Güncelleme Tarihi:
TEOG kapsamında 29-30 Nisan ve 16-17 Mayıs tarihinde yapılan 8’inci sınıflar ikinci dönem ortak sınavların değerlendirme işlemleri 8 Haziran’da tamamlandı. Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirildi. Ortak sınavlarda öğrencilerin aldığı puanlar, 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacak. Sınav sonuçları yazılı olarak öğrencilere gönderilmeyecek. Öğrenci ve veliler TEOG sonuçlarını e-okul sisteminden öğrenebiliyor.
Eğitimciler bu puanların aslında öğrencilerin matematik, Türkçe, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji ile yabancı dil derslerinden 100 üzerinden aldığı puanlar olduğunun altını çizerek, devlet okullarına başvurmak için 24 Haziran’da açıklanacak YEP sonuçlarının beklenmesini istediler.
Uzmanların önerileri şöyle:
“Sınavla öğrenci alan özel okulların kayıtları 24 Haziran-5 Temmuz arasında yapılacak. Bu tarihler arasında özel okullara kayıt yaptıranlar, 6-16 Temmuz’daki merkezi yerleştirme sistemine giremezler. Bu nedenle merkezi yerleştirme sistemine girmeyi düşünüyorsanız, özel okullara kayıt yaptıramazsınız. Özel okulların kayıt takvimini dikkate alarak puanınızın yettiği okula ön kaydınızı yapabilirsiniz. Ancak kesin kayıt günü daha çok istediğiniz özel okulda açık kontenjan varsa kaydınızı yaptırmadan bir sonraki kayıt dönemini bekleyebilirsiniz.”
İtirazlar 5 iş günü içinde
Sonuçlara itiraz etmek isteyenlerin 5 gün içinde elektronik ortamda başvuru yapması gerekiyor. MEB, öğrencilerin liselere girişte kullanacağı YEP’i 24 Haziran’da ilan edecek. Özel okulların kayıt işlemleri ise 24 Haziran-5 Temmuz’da tamamlanacak. Güzel sanatlar ve spor lisesi kayıtları 10 Temmuz’da yapılacak. Liselere yerleştirme işlemleri için 6-16 Temmuz’da tercihler alınacak. Yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos’ta ilan edilecek.
Üç dönemde nakil
Nakil tercih başvuruları, üç dönemde gerçekleşecek. İlk nakil başvurusu 17-21 Ağustos’ta yapılacak ve sonuçları 24 Ağustos’ta açıklanacak. İkinci dönem başvuruları 24-28 Ağustos’ta alınacak, sonuçlar 31 Ağustos’ta duyurulacak. Üçüncü dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül’de yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül’de açıklanacak. İl veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları 7-10 Eylül’de alınacak ve sonuçları da 11 Eylül’de ilan edilecek. Açık ortaöğretime yerleştirilen öğrenciler için 7-10 Eylül’de nakil tercih başvuruları alınarak, 11 Eylül’de nakil yerleştirmesi yapılabilecek.
İÜ akademik yayınlarda birinci
TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilim Merkezi (ULAKBİM) bünyesindeki Cahit Arf Bilgi Merkezi’nin hazırladığı ‘Türkiye Üniversiteleri’nin Bilimsel Yayın Performansı: 2004-2014’ araştırmasına göre en çok yayını İstanbul Üniversitesi (İÜ) üretti. Üniversite 14 bin 69 yayınla ilk sırada yer aldı. 50 üniversitenin yayın ve atıf sayısı ve bazı endekslerin olduğu analizde 2004-2014 yılları arasında toplamda 228 bin 856 yayın üretildiği belirlendi. Thomson Reuters InCites verilerinden yola çıkılarak hazırlanan araştırmada bu yayınlara yapılan atıf sayısı ise 1 milyon 517 bin 691 olarak ölçüldü. En çok yayın yapan üniversiteler sıralamasında 2’nci sırada 13 bin 457 yayınla Hacettepe Üniversitesi bulunurken, Ankara Üniversitesi 11 bin 485 yayınla 3’üncü sırada yer aldı.
Tıbbi bilimler önde
TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilim Merkezi, Türk üniversitelerinin konu kategorilerine göre yayın performanslarını da değerlendirdi. Araştırmada 8 anabilim dalı altında 250 farklı başlık incelendi. Türkiye’de yapılan toplam bilimsel yayın sayısının yüzde 40’ının tıbbi bilimlerde olduğu görüldü. Temel bilimler ise yüzde 30.42 ile en çok yayın yapılan ikinci anabilim dalı oldu. Mühendislik bilimleri toplam yayın sayısı 228 bin 856’nın yüzde 26.70’ini oluşturdu.
İlk 10 üniversite
İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi. Önder ÖNDEŞ
LYS maratonu cumartesi başlıyor
Üniversiteye giriş sınavının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 13 Haziran Cumartesi başlayacak. Sınavlar 13-14 ve 20-21 Haziran’da yapılacak ve 5 oturumda tamamlanacak. LYS-5 (Yabancı Dil) dışındaki tüm sınavlar belirtilen günlerde sabah saat 10.00’da başlayacak. LYS-5 ise 14 Haziran Pazar günü saat 14.30’da başlayacak. LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da uygulanacak.