Devletin zirvesi GATA'daki mezuniyette buluştu

Güncelleme Tarihi:

Devletin zirvesi GATAdaki mezuniyette buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 17:52

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Tıp Fakültesinden mezun olan 74 tabip teğmen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katıldığı törenle diplomalarını aldı.

GATA Spor Salonundaki törende, GATA Öğrenci Grup Komutanı Kurmay Albay Yücel Karauz “28. Dönem tabip teğmenler görüşlerinize hazırdır” diyerek, teğmenleri Cumhurbaşkanı Gül'e takdim etti. Gül, “Merhaba arkadaşlar” diyerek teğmenleri selamladı.

Törende konuşan GATA Komutanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, genç tabip subayların benliklerinde asker ve tabip olmayı başardıklarını ifade ederek, gerektiğinde vatan için canlarını seve seve vereceklerinin işareti olan sembol ve rütbelerini taktıklarını, kılıçlarını kuşandıklarını söyledi.

Korgeneral Memişoğlu, bu gurur abidesi genç tabip subayların savaşta ve barışta her şart altında Mehmetçiğe ve bağrından çıktıkları Türk milletine sağlık hizmeti götürebilecek, bunu başarabilecek güç, azim ve kararlılığında olduklarını ifade etmekten gurur duyduğunu kaydetti.

GATA'nın, “dünyanın ulaşılan teknolojik gelişimle küçüldüğünü, bilginin ise globalleştiğini” bildiğini ifade eden Korgeneral Memişoğlu, ulusal ve uluslararası alanda benzer tıp üniversiteleri ile sürekli gelişimi arzulayan ve yaşayan bir organizma mantığıyla işbirliğini sürdürdüğünü anlattı.

Korgeneral Memişoğlu, tamamlanan eğitim öğretim yılında iki eğitim hastanesinde 429 personelin tıpta uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi, Sağlık Bilimleri Enstitüsünde 70 personelin yüksek lisans ve doktora eğitimi aldıklarını kaydederek, Gülhane Askeri Tıp Fakültesinden ise 5'i misafir askeri personel olmak üzere toplam 74 tabip teğmenin mezun olduğunu bildirdi.

Akademinin diğer unsurları olan Hemşirelik Yüksek Okulundan 108 yüksek hemşirenin, Astsubay Meslek Yüksek Okulu'ndan ise 136 sağlık astsubayının mezun olduklarını ve staj eğitimlerine başladıklarını belirten Korgeneral Memişoğlu, “Eğitimimize uluslararası boyut kazandıran 12 dost ve müttefik ülkeden 175 personel eğitime iştirak etmiş, bunlardan 60 personel eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine dönmüştür. 5 Askeri Tıp Fakültesi öğrencisi ise biraz sonra huzurlarınızda diplomaları alacaklardır. 110 öğrencinin ise eğitimleri devam etmektedir” dedi.

Korgeneral Memişoğlu, mezunlara şöyle seslendi:
“Sizleri uzun ve meşakkatli bir öğrencilik döneminden uzun yıllar bağrında görev yapacağınız, buralarda öğrendiklerini uygulayacağınız ve uygulatacağınız Büyük Atatürk'ün Cumhuriyet ordusuna uğurluyoruz.

Aldığınız bu eğitimi başlangıç noktası olarak kabul edip, bilgi ve teknoloji çağının gereksinimini karşılayacak şekilde taşıdığınız bilgileri yenileyin ve ihtisaslaşmaya hazırlanın.

İyi ile yetinmeyip, mükemmele ulaşmanın çarelerini arayın. Sağlıkları size teslim edilen Mehmetçiği kardeşiniz, yavrunuz, kısacası her şeyiniz olarak kabul ederek gerekli hassasiyeti gösterin.

Bildiğiniz gibi Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), hiç bir grup, düşünce, hizip ya da çıkara hizmet etmez. Türk Silahlı Kuvvetlerinin varlığı yüce Türk milleti içindir. Sizlerin de hizmet anlayışınız bu olmalıdır. Bu anlayışı en iyi şekilde koruyacağınıza inancımız tamdır.”

Korgeneral Memişoğlu, ailelere de “Ne mutlu sizlere ki güzide evlatlarınız şu andan itibaren bu güzel vatanın mutlu geleceği için çok önemli ve yeni bir göreve başlamaktadır. Bu yeni görevlerinde onlara güvenin ve yanlarında olun. TSK sağlık hizmetlerinin bu vatana adadığınız evlatlarınızın tertemiz ellerine emanet edilmesini görmenin mutluluğunu yaşayın” dedi.

