Güncelleme Tarihi:
Avustralya’nın Queensland Üniversitesi bünyesinde yapılan bir araştırma, cep telefonu kullanımının, abartılması halinde aynı sigarada olduğu gibi bağımlılık yaptığını belirledi. Araştırma sonuçlarına göre çok fazla cep telefonu kullananlar, cep telefonlarından ayrıldıklarında anksiete, sürekli yorgunluk, hatta panik gibi psikolojik sorunlarla karşılaşıyor.
İNTERNETTEN BİLE TEHLİKELİ
Araştırmanın başında bulunan akademisyen Diana James, cep telefonu bağımlılığın internet bağımlılığından bile daha tehlikeli olduğunu zira bilgisayarın başından kalkma imkanı varken cep telefonlarının sürekli insanların yanında bulunduğunu vurguladı. James, cep telefonu bağımlılığının bazı kişilerde iyice abartılarak "cep telefonsuz yapamam" noktasına getirildiğinin altını çizdi.
Araştırmada, 45 yaşın altındaki bireylerde cep telefonu kullanımının duygusal, psikolojik, finansal ve sosyal etkileri araştırıldı. Araştırma sonuçları bazı kişilerin cep telefonunu bir nevi "güvenlik battaniyesi" gibi gördüğünü ve çağrı ya da mesaj alamadıklarında ruhsal bazı sıkıntılar yaşadıklarını ortaya koydu. Araştırmada, cep telefonunu en çok kullanan kitlenin gençler ve ofis çalışanları olduğu vurgulandı.
İSKOÇYA’DA BİR ÇOCUK TEDAVİ GÖRDÜ
Öte yandan İskoçya’da yayınlanan Scotsman gazetsinin haberine göre, geçtiğimiz yıl 19 yaşındaki bir İskoç çocuğun, cep telefonu bağımlılığı nedeniyle tedavi gördüğü ortaya çıktı. Adı açıklanmayan çocuğun yılda mesajlaşmak için 10 bin YTL’nin üzerinde para harcadığı ve haftada ortalama 700 mesaj gönderdiği bildirildi.
Çocuğun, İskoçya’da genelde alkol bağımlılarına yardım edilen bir kurumda bu alışkanlıktan kurtulmak için psikolojik destek aldığı vurgulandı.