmeleridir. Branşımızda meslek yüksek- okulu bulunan üniversite yetkililerine sesleniyoruz. Bünyenizde branş derslerimize neden kimya mühendisi, işletmeci, iktisatçıları tercih ediyorsunuz? Milli Eğitim Bakanlığı’na sesleniyoruz; branşında öğrenci bulunmayan nakış, dikiş, motor, mobilya, kaporta vs. öğretmenlerini bizim bölümümüze yığdınız. Bu okullarda siz de biliyorsunuz ki kaporta öğretmeni epilasyon dersine, mobilyacı saç dersine giriyor. Hanımlara sesleniyoruz; kuaförünüz, güzellik uzmanınız muhtemelen çalışma belgesini bir kaporta öğretmeninden almış olabilir." M.B.
Din öğretmenlerine kadro çok, bize yok
"Bu bizim yaşadıklarımız sadece 200-300 kişinin durumu değil, eğitimde gelmiş olduğumuz son noktadır. MEB, binlerce din öğretmeni atıyor ve ’bu derse başka hiçbir öğretmen giremez’ diyor. Oysa bizim alanımız, istihdam yaratan, talebi olan ve okuyarak anlatılamayacak bir bölüm. İnsan sağlığı ile bu kadar ilgili bir alanda, öğrencilerin ehliyetsiz kişilerin elinde yetişmesine göz yumulması, devlet eliyle halk sağlığına kasıtlı bir saldırı niteliği taşımaktadır." C.S.
Siğilleriniz üflenerek iyileştirilir
"GÜMEF Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi mezunuyum. Alanımdaki derslere meslek liselerinde motorcu, mobilyacı, nakışçı, el sanatçısı, resimci giriyor. Bu nedenle işsiz ve mağdurum. Onlar, bizim işgal etmemiz gereken kadroları dolu gösterdikleri için ben de onlardan boşalan sektörlere geçmiş bulunuyorum. Aracınızın her türlü motor problemleri, kaporta onarımı, boya, pasta, cilası, mobilya tamir ve yapımı, el nakışı yatak örtüsü, eski koltuklarınızın yenilenmesi itinayla yapılır. Okulda anatomi-fizyoloji dersi zorunlu olduğu için her türlü kırık-çıkık işlerinde, kırılan, çıkan yerler yerine takılır, bel-boyun fıtığı ağrıları dindirilir. Kalp damar cerrahı olarak ameliyatlara gidilir, siğilleriniz okunup üflenerek iyileştirilir..." T.L.
MEB, GÜZELLİK UZMANLIĞINI GÖZDEN ÇIKARDI MI?
Jale Togan, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi (GÜMEF) Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği mezunu. Ataması yapılmayınca üç yıl önce Londra’ya gitmiş, orada bir güzellik kliniğinde branş sorumlusu: "Son iki yıla kadar bölümümüzden mezunlar hiçbir sorun yaşamadan atanıyordu. Ama AKP iktidara geldikten sonra ne hikmetse bu branşlara öğretmen atanmıyor. Bizler elimizdeki diploma ile dünyanın her yerinde bu alanda öğretmenlik yapabilme hakkına sahibiz ama kendi ülkemizde bunu yapamıyoruz. Ben bunda artık bir kasıt arıyorum. MEB’de hakim zihniyetin kuaförlük ve güzellik uzmanlığı gibi meslekleri bilerek ve isteyerek gözden çıkardığını düşünüyorum."
BİZ KUAFÖR DEĞİLİZ ÖĞRETMENİZ
S. Sinan Yalçın, GÜMEF Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği’nden birincilikle mezun olmuş. Akademik Lisanüstü Eğitim Sınavı ve Kamu Personel Seçme Sınavı gibi zor sınavlarda da dereceye girmiş: "Kadro verilmeyince öğretmenlik yapamadım. Şimdi alanımla ilgili kongre organizasyonlarında proje yöneticiliği ve danışmanlık yapıyorum. Bizler, kuaför değiliz, eğitimciyiz. Alanımız doğrudan halk sağlığı ile ilgili. Ama inatla bölümümüzü ’süsle püsle uğraşan gereksiz bir bölüm’ olarak algılamakta ısrar ediyorlar. Şimdi de MEB genelgeyle, diğer branşlardan bizim branş derslerimize giren hocalara, 2-3 aylık bir kurstan sonra branş değişikliği yapma hakkını verdi. İnanılır gibi değil."