-“BİZİ YANILTMAYACAKLARI İNANCI İÇERİSİNDEYİZ”-

GATA Askeri Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Tabip Tümgeneral Zeki Bayraktar ise Türkiye'de modern tıbbın ve tıp eğitiminin tarihi incelendiğinde 110 yıllık kesintisiz sürdürdüğü hizmetleri ile GATA'nın önde gelen bir kurum olarak göze çarptığını söyledi.

28 Aralık 1898 tarihinde kurulan GATA'nın 11 Kasım 1980 tarihinde askeri tıp fakültesinin kurulmasıyla yeni bir aşama kaydettiğini belirten Tümgeneral Bayraktar, bir eğitim kurumu olarak GATA'da sürekli güncellenen bir eğitim programı uygulandığını ifade etti.

Bu programın amacının tıptaki ve teknolojideki son gelişmeleri kavramış, bilgiye ulaşma yollarını bilen, ulusuna, ailesine yararlı, Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, insani vasıfları yüksek, dürüst ve çağdaş bireyler yetiştirmek olduğunu vurgulayan Tümgeneral Bayraktar, “Bu ilkeler doğrultusunda eğittiğimiz gençlerimizin bizi yanıltmayacakları inancı içerisindeyiz” dedi.

Tümgeneral Bayraktar, yeni yapılanma çerçevesi dahilinde, tıp eğitiminin sürekli değişimini programlamak ve takip etmek üzere Tıp Eğitim Anabilim Dalı'nın kurulduğunu dile getirdi. Ayrıca zor şartlar altında görev yapan muharip birliklerde can ve personel kaybını azaltmak maksadıyla Harp Cerrahisi ve Harp Psikiyatrisi Anabilim Dallarının hizmete girdiğini belirten Bayraktar, bu birimlerde görev yapan öğretim üyesi ve hekimlerin son harekatlarda ifa ettiği hizmetin muharip birliklerde moral ve motivasyonun yükselmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Askeri personelin en üst düzeyde fiziki performansa sahip olması için Sporcu Sağlığı Merkezi kurulduğunu anlatan Tümgeneral Bayraktar, Geriatri Bilim Dalı Başkanlığına bağlı olarak ölümcül hastalarla ilgilenmek üzere özel hasta bakım merkezi teşkil edildiğini ve bu birimlerin de yakın zamanda hizmet vermeye başlamasının planlandığını belirtti.

-BİLİMSEL BAŞARILAR-

Öğretim üyeleri ve hekimlerin topluma üst düzeyde sağlık hizmeti vermenin yanı sıra uluslararası ve ulusal platformlarda gösterdikleri bilimsel etkinliklerle de yüzlerini ağarttığını ifade eden Tümgeneral Bayraktar şunları kaydetti:
“Gülhane Askeri Tıp Akademisinde görev yapan toplam 519 öğretim üyesine ait Science Citation Index dahil uluslararası dergilerde 1045, Science Citation Index dışı dergilerde 257 olmak üzere toplam 1302 uluslararası, ulusal hakemli dergilerde ise 587 makale yayınlanmıştır. Kişi başına yayın sayısı Science Citation Index dahil dergilerde 2.01, tüm uluslararası dergilerde 2.51 ulusal dergilerde 1.13'tür.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi uluslararası indekslerde çıkan yayın sıralamasında tüm üniversitelerde sekizinci sıradadır. Bu yayınlara yapılan atıf sıralamasında dokuzuncu sırada yer almaktadır.

Diğer üniversitelerin çok sayıda fakültelerinin mevcut olduğu düşünüldüğünde tek bir tıp fakültesi ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesinin çok başarılı olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kongre ve sempozyum gibi bilimsel toplantılarda sunulan tebliğ sayısı 2348 olup kişi başına tebliğ sayısı 4.52'dir.
Tüm bilimsel aktiviteler bakımından kişi başı aktivite 8.2'dir.”

