Devlet sahip çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Devlet sahip çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mavi Çarşı'da PKK'lı alçaklarca katledilen insanların cenazesinde öfke, acı, gözyaşı vardı ama devlet yoktu. Katliamda ölenlerin ‘‘şehit’’ kabul edilip, devlet töreniyle toprağa verilmesini bekleyen aileler, devleti boşuna beklediler. Ama devletin bürokrasisi oradaydı ve katledilenlerin ‘‘ölüm nedeni’’ni araştırıyordu...

Göztep'ede teröristlerin molotofkokteylleri ile cehenneme çevirdikleri ‘Mavi Çarşı’da hayatlarını kaybedenlerden 11'i dün gözyaşları arasında toprağa verilken büyük bir devlet ayıbı yaşandı. Mavi Çarşı'da, katliama kurban gidenlerin aileleri, dün acıları dinmeden, cenazeleri morgtan çıkartmak ve mezar yeri temin etme telaşına düştüler. Devletin, en acılı günlerinde kendilerini yalnız bıraktığını öne süren aileler, isyan ettiler. Bazı aileler, terör kurbanı olan yakınlarının, ‘Şehit’ kabul edilip devlet töreniyle toprağa verilmesi gerektiğini söylediler. Katliamda yaşamını yitiren İngilizce öğretmeni Ümit Ayyürek'in eniştesi İlker Bahçeci, devletten bekledikleri desteği göremediklerini söyledi. Bahçeci, ‘‘İki gündür çok acı çektik. Ancak devlet ilgi ve destek göstermedi. Bizi acılarımızla başbaşa bıraktı. Dün cesedimizi almak için hastaneye gittik. Ancak vermeyerek, Adli Tıp Kurumu'na gönderdiklerini söylediler. Gerekçe olarak da ölüm sebebinin araştırılacağını ifade ettiler. Ölüm sebepleri zaten belli. Daha neyi araştıracaklar? Polisler Senem'in ifadesini almak için 100 defa eve geldiler. Ancak cenazemiz konusunda hiç yardımcı olmadılar. Nereye gömeceğimizi söylemediler. Birçok insan mezarlık bulamadı. Devlet bunlara yer bile göstermedi. İsterdik ki, Meclis'te bulunan 550 kişi acımızı paylaşsın. Şu an bizimle birlikte olsun. Onlardan manevi destek göremedik. Devlet bu insanları koruyamadı. Hiç olmazsa son görevini yapsaydı’’ dedi. Mavi Çarşı'da tezgáhtarlık yapan Sonnur Atalay'ın 9 aylık eşi Murat Atalay da dün cenazeyi almak için geldiği Adli Tıp Kurumu'nda, acılarını unutup bürokrasiyle uğraştığını söyledi. Katliamda ölenlerin devlet töreniyle toprağa verilmesi gerektiğini savunan Murat Atalay, ‘‘Biz onları şehit olarak değerlendiriyoruz’’ dedi.

ÖFKE VE GÖZYAŞIYLA

SSK Göztepe Hastanesi'nden önceki gün Adli Tıp Kurumu'na sevkedilen İlknur Keleş, Seval Balcı, Ayşe Akın, Filiz Soydemir, Hüsnü Kenar, Neşe Rusçuk, Zeynep Nezahat Beyazgül, Sonnur Atalay, Şen Yeşildağ, İbrahim Taslı, Ümit Ayyürek ve Meltem Özkılıç'ın cesetlerine dün sabah otopsi yapıldı. İlk olarak otopsi ve defin işlemleri tamamlanan Filiz Soydemir ile arkadaşı İlknur Keleş'in cenazeleri, aileleri tarafından Kadıköy Belediyesi'ne ait bir ambulansla alındı. Bu cenazeler, Maltepe Başıbüyük Mezarlığı'nda toprağa verildi. Adli Tıp Kurumu'ndan daha sonra alınan Ayşe Akın ve Mavi Çarşı muhasebecisi Şen Yeşildağ'ın cenazesi ise Göztepe Tütüncü Mehmet Efendi Camii'ne götürüldü. Akın ve Yeşildağ Merdivenköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mavi Çarşı'nın sahibi İbrahim Taslı'nın cenazesi de Karadeniz Mahallesi Barbaros Camii'ne götürüldü. Burada kılınan namazdan sonra mağazasının önüne götürülen Taslı'ya tören düzenlendi. Taslı da 500 Evler Mezarlığı'nda toprağa verildi. Çarşının yemekhane sorumlusu Zeynep Nezahat Beyazgül'ün cenazesi ise Gebze Beşlikbaşı Merkez Camii'ne gönderildi. Tezgáhtar Meltem Özkılıç ise Kozyatağı Mehmet Çavuş Camii'nde kılınan namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda, Hüsnü Kenar Beykoz Mezarlığı'nda, Seval Balcı Dudullu Mezarlığı'nda, Sonnur Atalay da Kocatepe Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mavi Çarşı Genel Koordinatörü Avukat Neşe Rusçuk ise bugün düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

Evlatları uğurladı

Mavi Çarşı'da yaşama veda eden Ümit Öğretmen'i, itfaiyecilerin çatıya uzattıkları merdiven sayesinde kurtulan kızı Senem Ayyürek ve Ortadoğu Koleji öğrencileri gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurladılar. Yaşadığı olayın şokunu hala atlatamayan Senem Ayyürek, Ümit Öğretmen'in tabutu mezara konulurken, ‘‘Hoşçakal anne, hoşçakal’’ diye fısıldadı. Özel Orta Doğu Koleji İngilizce Öğretmeni Ümit Ayyürek'in cenazesi Adli Tıp Kurumu'ndan alındıktan sonra Göztepe, 12'ler Camii'ne getirildi. Burada yapılan törene Ayyürek'in eşi, çocukları ve yakınlarının yanısıra çok sayıda öğrencisi de katıldı. İkindi namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Ayyürek, Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Gelinliğini giyemedi

Yaşamının ilkbaharında, terör kurbanı olan Ayşe Akın'ın tabutunu gelinliği süslüyordu. Toprağa verilmeden önce kızının tabutuna sarılan, gelinliğini öpücüklere boğan anne Ülkü Akın, ‘‘Ayşe sana doyamadım’’ diye ağlıyordu. Ayşe'nin tabutunu son kez kucaklayan kız arkadaşı fenalaşırken, törene katılan yakınları gözyaşlarını tutamadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!