Dicle’yi kayıklarla geçer mektubu trene verirdik

Güncelleme Tarihi:

Dicle’yi kayıklarla geçer mektubu trene verirdik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2008 00:00

Hürriyet Gazetesi ile TCDD’nin birlikte düzenlediği "Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür" projesi kapsamında 1 Temmuz’ta Kars’tan hareket eden Hürriyet Treni, dün Diyarbakırlılarla buluştu. Trende yapılan yazı işleri toplantısının sabahki bölümüne DTP’li milletvekilleri ve yerel yöneticiler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AKP milletvekilleri ve Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu konuk oldu. Toplantımızı bir ara Diyarbakırlı çocuklar da izledi. Bakan Eker’in çocukluğunda trenin önemini anlatan anıları, duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

HÜRRİYET Treni, yolculuğun 12’nci durağı olan Diyarbakır’da sevgi gösterileriyle karşılandı. Treni gezmek ve etkinliklere katılmak amacıyla sabahın erken saatlerinde TCDD 5’inci Bölge Müdürü H. Ahmet Şener, TCDD Ticaret Daire Başkanlığı’nda görevli Erdoğan Nemutlu, Milli Eğitim Müdür Vekili Zülfü Toman, Mesleki Eğitimden Sorumlu Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şeyhmus Ayan ve kentteki okul müdürleri istasyonda beklemeye başladılar. Sevgi gösterileriyle karşılanan Hürriyet Treni, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Diyarbakır Garı’nda, Hürriyet Gazetesi’nin 60 yıllık ilk sayfalarının yer aldığı sergi açılırken, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilmesinin 60. yılı nedeniyle insan hakları maddelerinin yazılı bulunduğu dövizler de tren garını dolduranlar tarafından ilgiye izlendi. Uluslarası Af Örgütü eğitmenleri Melda Akbaş ile Ela Esra Günad, çocuklara insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda ayrıntılı bilgi verdi, onların çocuk haklarıyla ilgili düşüncelerini aldı.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından kendilerine okul öncesi eğitim verilen 100 çocuk da treni gezerek doğdukları gün çıkan Hürriyet gazetesinin sayısını aldı.

Trende Hürriyet’in yazı işleri toplantısı da yapıldı. Hürriyet Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu, yazar Yalçın Doğan, gündem sayfaları editörü Ayça Aktan, görsel danışman Reha Erdoğan, Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan, yazı işleri toplantısında, Diyarbakırlı çocuklarla birlikte oldu. Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, çocuklara bir gazetenin nasıl hazırlandığını ayrıntılarıyla anlatırken, çocuklar da Hürriyet’in kendilerine gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür etti.

Tren seneye sorunları taşıyacak

Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan, önümüzdeki yıl Hürriyet treninin Samsun’dan yola çıkmasını hedeflediklerini söyledi. Tüzecan şöyle dedi:

"Önümüzdeki yıl yerel yönetimlerden büyük destek bekliyoruz. Yerel sorunları, her ilin 3-4 sorununu temel çözüm önerileriyle belkide bir manifesto olarak sonunda İstanbul’a götürmek istiyoruz. Yöneticileri bir araya getirip İstanbul’da bir büyük toplantıda ’Anadolu treni bunu dedi’ ve bunu bir rapor şekline getirebiliriz. "

Bakan’ın çocukluk anısı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yanında AKP milletvekilleri Abdurahman Kurt ile Kutbettin Arzu ve Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte, Hürriyet’in yazı işleri toplantısına katıldı. Bakan Eker, trenin "hem hasretin hem de kavuşmanın sembolü" olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hürriyet’in 60’ıncı yılına böyle bir sosyal sorumluluk projesi ve tarih ilişkisi anlamında denk gelmesi önemlidir. Çocukluğumun geçtiği yerde postane yoktu. Dicle’yi kayık ile geçerdik, 5 kilometre yürüdükten sonra posta trenine mektubu elden verirdik. Trenlerin keşif dünyası vardır. Hiçbir seyehatte almayacağınız zevki trenden alırsınız. Sizi büyük bir keşif alanına götürür. Sizin Hürriyet’i İnsan Hakları Evrensel Beyanamesi ve tren ile birliştirip bir aktiviteye dönüştürmeniz çok güzel. Demir yollarının da böyle bir tanıtıma ihtiyacı var. Dilerim bu projeler devam eder."

Diyarbakır’ın temel sorununun hak etmediği bir imaja sahip olması olduğunu ifade eden Bakan Eker, "Son yıllarda her anlamda aldığı darbeler ile dünya harikası kent küller altında kalmıştır. Oysa yıllar önce çeşitli dil ve dinler bir arada barış içinde yaşadı. Ancak son 25 yılda mülteci kampına dönüştü" diye konuştu.

Tren, demokrasiye katkı

DTP milletvekilleriyle birlikte treni ziyaret eden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentin ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarını dile getirdi ve çözüm yollarını aradı. Baydemir, Hürriyet Treni’nin Diyarbakır’da yürüttükleri insan hakları çabalarına büyük katkı sağladığını dile getirdi. DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, birlikte yaşama azmi ve kararı içinde olan insanların buluşturulmasında Hürriyet treninin başlangıç olmasını isterken, DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, "Hürriyet sadece Doğan Grubu’nun değil, Türk medyasının amiral gemisidir" dedi. DTP milletvekilleri ve Başkan Baydemir’e treni Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan gezdirdi. DTP’liler, yazı işleri toplantısında da kentin sosyal, kültürel ve ekonomik sorunları ile kadın ve çocuk haklarıyla ilgili sohbet ettiler, görüş alışverişinde bulundular. Baydemir, Diyarbakır’da işsizlik, ulaşım ve altyapı eksikliğinin çok acil çözüm bekleyen 3 önemli sorun olduğunu söyledi.

Sanatçı Murat Evgin, Hürriyet’in 60. kuruluş yıldönümü nedeniyle bestelediği marşın sözlerini Temuçin Tüzecan’a trenin önünde hediye etti.

BUGÜN BATMAN GARINDAYIZ

10.30 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü’nün çocuklarla atölye çalışmaları.

13.30 İnsan Hakları üzerine sohbet.

14.30 Akbank Çocuk Tiyatrosu "Masal Masal İçinde" oyunu.

16.00 Aile İçi Şiddete Son Eğitimi

Gün Boyu: "Birinci Sayfalardan Hürriyet Hakkımızdır" ve "Demiryolu" sergileri.

21.00 Manga Konseri. Kalein Parkı’nda ücretsiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!