Devlet başkanı son anda kaçtı

Güncelleme Tarihi:

Devlet başkanı son anda kaçtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2013 00:00

Orta Afrika Cumhuriyeti darbeyle sarsıldı. İsyancılar dün sarayı bastı. Devlet Başkanı Francois Bozize baskından hemen önce Kongo’ya kaçmayı başardı. Paris yine devrede.

Haberin Devamı

ELMAS, altın ve uranyum rezervleri işlenmemiş halde duran dünyanın en yoksul ülkelerinden Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) aralık ve ocak aylarında çıkan isyanlar, Fransa’nın tarafları masada buluşturmasıyla dinmişti. Seleka Koalisyonu adı altında toplanan muhalifler, 2003’te güç kullanarak iktidara gelen, “Batı’nın kuklası” olmakla suçladıkları Devlet Başkanı Francois Bozize’nin, milislerin orduya entegre edilmesi sözünü tutmadığını öne sürüp dün sarayı bastılar. Sarayda bulamadıkları Bozize, Oubangui Nehri kıyısındaki başkent Bangui’yi helikopter veya tekneyle terkedip Kongo’ya sığınmıştı bile...

KAN GÖLÜNE DÖNMESİN

Ordu ile isyancılar arasında yer yer çatışmalar çıksa da tüm stratejik noktalar milislerin eline geçti. Bozize’ye muhalif Başbakan Nicolas Tiangaye ise isyancılara, “ülkeyi kan gölüne bulamamaları ve politik bir çözüm üzerinde anlaşılması” çağrısı yaptı. İsyancılar da “en kısa sürede demokratik seçimlere gidileceğini” açıkladılar.

Haberin Devamı

Fransa 350 asker gönderdi

Mali’den çekilme takvimini geçtiğimiz günlerde açıklayan Fransız ordusu, bir diğer eski sömürgesi olan OAC’deki olaylar üzerine Bangui havalimanına 350 asker gönderdi. Paris, BM Güvenlik Konseyi’ni, ‘bir çözüm bulması için’ acil toplantıya çağırdı. OAC’deki Fransız asker sayısı 1000’e yaklaştı. Fransa ocaktaki olaylar üzerine OAC’ye 150 komando daha göndererek asker sayısını 600’e çıkarmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!