Diana'ya bronz güzellik

Güncelleme Tarihi:

Dianaya bronz güzellik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Trajik ölümüyle dünyayı üzüntüye boğan Galler Prensesi Diana, ölümünden sonra da mayın karşıtı kampanyaya desteğini sürdürüyor. Açık artırmayla satılacak olan bronz heykelinin geliri mayın karşıtlarına verilecek.

Başı sanki hep düşünceliymiş gibi eğikti. Gücü ve güzelliği hep broz renginde idi...

Galler Prensesi Diana'nın ölümünden hemen sonra yapılan bronz büstü bile yine bir hayır işine katkıda bulunuyor.

Galler Prensesi Diana ölümüne kadar, özellikle de son yıllarında insani yardım kampanyalarına destek vermekle kalmamış, Afrika'ya ve Bosna'ya kadar gitmişti. Diana, kara mayınlarının dünya çapında yasaklanması için çalışmalar yürüten ‘‘Mayın Karşıtı Kampanya’’ grubuna katılarak, mayınlara basarak sakat kalan çocukları ziyaret etmişti. Grubun adını dünyaya duyurmasını sağlayan Diana, ölümünden sonra da gruba desteğini sürdürüyor. Bronz büst açık artırmayla satılacak ve geliri Mayın Karşıtı Kampanya Grubu'na kalacak.

Artists in Arms adlı sergi Londra'da Royal Geographical Society'de (Kraliyet Coğrafya Derneği) sergilendi. Büstün örtüsünü film yapımcısı David Puttnam alkışlar arasında açtı. Bronz büst heykeltraş Tom Merrifield'in elinden çıktı.

İngiliz Kızıl Haç ve Avrupa Toplumu İnsani İşler Bürosu (Echo) tarafından düzenlenen sergide Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 400 sanatçının çalışması yer aldı. Gelir durumu yüksek olmayanların da sergiden sanat eseri alabilmesi için fiyatlar düşük tutuldu. Sergiden elde edilen gelir kara mayınlarına karşı kampanya yürüten İngiliz Kızıl Haç'a kalacak.

Mayınların kullanılmasına karşı harekete geçen ülkelere geçen ay İngiltere de katıldı. Hükümet İngiliz ordusuna kara mayınları kullanmaması için kesin emir verdi. Savunma Bakanı George Robertson dünyaya çok kesin bir mesaj göndermek istediklerini söyledi ve mayın kullanımına ilişkin ‘‘ahlaken doğru veya askeri açıdan gereklidir diye bir şey söz konusu olamaz’’ diye ekledi.

Mahzun Prenses bronz büstüyle bir kez daha ölümsüzleşti ve ölümünden sonra bile insanlara yardım etmeyi sürdürdüğünü gösterdi.

Kraliçe halka açılmayı sürdürüyor

Galler Prensesi Diana'nın ölümünden bu yana İngiliz halkıyla yakınlaşma gayreti içine giren, pek çok geleneksel törenden ve protokol kuralından vazgeçen İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth, kamuoyunu şaşırtmayı sürdürüyor. Kraliçe, parlamentonun şaşaalı bir oturumla kendisi tarafından yapılan açılış töreninin de sadeleştirilmesini istedi. İngiliz basını, İşçi Partisi hükümeti tarafından pek çok protokol üstünlüğü elinden alınan Kraliçe'nin, bu kez açılış töreniyle ilgili sadeleştirmeyi kendi önerisi olarak ortaya koyduğuna dikkati çekiyor.

Normalde bir saati aşkın süren bir konuşmayla, çevresine Lordlar ve diğer soyluları alarak parlamentonun açılışını yapan Kraliçe'nin, kendisine konuşma sırasında eşlik edenlerin sayısında azaltmaya gidilmesini istediği ve konuşmasını da kısaltarak ‘‘sembolik hale getireceği’’ belirtildi. Parlamentonun açılış törenini hükümet üyeleri, Lordlar Kamarası'nın kapısından izliyordu.

Buckingham Sarayı, parlamento açılışı törenlerinin yeni haliyle ilgili ayrıntıların gelecek hafta kamuoyuna açıklanacağını duyurdu. Başbakanlık sözcülüğü de, önerinin tamamen saraydan geldiğini doğruladı.

Kraliçe Elizabeth, halkıyla yakınlaşma çabaları çerçevesinde bu yaz ilk kez bir pub'a gitmiş, bir alışveriş merkezini gezmiş ve McDonald's'a giderek hamburger yemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!