Güncelleme Tarihi:
AHMET ŞIK:
Ahmet Şık'ın adı son olarak OdaTV baskınında bilgisayarlarda bulunduğu iddia edilen dosyalarda geçmişti. Tutuklanan Odatv’nin sahibi gazeteci-yazar Soner Yalçın, sorgusunda bu dosyalarla ilgili bilgisinin bulunmadığını söylemişti. Bugün evi aranan ve gözaltı kararı bulunan OdaTV Koordinatörü Doğan Yurdakul da, bilgisayardaki dosyaların polis tarafından konulduğunu iddia etmişti.
Dosyalardaki Sabri Uzun adlı world belgesinde ise şu ifadeler yer alıyordu: “Ahmet Şık-Sabri kitap başlıklı belgede Sabri’nin kitap konusunda çekincesi var. İkna etmeye çalışalım. Kitabı seçimden önce yetişmeli. Nedim, Ahmet Şık konusunda görüşsün. Kitaba çalışırken, cesur olun. Çıkarma ve ekleme yapmaktan çekinmeyin. Bu kitap Simon’dan daha kapsamlı olmalı. Nedim’i kutlarım. Ahmet’i çalıştırsın. Hanefi çıkacak ve Sabri’ye katılacak. Emin ve Sabri’ye moral verin. Sabri adıyla çıkmasına zorlayın. Seçimden önce yetişsin.”
ŞIK: KOMPLO
Gazeteci Ahmet Şık da, Bianet'deki köşe yazısında, kitabının Odatv bilgisayarlarında çıkmasının olanaksız olduğunu, burada bir komplo olduğunu yazmıştı. Şık,
"ERGENEKON'U ANLAMA KILAVUZU"NU YAZDI
Gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu ile gazeteci Ahmet Şık'ın 'Ergenekon Davası' üzerine yazdıkları, 'Kırk Sakır Kırk Satır' başlığı altında, "Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu" ile "Ergenekon'da Kim Kimdir" adlı iki ciltlik kitapları geçen yıl 14 Nisan'da piyasaya çıktı. Tam 1116 sayfalık kitabın yayınlandığı gün Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Dursun Yılmaz, 'gizliliği ihlal' iddiası ve 4,5 yıl hapis cezası istemiyle soruşturma başlattı. İki gazeteci, verdikleri ifadede, 1116 sayfanın bir gün içerisinde okunup soruşturma başlatılmasına anlam veremediklerini, suçlamaların da tamamen soyut olduğunu kaydetti. Savcı Yılmaz ise emniyet görevlilerinin kitapları bir gün içerisinde okuyup bitirdiğini ve ardından suç duyurusunda bulunduklarını, kendisinin yalnızca göz gezdirdiğini söyledi.
MAVİOĞLU: KİMSE ONA TALİMATA İŞ YAPTIRAMAZ
Ahmet şık'ın evinin aranmasını ve gözaltı kararını değerlendiren Radikal Gazetesi muhabiri Ertuğrul Mavioğlu, "Ahmet ile düşmanlığı yan yana getirmek mümkün değil. Ahmet hayatı boyunca barıştan yanaydı. Ahmet 'n yazdığı iki kitabı okuyanlar Ahmet'in neden Ergenekon üyesi olmayacağını bilir. Ahmet Şık'ın, Ergenekon üyeliği ile suçlanması yanlış olur. Nokta'da Özden Örnek'in günlüklerini yayınlayan ve bu işin üzerinde imzası olan isimdir Ahmet. Nedim Şener'in de Hrant Dink davasını yakından takip ettiği, Dink davasının da Ergenekon davasına bağlanması gerektiğini yazdı yazılarında. İddia Odatv baskını sonucunda Odatvnin bir bilgisayarında çıkan yazıdan yola çıkılarak bu aramaların yapıldğı söyleniyor. Küçük bir yazı çıkan iddiaya göre. Ahmet Şık'a ne kimse o yazıdaki gibi kitap yazdırabilir, ne de talimatla iş yaptırabilir. Düşünen, konuşan, yazan çizen herkesin başına böyle bir saldırının gelmesi söz konusu olabilir" dedi.
KAŞİF KOZİNOĞLU:
Kozinoğlu Çakıcı’ya yataklıktan mahkum olmuştu.
Ergenekon kapsamında bu sabah evinde arama yapılan Kaşif Kozinoğlu, önemli görevlerde yer almış, adı birçok olayda ön plana çıkmış istihbarat kökenli bir isim. Eski bordo bereli Kozinoğlu’nun ismi ilk kez 6 yıl önce dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile Alaattin Çakıcı'nın davası için yaptığı görüşmenin ortaya çıkması ile tanıdı.
ÇAKICI’YA YARDIM İDDİASI
Çete lideri Alaattin Çakıcı'ya dava aşamasında yardımcı olması için, dönemin Yargıtay Başkanı ile görüştüğü iddia edilen Kaşif Kozinoğlu 'suç örgütüne yardım ve yataklıktan' 5 ay hapis cezası aldı.
Mahkeme, sanıkların yeniden suç işlemeyecekleri konusunda kanaat oluşmadığına, cezasının paraya çevrilmesine, ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi.
‘OFLU OSMAN’IN CENAZESİNE KATILDI
O dönemde MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Kozinoğlu’nun, Çakıcı ile ilgili tartışmalar sürerken yer altı dünyasının ünlü ismi, ‘Oflu Osman’ olarak bilinen Osman Cevahiroğlu’nun cenazesine katılması da dikkat çekmişti. Cevahiroğlu’nun ailesi, Kozinoğlu’nun cenazeye katıldığını doğrulamıştı.
KİMLİĞİNİ PERİNÇEK AÇIKLADI
Kozinoğlu’nun kimliği ilk kez Doğu Perinçek’in yazdığı "Çiller'in Özel Örgütü" kitabında deşifre edilerek kamuoyuna açıklanmıştı. Çakıcı’nın “Doğu Perinçek’e suikastı ben önledim” açıklamasının ardından Perinçek, aralarında Kozinoğlu’nun bulunduğu 4 MİT görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
İSTHİBARATÇI BORDO BERELİ
Kozinoğlu, hem eski bir bordo bereli hem de üst düzey MİT görevlisi olması nedeniyle ismi bu kadar gündeme gelmesine rağmen halen Türkiye'nin en gizemli isimlerinden biri.
Özel Harp Dairesi'nde görevli iken Polis Özel Harekat timlerini eğitmek üzere görevlendirilen Kozinoğlu, binbaşı rütbesi ile Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan emekli oldu ve daha sonra MİT'te çalışmaya başladı.
SAHTE DİPLOMA SKANDALI
Kozinoğlu ile ilgili bir diğer ilginç olay ise MİT’e vermiş olduğu yüksek lisans diplomasının sahte olduğunun ortaya çıkmasıydı. Skandalı ortaya çıkaran CHP’li Atilla Kart daha sonra soru önergesiyle olayı TBMM’ye taşıdı.