GATA öğretim üyeleri tarafından; 8 TÜBİTAK projesi, 1 Sanayi Bakanlığı projesi, 42 ODTÜ işbirliğinde proje yürürlüğe konulduğunu anlatan Tümgeneral Bayraktar, bu eğitim öğretim yılında bir öğretim üyesinin TÜBİTAK tarafından “yılın genç bilim adamı” ödülüne layık görüldüğünü söyledi.
5 öğretim üyesinin bilimsel araştırmalarıyla uluslararası ödül kazandıklarını belirten Tümgeneral Bayraktar, 30 öğretim üyesinin ise ulusal düzeyde bilimsel etkinliklerde ödül aldıklarını dile getirdi.

Tümgeneral Bayraktar, GATA'ya bağlı birimlerin 2007-2008 eğitim öğretim yılında 81 adet ulusal ve uluslararası bilimsel aktivite düzenlediklerini anlatarak, “Bilimsel aktivite bakımından fakültemizin ülkemizde en başlarda yer aldığı kanaatindeyim” dedi.

-DÖNEM BİRİNCİSİ-

Dönem birincisi Hava Tabip Teğmen Ali Onay ise yaptığı konuşmada, “Bizler, Atatürk ilkelerine ve laik Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı; mesleğini, ülkesini ve ulusunu seven genç tabipler olarak, ulusun bölünmez bütünlüğü, refah ve mutluluğu için yapacağımız her türlü görevde önümüze çıkacak engelleri aşmaya ve şerefli ordumuzda göreve başlamaya hazırız” dedi.

Uzun ve yoğun geçen bir tıp eğitimini başarı ile bitiren genç tabip teğmenler olarak, ana hedeflerinin, insanlığa ve kahraman Türk ordusuna çağın gerektirdiği düzeyde, tıp teknolojisinin en son gelişmelerini kullanarak hizmet etmek olacağını belirten Onay, modern bir eğitim sonrası kazandıkları bilgi ve deneyimle hastaların sorunlarına çözüm bulmak, onlara daima sevgi, şefkat ve özveri ile yaklaşmanın kendilerine mutluluk vereceğini söyledi.

“Atatürk gençleri” olarak mesleklerinin ilerlemesi ve gelişmesi için sürekli gayret göstereceklerini vurgulayan Onay, “En güçlü silahımız tıbbiyede aldığımız eğitim ve öğretim, en büyük rehberimiz ise Atatürk ilke ve inkılapları olacaktır. Yaratıcı gücü gelişmiş, bağımsız düşünme yeteneğine sahip, araştırıcı bir zihniyetle yolumuz devamlı aydınlık kalacaktır” diye konuştu.

Onay'ın konuşmasının ardından mezun olan tüm öğrenciler, “Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, Yüce Türk Ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller, karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız; şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacak ve şerefimizle öleceğiz” dedi.

Teğmen Onay daha sonra, yaş kütüğüne plaket çaktı.

-HEKİM ANDI-

Konuşmaların ardından GATA Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Tabip Tuğamiral Okan Özcan, teğmenlere hekim andı içirdi. Törende daha sonra diplomalar verildi.

Dönem birincisi Hava Tabip Teğmen Ali Onay'a diplomasını Cumhurbaşkanı Gül, dönem ikincisi Hava Tabip Teğmen Bahadır Çelik'e diplomasını TBMM Başkanı Toptan, dönem üçüncüsü Deniz Tabip Teğmen Salim Yaşar'a diplomasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, dönem dördüncüsü Deniz Tabip Teğmen Onur Paşa'ya diplomasını Milli Savunma Bakanı Gönül verdi.

Diğer mezunların diplomalarını ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner, GATA Komutanı Korgeneral Memişoğlu ve GATA Tıp Fakültesi Dekanı Tümgeneral Bayraktar verdi. Türkmenistan ve Ürdün'den tabip teğmenlere ise diplomalarını büyükelçilik yetkilileri verdi.

Gülhane Marşı'nın seslendirildiği sırada ise mezun teğmenler “ATA” yazacak şekilde mizansen oluşturdu. Daha sonra “Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi” kendi görüntüsü ve sesiyle verildi.

Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün teğmenleri “Allahaısmarladık arkadaşlar” diyerek selamlaması ile sona erdi.

Törenin ardından genç teğmenler, 10. Yıl Marşı'nı söyleyerek tören esnasında kullandıkları kılıçlarını bir araya getirerek birbirine sürttü.

-NOTLAR-

Tören esnasında teğmenlerden biri sıcak ve yorgunluktan bayıldı. Törende Ürdün'lü iki tabip teğmenin diplomalarını alması esnasında yakınları zılgıt çekti. Törene, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile öğrencilerin aileleri de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!