Hürriyet Planet
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 10, 2011 00:00
Mısır'da Hıristiyan Kıpti azınlığın geçtiğimiz günlerde bir kiliseye düzenlenen saldırıyı protesto ettiği gösteride olaylar çıktı. Sağlık Bakanlığı, Kahire'de çıkan olaylarda 24 kişi hayatını kaybettiğini ve 200'ün üzeride kişinin de yaralandığını açıkladı.
BaÅŸkent Kahire'de dün baÅŸlayan ve gece saatlerine kadar devam eden olaylar, Hüsnü Mübarek'in görevden ayrılmasına neden olan ayaklanmadan bu yana meydana gelen en ÅŸiddetli olay olarak gösteriliyor.Â
Â
Protesto, Mısır devlet televizyonu binası önünde düzenlenen oturma eylemiyle başladı. Ancak eylemin şiddete dönüşmesi üzerine Mısır hükümeti, 1,000'den fazla güvenlik görevlisi ve zırhlı araçlarla önlem almaya çalıştı.
SOKAKLAR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ / FOTOGALERİ
Â
Protestonun ÅŸiddete nasıl döndüğü henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili rivayetler muhtelif. Ordunun protestoculara ateÅŸ açması sonucu can kayıplarının meydana geldiÄŸi öne sürülürken, sivil giyimli ve Müslüman olduÄŸu iddia edilen bir grubun protestoculara saldırdığını iddia edenler de var.  Â
Â
Bazı görgü tanıkları da protestocuların güvenlik güçlerine saldırdığını, bazılarının silahlı olduklarını ve etrafa ateş açmalarının ardından çatışma çıktığını ifade etti.
Â
Mısır'ın yarı resmi El Ahram gazetesinin haberine göre, çatışmalar sırasında askeri polis, El Hurra TV, 25 kanalın bürolarına baskın yaptı.
Â
BAŞBAKAN PARÇALANMAYA KARŞI UYARDI
Â
Mısır hükümeti olayların ardından itidal çaÄŸrısı yaparken, halktan tahriklere kapılmamasını istedi.Â
Â
Mısır'daki kanlı çatışmaların ardından Mısır devlet televizyonunun telefonla bağlandığı Başbakan İsam Şeref, başkent Kahire'de meydana gelen çatışmaların Hristiyan-Müslüman çatışması olmadığını, ülkeyi parçalamaya yönelik bir plan olduğunu belirtti.
Â
Mısırlıları birlik olmaya çağıran Şeref, kanunu sert bir şekilde uygulayacaklarını, bu olayın ardındaki güçlerin cezalandırılacağını ifade ederek, ibadet yerlerinin korunması için her ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydetti.
Â
"Mısır'ı demokrasiye götürecek seçimlerin yapılmasını engellemeyi amaçlayan bir komplo seziyoruz" şeklinde konuşan Şeref, olayların arkasındaki gizli elleri de keseceklerini söyledi.
Â
Şeref, Mısır Başbakanlığı'nın Facebook hesabından yaptığı açıklamada ise Mısırlılar'ı birlik olmaya çağırdı. Çatışmaları kınayan Şeref, geleceği korumak isteyen Mısırlılar'ın, din ve mezhep çatışmasından uzak durmaları gerektiğini vurgulayarak, "Bu ateş herkesi yakar" şeklinde konuştu.
Â
OLAĞANÜSTÜ TOPLANMA KARARI ALINDI
Â
Mısır Ulusal Adalet Komitesi olağanüstü toplanma kararı aldı. Başbakanlık'ta yapılacak toplantıya Hıristiyan azınlık temsilcileri de katılacak.
Â
Kıptiler, Mısır'ın 80 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor.
Mısır'ı kana bulayan olayları tetikleyen olay, ülkenin güneyinde yer alan Esvan eyaletinde bulunan bir kiliseye 30 Eylül tarihinde saldırı düzenlenmesiydi. Kilise, bu saldırıda yıkılmıştı. Saldırganları harekete geçirense, Esvan Valisi Mustafa el-Seyed'in, kilisenin gerekli izinler alınmadan inşa edildiği yönündeki açıklaması olmuştu.
Â
Kıptiler, el-Seyed'in istifa etmesini istiyor ve devlet televizyonunu da provokatif yayınlar yapmakla suçluyor.
Â
Mısır'da Mübarek'in devrilmesinden bu yana Hıristiyanlara yönelik saldırılar artmış durumda. Hıristiyanlar, Mısır'da şu anda yönetimi elinde tutan orduyu bu saldırılar karşısında pasif olmakla suçluyor.
Â
HRÄ°STÄ°YAN DÃœNYASI ENDÄ°ÅžELÄ°
Â
Mısır'daki çatışmalar Avrupa Birliği tarafından da endişeyle izleniyor. AB ülkelerinin olaylara tepkisi, polisle Hıristiyanlar arasındaki çatısmada azınlıkların korunması gerektiği söylemini ön plana çıkarıyor.
Â
İngilte Dışişleri Bakanı William Hague, alarm durumunda olduklarını belirtirken Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle dini azınlıklara şiddetin kabul edilemez olduğunu dile gertirdi. Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovendal ise, tepkisini "Dünyadaki hiç bir insanın din çatısmasına girme hakkı yoktur ve Mısır'daki olayların bu noktaya gelmesi korkutucu" sözleriyle ifade etti.
         Â