Güncelleme Tarihi:
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen yükseköğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyen öğrencileri yakından ilgilendiren DGS'nin sonuçlarının ne zaman açıklanacağı merak konusu oldu. ÖSYM'nin takvimine göre bugün açıklanması gereken sonuçların henüz açıklanmaması on binlerce kişiyi meraklandırdı. Peki, DGS sınav sonuçları bugün ne zaman ve saat kaçta açıklanacak?
DGS SONUÇLARI NE ZAMAN SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?
ÖSYM'nin açıkladığı takvime göre 2018 DGS sonuçları 16 Ağustos'ta açıklanacak. Adaylar, sonuçları, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebilecek. Sonuçlar henüz açıklanmadı, açıklandığı takdirde haberimizden takip edebilir ve sonucunu anında öğrenebilirsiniz. DGS sonuçları, geçtiğimiz yıl 16.40'da açıklanmıştı. Sonuçların bu yıl da mesai saatleri içerisinde açıklanacağı tahmin ediliyor.
DGS PUANLARI NASIL HESAPLANIYOR?
DGS puanları sayısal, eşit ağırlık ve sözel olmak üzere üç ayrı puan türünde hesaplanmaktadır. Puanlar hesaplanırken öncelikle
testin sayısal ve sözel bölümlerindeki sorulara adayların verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanmakta, elde edilen toplam
doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak sayısal ve sözel ham puanlar (net sayısı) elde edilmektedir. Daha
sonra, adayların ham puanları aşağıda verilen formüller kullanılarak Sayısal ve Sözel Standart Puanlara (SP) dönüştürülmektedir.
TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?
Sonuçların açıklanmasının ardından tercih sürecine başlayacak olan vatandaşlar, ÖSYM'nin yayımlayacağı kılavuzu bekleyecek. ÖSYM'nin yayımladığı kılavuz aracılığıyla üniversite ve bölüm tercihleri tamamlanacak.
Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenecek. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekecek.
Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar
tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.
En çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.