Devletten bağımlıya ücretsiz tedavi

Güncelleme Tarihi:

Devletten bağımlıya ücretsiz tedavi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 22:20

Sentetik uyuşturucuların yaygınlaşması üzerine hükümet, acil önlemler için harekete geçti. Bağımlılık tedavisinin pahalı ve zor olduğu gerçeğinden hareketle 2016 itibarıyla kişinin sağlık güvencesine bakılmaksızın tedavi merkezlerinde ücretsiz tedavi olabilmesi sağlandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 2011-2013 yılları arasında sentetik kannabinoidlerin (bonzai) kullanımının Türkiye’de hızlı bir artış kaydetmesi, hükümeti acil önlemler ve mücadele yöntemleri doğrultusunda harekete geçirdi.

Sağlık Bakanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre, 14 Temmuz 2014’te 8 bakan (Aile ve Sosyal Politikalar, Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, İçişleri, Milli Eğitim, Gümrük ve Ticaret ve Sağlık Bakanları), TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı bir araya gelerek uyuşturucuyla mücadelede yöntem değişikliğine karar verildi. 81 ilde İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulları oluşturuldu. Tedavi merkezleri ve yatak sayısı artırıldı.

77 merkezde 40’ı yataklı olmak üzere toplam yatak kapasitesi 919’a çıkarıldı. Bağımlıların tedaviye daha kolay erişimlerini sağlamak için 7/24 çalışan “ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı”, 2015 Temmuz’unda faaliyete geçti. Bu hattan 31 Ekim 2016’ya kadar 82 bin 852 çağrıya cevap verildi. Bağımlılık tedavisinin çok pahalı ve zorlu bir süreç olması göz önüne alınarak kişilerin sağlık güvencesine bakılmaksızın Bakanlar Kurulu’nun 2016/8983 sayılı kararıyla ücretsiz tedavi olabilmesi sağlandı.

Haberin Devamı

HER GÜN ONLARCA ÇAĞRI: BİZİ KURTARIN

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay’ın 2013’te bağımlılıklara karşı koruyucu ve önleyici çalışmalarına rehabilitasyon hizmetini eklediğini belirterek şunları söyledi: “Yeşilay’a her gün onlarca çağrı geliyordu. Hepsinin dile getirdiği ortak bir sorunu vardı, ‘Bizi kurtarın, bizi yönlendirin, destek olun!’ Önce ‘444 79 75’ numaralı Danışma Hattı kurduk. Hattın ucuna, bağımlılıklar alanında özel eğitimli psikologlarımızı yerleştirdik. Tüm Türkiye’ye hizmet veren danışma hattımızla, arayanları ihtiyaca göre tıbbi tedaviye yönlendirmeye başladık. Üsküdar’da ilk hizmet binamızı açtık. 200’ün üzerinde danışanımıza YEDAM’da (Yeşilay Danışma Merkezi) psikoterapi, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmeti verdik. Yüzde 52 oranında devamlılık sağladık. 6 bin 500 kişi de Danışma Hattımızı arayarak kendileri ve yakınları için hizmet aldı. Ekim ayında YEDAM’ın Cerrahpaşa Hizmet Binasını açtık. Yeni YEDAM’ların kurulması için ilk etapta Şanlıurfa Eyyubiye ve Antalya şubesini açıyoruz.

Haberin Devamı

BAĞIMLI ANNESİ AYŞE H. : GECE UYKULARIM YOK

Ayşe Hanım (54), evlerde temizlik yapıyor. Eşi çalışmıyor. Oğlu Ahmet (28), uyuşturucu bağımlısı. Karıkoca bir yıldır Ahmet ve küçük oğullarıyla birlikte Yeşilay’ın bağımlı danışma ve terapi merkezi olan YEDAM’da ücretsiz psikolojik tedavi görüyorlar. Ayşe Hanım, Bir bağımlı annesi olmanın ne demek olduğunu anlattı: “Ahmet’in uyuşturucu bağımlısı olduğunu öğreneli sekiz yıl oldu. Öncesi de varmış. İyi kötü bir evimiz vardı. Babasını kandırdı, iş kuracağım diye. Evi sattı, paranın tümünü uyuşturucuya harcadı. Benden para dileniyor. Veriyorum ki çalmasın. Ama biliyorum ki uyuşturucuya gidiyor. 21 Eylül’de eşim, abdest alırken balkondaki gürültüye koşmuş. Ahmet’in boylu boyunca yattığını görmüş. Gözleri, dili dışardaymış. Eve gittiğimde baktım, kapının önünde 112 Acil ambulansı, polis aracı. Eşim çağırmış. Ahmet’inki bonzai komasıymış. Kurtuldu, içmeye devam etti. Bu yaşta dedektif oldum. Duşa kabinin lambasında, çamaşır makinesinin filtresinde uyuşturucu buluyorum. Bir keresinde elimden almaya kalkışınca ağzıma attım. Hemen tükürdüğüm halde her tarafım uyuştu, çok tuhaflaştım. Yaşadıklarım çok zor. Gece uykularım yok. Yanından geçerken saçını okşasam, korkup sıçrıyor. ‘Sen benim Azrail’imsin’ diyor. Bugüne kadar hiç AMATEM’e gidip tedavi olmadı. İkna edemiyoruz. Bizlere yetki verilsin. Bağımlının değil, anne-babanın rızasıyla yatarak tedavi edilsin.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE TRANSİTTİ PAZAR OLDU’

Başlama: ‘Ben bağımlı olmam. Bir kereden, ara sıra kullanmamdan bir şey olmaz. İradem güçlüdür, kontrol edebilirim’ şeklindeki ergen özgüveni.

Kimden: Sokakta tanımadığı birinden değil genellikle en yakınından.

Nerede: En çok ev ortamlarında. Ev partisi, öğrenci evi, doğum günü partisi, maç seyretmek için toplanma, seks içerikli buluşmalarda.

Artıyor mu: Kesinlikle. Eskiden Türkiye uyuşturucunun transit geçtiği bir ülkeyken şimdi uyuşturucu satıcıları için ciddi
bir pazar.

Ebeveyn: İyi bir gözlemci olmalı.

Önlem: Arz ve talep kesilmeli. Talebi kesmek için uzatılan uyuşturucuya ‘hayır’ diyecek gençler yetiştirmeliyiz. Bu da aile, öğretmen ve psikiyatristlerin işi.

Haberin Devamı

EBEVEYN REHBERİ

Sizinle daha az zaman geçirmeye başladıysa

Eve geç geliyor ve nerede olduğunu size haber vermiyorsa

Duş alma, temiz giyinme vb. kişisel hijyene verdiği önem azalmışsa

Sorumluluklarını aksatmaya başladıysa

Arkadaş grubunu değiştirmişse, tanımadığımız isimleri kendisinden daha fazla duymaya başlamışsanız

Her zamankinden farklı yerlerde ya da farklı ortamlarda zaman geçirmeye başlamışsa

Daha fazla para harcıyor ve size harcamalarının sebebini açıklayamıyorsa

Uyuşturucu maddeyle ilgili olumlu düşüncelere sahip olmaya başladıysa

Her zamankinden daha gergin ve kolay sinirleniyorsa

Sık duygu değişimleri yaşıyorsa. Neşeli, sakinken öfkeli ve saldırgan davranışlarda bulunuyorsa

Haberin Devamı

Dikkat! Ergenlik döneminde başka nedenlerle de benzer durumlar görülebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!