Güncelleme Tarihi:
Geçen haftaki yazımızda çeşitli kesici türlerinden 'giyotin' ve 'makas' kesicileri tanıtmıştık. Bu hafta da diğerlerine değineceğiz. Yaygın ve uzun yıllar favori bir kesici olarak kullanılan 'V' kesici, puronun başında yukarıdan aşağıya kadar uzanan 'V' şeklinde bir yarık-çentik açar. Yarık, puronun gövdesinin iyice içine girdiğinden duman çekim yüzeyi geniş bir satıh açar. Bu tür kesicilerin en önemli problemi bıçaklarının yeterli keskinlikte olmamasıdır. Üçgenimsi şeklinden dolayı 'V' kesicinin bıçağını bileme çok zordur. Bu kesiciler için önereceğim bir marka, çok keskin bıçakları olan 'Boston' puro kesicisidir.
Tüm puro kesicileri içinde puroya en az zarar veren 'puro delicisi'dir (pinhole cutter). Sivri ucu puronun başından içeriye girerek yaklaşık 1,25 cm. derinliğinde bir delik açar. Başı sadece delerek, yaprağa hiçbir zarar vermez. Puronun başında dumanın içinden geçtiği bir hava deliği açar. Bu tip kesicilerin önemli sorunu iç dolgu yapraklarında yeterli duman sağlamaya imkan vermeyecek kadar küçük bir duman çekim yüzeyi açmasıdır. Bu da dumanın zor ve az gelmesine neden olduğu gibi, gelen duman da sıcaktır. Bu kesiciyi kullanmamanızı öneririm.
Bir başka kesici türü de 'delici' kesicidir (puncture cutter). Kaba tarifiyle; bir kurşun kalem kalınlığında yuvarlatılmış keskin kesici bıçağı puronun başının ortasından içeri bastırıp, hafif bir tazyikle döndürüp dolgu yapraklara sokarsınız. Bıçağı tekrar döndürerek dışarı çıkardığınızda, kurşun kalem kalınlığında ve yaklaşık 15 mm. derinliğinde bir delik açar. Kesiciyi çıkardığınızda bıçağın içinde dolgu yapraklardan oluşan tütün de çıkar. Bu işlem aynen numune çıkarmak için toprağı delmeye benzer. Bu kesicinin kullanımında kendisinden ziyade puronun durumundan kaynaklanan problemler çıkabilir. Puro çok kuru ise, en hafif bir tazyikte bile puronun ucu yarılabilir. Puro çok nemli ise bu sefer de bıçak girmekte zorlanacağı için puronun başı ezilebilir. Bu kesicilerin bir başka kullanım sorunu da, piramit gibi sivri uçlu purolarda işe yaramamasıdır.
ŞİMDİ SIRA PUROYU YAKMAYA GELDİ
Puroyu neyle yakacağınız kişisel zevkiniz ve bütçenize kalmıştır. Ancak yakıcıyı seçerken hatırlamanız gereken birkaç temel kaide vardır.
Yakıcımız asla kimyasal tatlar içermemeli. Zira puro bunları hemen kapacaktır. Bu nedenle başı kükürt yanıcı içeren kağıt çöplü kibritleri asla kullanmayın.
Canınız çok puro içmek istiyorsa ve elinizde sadece bu kibrit varsa, 5-6 tanesini bir demet haline getirip yakın. İlk parlama geçtikten sonra alevi kesinlikle puroya temas ettirmeyin. Puroyu alev teması olmadan yakabilmek için uzun bir süre ve kibrit harcamanız gerekecektir. Her halükarda bu kimyasal tadı başta alacaksınız.
Aynı nedenlerden dolayı bütan gazı dışında gazla doldurulmuş çakmaları kullanmayın. Çakmak gazı da hafif bir kimyasal kokuyla yanar. Kullanmak zorunda kalırsanız alevi puro ile direkt temas ettirmeyin. Aksi takdirde içerken ilk başta o nahoş kimyasal tadı alırsınız.
Bütan gazı doldurulmuş çakmaklar en iyi puro yakıcılarıdır. Bütan renksiz ve kokusuz bir gazdır. Çakmağı tazyikle doldurduğunda gaz likite dönüşür. Çakmağı yaktığınızda tekrar gaza dönüşerek dışarı çıkar ve yanar.
Piyasada puro için özel yapılmış çeşitli tip, şekil ve fiyatta çakmak bulunmaktadır.
ÖZEL KİBRİT KULLANIN
Puronuzu yakmak için özel imal edilmiş kibritleri de kullanabilirsiniz. Puroyu yakmadan önce parlayan ilk alevin dinmesini bekleyin. İlk parlamanın ardından alev kibritin başından değil çöpünden beslenmeye başlar.
Yine de emin olmak için alevi, purodan uzak bir mesafede tutun ve değdirmeden yakmaya çalışın.
Gelecek hafta devam edecek.