Dikili Belediye Başkanı ifade verdi

Güncelleme Tarihi:

Dikili Belediye Başkanı ifade verdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 15:49

İZMİR'de bir arazi satışı ihalesine fesat karıştırdığı iddiasıyla 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Dikili Belediye Başkanı SHP'li Osman Özgüven, belediye çalışanlarının ücretlerini ödeyemedikleri için ihaleyi bir an önce sonuçlandırmak istediklerini, ancak şirketin eksikliklerini farkedince iptal ettiklerini söyledi. Bu ihale nedeniyle belediyenin zarara uğramadığını, aynı yeri daha sonra başkasına sattıklarını belirtti.

Dikili Eski Garaj arazisi, bir süre önce ihaleyle 3 milyon 30 bin TL'ye Level One adılı şirkete satıldı. Dikili Belediyesi eski Başkanı Yüksel Uçar ile meclis üyesi Halis Devecioğlu'nun, arazinin usulsüz satıldığı iddiasıyla yaptığı başvuru sonrasında hakkında 12 yıla kadar hapis istemiyle Bergama Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan Osman Özgüven, dün hakim karşısına çıktı. İlk duruşmasına rapor göndererek katılmayan Özgüven, dün görülen ikinci duruşmaya geldi, savunmasını yaptı. Özgüven ifadesinde, ihaleyi alan Level One adlı şirketin tüzel kişiliğinin olmadığının anlaşılması üzerine ihaleyi iptal ettiklerini aktardı. Daha önce 3.5 milyon TL ve 3 milyon TL'den ihaleye çıkıldığını, ancak alıcı olmadığını belirten Özgüven, “Alıcı çıkmaması üzerine 3 milyon muhammen bedel üzerinden söz konusu araziyi yeniden ihale ettik. Piyasa araştırmasında arazinin bedelinin 2.5 ile 2.75 milyon lira olarak belirlenmesine rağmen 3 milyon liradan ihaleye çıktık. İhaleye katılan tek şirket olan Level One adlı şirkete 3 milyon 30 bin liradan verdik. Şirket yöneticileri, tüzel kişiliğine ait belgeleri bir iki gün içinde getireceklerini söylemeleri üzerine inandık ve ihaleyi iptal etmedik. Ancak daha sonra gelen belgelerde şirketin kuruluşunun ihale tarihinden sonra gerçekleşmesi üzerine ihaleyi iptal ettik” dedi.

BORÇ YÜZÜNDEN SATILDI

Mahkeme başkanının, “Savcılık soruşturması üzerine mi ihaleyi iptal ettiniz?” sorusuna ise Özgüven, “İhaleyi iptal ettiğimizde savcılığın soruşturma açtığını biliyorduk. Ancak soruşturmanın içeriğini bilmiyorduk. Kendimizde ihaleyle ilgili araştırmamızı yapıyorduk” yanıtını verdi. İhale nedeniyle belediyenin zarara uğramadığını öne süren Özgüven, “Belediyemizin yaz aylarında nüfusu 200 bine çıkıyor ancak biz 10 bin nüfus üzerinden pay alıyoruz. Bu pay belediyenin giderlerine yetmiyor. Belediye çalışanlarının ücretlerini ödeyemediğimiz için bir an önce ihalenin bitmesini istedik. Level One şirketinen genel müdürünün ‘Belgeleri göndereceğiz’ sözüne inandığımız için ilk başta ihaleyi iptal etmedik. Ancak daha sonra belgeler gelince usulsüzlük olduğu için ihaleyi iptal ettik. İhale bedeli olarak yatırılan yüzde 6 teminat belediyeye kalmıştır. Aynı yeri daha sonra kapalı teklif usulüyle başka bir kişiye 3 milyon liraya sattık. Belediye herhangi bir zarara uğramamıştır. Kendim ve belediye çalışanları özel bir çıkar elde etmemiştir” diye konuştu.

Tanık olarak dinlenen Belediye Meclis üyesi Hikmet Gençtürk'e ise Level One şirketinin temsilcileriyle İstanbul'da görüşüp görüşülmediği soruldu. Gençtük, “İhale tarihinden önce Osman Özgüven ile birlikte jeotermal enerji konusunda kredi görüşmesi yapmak üzere İstanbul’a gittik. Burada uluslararası şirket olan Level One temsilcileri ile görüştük. Otel odasındaki görüşmede şirket adına ihaleye katılan Veli Caner de vardı. Ancak sadece kredi hakkında konuşuldu. İhale hakkında bir şey konuşulmadı. Zaten kredi şartları ağır geldiği için şirketten krediyi almadık. Veli Caner’in girdiği ihale ise zaten ilanen duyurulmuştu. Muhtemelen buradan duyup gelmiştir, diye düşünüyorum” dedi.
Mahkeme heyeti Avusturya'da yaşayan tanık Veli Caner'in ifadesinin alınması için duruşmayı 15 Nisan 2009 tarihine erteledi.
Daha önce SHP'den belediye başkanı seçilen Osman Özgüven, bu kez seçime CHP adayı olarak giriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!