Güncelleme Tarihi:
DAĞITIM TÖRENİNDEN RENKLİ KARELER
Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında Şanlıurfa’da 5 yıl sürecek olan ‘İvesi Koyunlarında Verimliliği Artırma Projesi’ uygulamaya konuldu. Uygulama kapsamında ilk etapta 10 köyde yaşayan 60 aileye kura çekimi ile 60 ivesi koç dağıtımı için Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi Düzenli Köyü’nde tören düzenlendi.
Meydana büyük Türk bayrağının asıldığı törene katılmak üzere köye gelen Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, kadınlar tarafından zılgıt çekilerek karşılandı. Erkeklerin de alkışladığı Vali Okutan, zılgıt çeken kadınlarla bir süre sohbet edip birlikte fotoğraf çektirdi. Düzenli Köyü ile çevresindeki köylerden gelen çok sayıda vatandaşın katıldığı törende ilk konuşmayı yapan Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, yörede ‘Hellik’ adıyla bilinen ivesi cinsi koyunların sıcağa dayanıklı, et ve süt verimi yüksek hayvan olduğunu ifade etti. Proje kapsamında dağıtılacak koçlar ile yetiştiricilerin elinde bulunan koyunlarda kan değişiminin sağlanarak verimlerinin artırılacağını vurgulayan Keskin, “Proje başlangıcı olarak 10 köyde 60 aileye dağıtımını yapacağımız ivesi koçların yakın gelecekte verim artışının temelini oluşturacağı kanaatindeyiz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca dağıtımı sürecek koçların, diğer çiftçilere de örnek teşkil edip bölgede verimin artışını sağlayacağı inancındayız” dedi.
VALİ OKUTAN’A ‘FAHRİ DOKTORA’ ÜNVANI
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ise konuşmasında, bölgede tarımcılığın tek başına yeterli olmayacağını ve hayvancılığın da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Gelecek dönemde dünyada et sıkıntısı yaşanacağını kaydeden Okutan, “Bu projeye ek olarak ilerleyen süreçte yeni bir çalışma başlatacak ve koyunculuğu geliştireceğiz. Hedefimiz bu noktada büyük başarı elde etmek ve et kıtlığının yaşanacağı gelecekte Türkiye’yi canlı hayvan ithal eden değil, ihraç eden bir ülke haline dönüştürmektir” diye konuştu.
Düzenli Köyü Muhtarı Mehmet Kırboğa, konuşmasının ardından Vali Okutan’a fahri doktora unvanı vermek istediklerini belirterek, önceden hazırlanan yöresel kıyafet olan aba ile kefiye ve ağal hediye etti. Vali Okutan, yöresel kıyafeti giyerek muhtar ve köy sakinleri ile hatıra fotoğrafı çektirerek hediyeye teşekkür etti. Konuşmaların ardından ahırda bekletilen ivesi koçlarının yanında bu kez kura çekimi yapıldı. Başvuran kişilerin isimlerinin yazılı olduğu kavanoz içerisinden kura çekimi ile koçların sahipleri belirlendi. Kura çekiminin ardından Vali Okutan ve beraberindekiler yer sofrasında et kavurma yedi.
KOYUNLAR BAGAJA VE ARKA KOLTUKLARA
Davetlilerin yemek yediği sırada kura ile koç sahibi olan köylüler ise yeni hayvanlarını evlerine götürmenin telaşını yaşadı. Birçok kişi, teslim aldıkları koçları, köylerine otomobilleri ile götürmeyi tercih etti. Koçlarını zorlukla ve uzun uğraşlarla otomobillerinin bagajları ile arka koltuklarına oturtanlar, hayvanların havasız kalacağı uyarısında bulunanlara, “Bir şey olmaz. Köylerimiz yakın” karşılığını verdi. Bazı vatandaşlar ise yeni sahip oldukları koyunları birlikte kiraladıkları minibüslere bindirerek evlerinin yolunu tuttu. Bu arada bazı kişiler ise ellerinden kaçırdıkları koyunlarını yakalayabilmek için peşinden koşturmak zorunda kaldı.