Dikkat! Eczaneler ilaç veremiyor işte sebebi

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Eczaneler ilaç veremiyor işte sebebi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 14:26

Medula sistemi durdu, e-reçetenin yerini kağıt reçete aldı.

Haberin Devamı

“Medula Provizyon”, diğer adıyla ilaç onay sistemi dün akşam saat 21.00'den itibaren neredeyse çalışamaz hale geldi. Hastaların ilaç alımında sıkıntılar ortaya çıktı. Türk Eczacıları Birliği (TEB) yetkililerinden edinilen bilgiye göre dün akşam saat 21.00 itibariyle ilaç onay sistemi çalışmaz hale geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, veri merkezinin Batıkent'teki yeni binaya taşınması nedeniyle sistemde sorunlar yaşandığını doğrularken, sorun giderilinceye kadar eczanelere 'manuel reçete' ile ilaç vermeleri talimatı gönderildi. 

Medula kesintisi ile ilgili eczanelere gönderilen SGK duyurusunda, “Kurumumuzun Veri Merkezi taşınması proje planı kapsamında devam etmektedir. Sistem alt yapısında yapılan ve yapılmaya devam edilecek olan çalışmalar nedeniyle zaman zaman planlı ve plansız kesintiler yaşanabilmektedir" denildi. Hastaların mağdur edilmemesi için 'manuel reçete' uygulamasına geçilmesi istendi. Ancak TEB yetkilileri, bu sıkıntının özellikle kalp, şeker, tansiyon, kanser, nöroloji, kanser gibi hastaların ilaç alımını zorlaştırdığına dikkat çekerek, "Çünkü raporlar artık kağıt halinde değil. İlaç verilirken e-rapor üzerinden kontrolü yapılıyor. Dolayısıyla şimdi raporlu hastaların ilaç alma sıkıntısı ortaya çıkıyor" uyarısı yapıyor. 

Sistem kesintisi hakkında Kurumun hastaların mağdur edilmemesi için Türk Eczacıları Birliği'ne gönderdiği “Veri Merkezinin Taşınması” başlıklı duyurusu şöyle : 

“Kurumumuzun Veri Merkezi taşınması proje planı kapsamında devam etmektedir. Sistem alt yapısında yapılan ve yapılmaya devam edilecek olan çalışmalar nedeniyle zaman zaman planlı ve plansız kesintiler yaşanabilmektedir.

Çalışmalar süresince sözleşmeli sağlık hizmet sunucuları SUT’nin “1.7.2 - MEDULA sisteminden kaynaklanan nedenlerle provizyon alınamaması” başlığı altında yer verilen;

Kurum Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü yetkililerince imzalanacak bir tutanak ile tevsik edilmesi kaydıyla MEDULA sisteminden kaynaklanan arıza nedeniyle hasta takip numarasının alınamadığı süre zarfında Kurum sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olduğunu yazılı olarak beyan etmek veya belgelemek suretiyle müracaat eden kişilerin sağlık hizmetleri Kurumca karşılanır. Daha sonra yapılan sorgulama sonucu bu kişilerin müstahak olmadığının tespit edilmesi halinde, tedaviye ait fatura bedeli ilgili sağlık kurumuna/kuruluşuna ödenerek gerekli yasal işlemler Kurumca yürütülür'  hükmü gereğince Kuruma manuel fatura kesilebilecektir." 

MANUEL FATURA KESİN

TEB ise eczanelere geçtiği uyarısında, "Kurum duyurusuna istinaden sistem kesintisi yaşandığı süre boyunca manuel fatura kesilebileceği hususunu tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.Eczacılarımızın, manuel reçete karşılama işlemleri sırasında aşağıdaki işlemleri gerçekleştirmeleri gerekmektedir" denildi.  Yapılacak işlemler şöyle sıralandı: 

1) SUT’un “1.8.2 - Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı” başlıklı maddesi gereği;

Haberin Devamı

Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden alınması gereken ilaç katılım payı, emeklilerin maaşlarına yansıtılarak daha sonra tahsil edilmekte olduğundan eczanelerce bu aşamada tahsil edilmeyecek, diğer kişilerden alınan oranında katılım payı eczaneler tarafından tahsil edilecektir.

Haberin Devamı

Her bir reçete için;
* 3 kutuya kadar (üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için……….3 (üç) TL
* 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için……….……..1 (bir) TL,

olmak üzere alınan katılım payı eczaneler tarafından tahsil edilecektir.

2) Reçete arkasına ayrıca hastanın SGK'lı olduğuna dair beyanı yazılacaktır. Hastalara/hasta yakınlarına teslim edilen ilaçlara ait karekodlar, İTS işlemi sistem açıldığı zaman tamamlanmak üzere reçeteye eklenecektir. Bu karekodların İTS satış bildirimi işlemlerinin eczane otomasyon programları aracılığıyla yapılması mümkündür. Ancak, İTS satış kesinleştirme işleminin, MEDULA Sistemi üzerinden tamamlanması gerekmektedir.

3) Hastaya teslim edilen ilaçlarda eşdeğer ilaç uygulaması sebebiyle çıkabilecek fiyat farkları eczaneler tarafından tahsil edilecektir.

4) MEDULA Sisteminin faaliyete geçmesinin ardından, kesinti döneminde karşılanan reçeteler sisteme kaydedilecektir. Reçete sahibinin, hak sahibi olmaması nedeniyle onay alınamaması halinde, bu reçeteler Kuruma şahıs bazında ayrı ayrı fatura edilecektir. (SUT 1.7.2.maddesi) Provizyon alınamayan reçetelerin faturalandırılmasında, Medula Eczane Uygulamasından “deneme” çıktısı alınacak; verilen ilaçlara ait karekodlar da Medula Eczane Uygulamasında yer alan “Manuel Reçete Giriş” menüsünden İTSye bildirilecektir.

Haberin Devamı

YENİ BAŞKAN AÇIKLADI

Sosyal Güvenlik Kurumu'na bugün ataması gerçekleştirilen yeni Başkan Selim Bağlı, yaşanan sorunun taşınmadan kaynaklandığını açıkladı. Bağlı, "Kurumumuzun 7/24 hizmet veren Veri Merkezi, 3 Aralık 2015 tarihinden itibaren devam eden taşınma süreci nedeniyle, sistemde zaman zaman planlı ve plansız kesintiler yaşanmaktadır Yaşanan hizmet kesintilerine Kurumumuz teknik personeli en hızlı şekilde çözüm üretmektedir. Yaşanan problem, hizmet kalitesinin ve performansın artırılmasına yönelik teknik çalışmalarımızdan kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda tüm vatandaşlarımıza hizmet veren sistemlerimiz, yeni teknoloji ve mimari yapısı ile en kısa süre içerisinde hizmet vermeye başlayacaktır" dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!