Güncelleme Tarihi:
DGS başvurusu için süre doluyor. Eğitimlerini iki yıldan dört yıla tamamlamak isteyenlerin merakla araştırdığı DGS başvurusu, bu yıl da temmuz ayında gerçekleştirilecek. Edinecekleri puanlara göre tercihte bulunacak olan birçok aday, ÖSYM'nin değerlendirmelerini bekleyecek. Peki, DGS başvuru ücretleri nereye yatırılacak? İşte, başvuru hakkında detaylar, ve sıkça sorulan sorular hakkında bazı bilgiler
DGS BAŞVURULARI NE ZAMANA KADAR YAPILABİLECEK?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) merkezi tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 8 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. DGS'ye başvurular ise 16-24 Mayıs 2018 tarihleri arasında adaylar tarafından ÖSYM'ye yapılacak. ÖSYM'nin açıkladığı takvime göre 2018 DGS sonuçları ise 02 Ağustos 2018 tarihinde açıklanacak.
Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapabilecekler.
BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
DGS'YE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler. Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezî olarak yapılır. Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.
DGS BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKAYA YATIRILACAK?
ÖSYM tarafından DGS başvuru ücretleri de yayınlandı, DGS’ye başvurmak isteyen adaylar 100 TL ödeme yapmak zorunda. İşte Dikey Geçiş Sınavı ücretinin yatırılacağı bankalar;
*Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
*Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
*Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
*Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
*Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.)
DGS BAŞVURU ÜCRETİNİ KREDİ KARTINIZLA ÖSYM ÜZERİNDEN ÖDEYEBİLİRSİNİZ
DGS HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Sınava kimler başvurabilir?
Sınava, bir ön lisans programlarından mezun adaylar başvurabilir. Son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvurabilir.
Açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenlerin bu sınava başvurmaları gerekir mi?
Evet. Kılavuzda yer alan açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenlerin bu sınava başvurmaları gerekmektedir.
Sınav süresi ne olacaktır?
Sınav süresi, 150 dakika (2,5 saat) olacaktır.
Sınav ücretleri nasıl yatırılacaktır?
Adaylar, sınav ücretini kılavuzda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır.
Sınav ücretleri ne zaman yatırılır?
Sınav için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten (onay kodu sisteme girildikten sonra) sonra sınav ücreti yatırılır.
Sınav ücretleri ne zaman yatırılır?
Sınav için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten (onay kodu sisteme girildikten sonra) sonra sınav ücreti yatırılır.
16-24 Mayıs 2018 tarihleri arasında 2018-DGS başvurumu yapamadım, ne yapmalıyım?
16-24 Mayıs 2018 tarihleri arasında 2018-DGS başvurusunu yapmayan adaylar, geç başvuru gününde (5 Haziran 2018 tarihinde) 2018-DGS başvurularını yapabileceklerdir. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvurunun yapıldığı gün başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sadece ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.
Sınava gireceğim binada eşyamı emanet edebilir miyim?
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmaz. Bu nedenle adaylar, kılavuzda belirtilen yasaklı maddeleri sınav binalarına getirmemelidir.