Güncelleme Tarihi:
Yeni binaya bir bölümü taşınan Sayıştay arşivi iki gündür yanıyor. Sayıştay yetkilileri yanan evrakın önemli olmadığını söylerken, yangından büyük kaygı duyan Başbakan Ecevit'in, söndürme çalışmalarını 2 gündür yerinde izlemesi dikkat çekti.
SAYIŞTAY'ın, yeni binasına bir bölümü taşınan arşivi iki gündür yanıyor. Başbakan Bülent Ecevit'in de kaygı duyup iki gündür söndürme çalışmalarını bizzat yerinde izlediği yangında yanan evrakın önemli olmadığı iddia edildi. Bu arada arşivdeki kağıt yangınının üzerine su sıkılarak söndürülmek istenmesi eleştirilere neden oldu. Sayıştay'ın, henüz yerleşmediği, ancak arşivinin bir bölümü taşıdığı yeni binasındaki yangının söndürülmesi için itfaiye binaya iki gündür su sıkıyor. Sayıştay yetkilileri arşiv sıkıntısı yüzünden binanın diğer yarısına sahip Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın onayı ile arşivin taşındığını savundular. Yetkililer, ana arşiv depolarının Eskişehir Yolu'nda başka bir depoda olduğunu da belirttiler.
ECEVİT YERİNDE İZLİYOR
Sayıştay yangını ile Başbakan Bülent Ecevit de yakından ilgilendi. Önceki gün yangının devam ettiği binaya giden Ecevit, dün de söndülemediğini öğrenince saat 15.10'da bir kez daha giderek yerinde bilgi aldı. Sayıştay Genel Sekreteri Hasan Baş, ‘‘Önemli bir evrak yandı mı?’’ diye soran Ecevit'e, ‘‘Yanan evrak, denetimden geçmiş evrakımız. Kıymeti harbiyesi yok’’ diye bilgi verdi. Ecevit, Gökçek ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz'dan söndürme çalışmaları konusunda da bilgi aldı. Ecevit gazetecilere şunları söyledi: ‘‘Şu ana kadar elde edilen bilgilere göre, üzerlerindeki işlemler bitmiş evrakın yangın yerinde bulunduğu düşünülüyor, umuluyor. O takdirde sakıncalı bir durum ortaya çıkmayacak işlemler bakımından. Bana verilen bilgiye göre, üzerindeki işlemler tamamlanmış evrakın hasar görmesi söz konusu. Eğer hasar ondan ibaret kalırsa ciddi bir sorun yok demektir. Ancak yangına hákim olmakta çok güçlük çekiliyor. Bunun da nedeni binanın iç mimarisinin bazı özellikleri. Fakat geçitler, delikler açarak o sorunu itfaiye teşkilatımız çözmeye çalışıyor.’’
YANGIN ALARMI ÇALIŞMAMIŞ
Bütün gününü yangın bölgesinde geçiren ve sürekli incelemelerde bulunup bilgi alan Sayıştay Başkanı Prof Dr Kamil Mutluer de binada yangın alarmı olduğunu, ancak kesin kabul yapılmadığı için devrede olmadığını söyledi. Son derece üzgün olduğu dikkat çeken Mutluer, yanan evrakların önemli olmadığını da belirtti.
Sayıştay arşivi 2 gündür alev alev
Devletin tüm hesaplarından sorumlu olan Sayıştay'ın yeni binasında bulunan arşiv bölümünde önceki gün çıkan yangın, iki gündür devam ediyor. Dün, itfaiyenin daha rahat çalışmasına imkan sağlamak amacıyla, binanın arşiv bölümü iş makinalarınca temele kadar kazılarak duvarları yıkıldı. Ankara İtfaiye Müdürü Faruk Kurutuz'un bizzat yönettiği söndürme çalışmalarında, itfaiye erleri oksijen tüpleri ve özel yanmaz elbiselerle binanın içerisine girerek yangını söndürmeye çalışıyorlar. Sayıştay Başkanı Kamil Mutluer'in üzüntülü gözlerle izlediği yangında, Sayıştay arşivinin büyük bir bölümünün kül olduğu bildirildi.
Yanan evrakın önemi yokmuş
Sayıştay Genel Sekreteri Hasan Baş Hürriyet'e, iki gündür yanan evrakın, denetimden geçmiş, ‘‘hükmünü doldurmuş’’ 1993-1998 yıllarına ait evrak olduğu açıklandı. Baş, yanan alanın 1500 metrekare olduğunu ve arşivin yerleştiriliş şekli ve mimari özelliği nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük çıktığını vuruladı, şöyle devam etti: ‘‘Yanan evrakın kıymeti harbiyesi yok. Denetimden geçmiş mevzuata uygun evrak. İşlemdeki evrakımız ve asıl arşiv Ulus'taki taşınmadığımız merkez binada. Çok ciddi arşiv sıkıntısı yaşadığımız için bu evrakı yeni binamıza taşımıştık.’’
KOPYALARI BULUNABİLİR
Genel Sekreter Baş, arşiv sıkıntıları yüzünden denetimden geçmiş 1993-1996 yılları arası evraklarla az sayıda 1997 ve 1998 tarihli evrakın arşivde yeraldığını belirtti. Evrakın, 830 sayılı Sayıştay Kanunu'nun on yıl süreyle saklanmaları şartı nedeniyle tutulduğunu da vurguladı. Baş, bu evrakın bir bölümünün yargılamanın iadesi durumunda bir mahkemeye gerekmesi halinde; tahakkuk dairelerinden kopyalarının getirtilebileceğini de açıkladı.
Gökçek: Çok bilen söndürsün
İŞ güvenliği müşaviri, 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi eski öğretim üyesi olan ve yangın bilirkişiliği yapan Gürdal Külahçıoğlu, Sayıştay arşivi yangınının su sıkılarak söndürülmeye çalışılması yönteminin yanlış olduğunu öne sürdü. Külahçıoğlu, ‘‘Burada kağıt ve dosyalar yanıyor. Su sıkarak, duvar delerek, kütlenin arkasına erişemezsiniz. Yapılması gereken binayı tamamen boşaltıp, karbondioksit gazı veya azot gazı vermektir. Bunlar inert gazdır. Yanmazlar ve boğucudurlar’’ dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise bu öneriye karşılık, ‘‘Çok biliyorlarsa, gelip kendileri yangını söndürsünler. Benim arkadaşlarım uzman kişiler. İki gündür canla başla çalışıyorlar. Yangın kontrol altına alındı’’ dedi.
Sayıştay yetkilileri yangının elektrik kontağından çıkmış olabileceğini ileri sürürken, sabotaj ihtimali üzerinde de duruluyor. İncelemelerde bulunan ve bilgi alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise ‘‘Sabotaj olduğunu sanmıyorum. İhmal sonucu atılan bir sigara izmaritinden kaynaklanmış olabilir’’ dedi.