Güncelleme Tarihi:
Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası'nın (TBCCI) yıllık geleneksel balosuna katılmak üzere Londra'da bulunan Devlet Bakanı Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan bir gazetecinin önümüzdeki dönemde IMF ile ilişkilerin nasıl olacağı yolundaki sorusunu yanıtlarken, Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulunun 6. gözden geçirme ile ilgili çalışmalarını tamamladığını hatırlattı.
Türkiye'de halen seçim ekonomisi uygulanıp uygulanmadığı, bütçenin tutup tutmadığı, programın aksayıp aksamadığı yolunda tartışmaların sürdürüldüğünü belirten Babacan, “Bu şartlarda bir gözden geçirme daha tamamlandı. Alınan sonuç seçim ekonomisi uygulanıyor diyenlere bir yanıttır” dedi.
Seçim ortamında üzücü de olsa bazı yorumların siyasi kaygılarla yapıldığını da belirten Babacan, “Oysa belli akademisyenler ve bürokrasi geçmişi olan kişilerin yorumlarının daha objektif yapabildiklerini görmek isterdik. Ama farklı kimlikler arkasına sığınıp siyasi pozisyon ortaya çıkarmak Türkiye için enteresan bir tecrübe oldu. Bunları da teker teker görüyoruz. Hangi partilerden hangi adaylıkları koydular görüyoruz. Ama önemli değil” diye konuştu.
Dönemlerin gelip geçtiğini, en önemli şeyin Türkiye'nin başarısı olduğunu da belirten Babacan, “Önemli olan Türk ekonomisinin 4,5 yıl içinde nereden nereye geldiğidir” dedi.
GÜNÜ KURTARMA ANLAYIŞI
Geçmişte Türkiye'de büyük hatalar yapıldığını, günü kurtarma anlayışının Türkiye'nin krizden krize savrulmasına yol açtığını da ifade eden Babacan, AKP iktidarı olarak ekonomik programı tavizsiz uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.
Bu sırada bazı kişilerin spekülasyon yapmaya, kuru gürültü çıkarmaya devam edeceklerini bildiklerini de ifade eden Bakan Babacan, şöyle devam etti:
“Biz yolumuza devam ediyoruz. 4,5 yılda Türkiye'yi aldığımız yer belli getirdiğimiz yer belli. 2007 yılında da ekonomik programımızı uygulamaya devam edeceğiz. 2008 yılından sonra IMF ile hangi formatta, nasıl çalışacağımız kararı da gün gelince alınacaktır. Alternatif pek çok programlar vardır. Uluslararası kuruluşlarla çalışmaya devam edeceğiz. Biz Türkiye'yi içe kapatmaktan değil, dışa açmaktan yanayız. Türkiye'yi global ekonomiyle entegre etmekten yanayız. Türk insanının refahı mutluluğu için çalışıyoruz.”
Babacan bir gazetecinin bazı muhalefet partilerinin ekonomik programlarında faiz dışı fazlanın azaltılmasını öngördüklerini hatırlatması üzerine de, şu ana kadar Türkiye'de hiçbir siyasi partinin ortaya düzgün bir program koymadığını belirtti. “Henüz kimse, açıkça, yazarak, taahhüt ederek, şunu yapacağız diyemedi” diyen Bakan Babacan, faizle fazla oynamanın (har vurup harman savuracağız, olmayan kaynakları harcayacağız) diyemeyen bazı partilerin bunu farklı terimlerle ifade etme çabası olduğunu söyledi.
Muhalefet partilerinin söylediklerinin tutarlı olmadığını, söyledikleri rakamların alt alta konulması halinde hesabın tutmadığını belirten Babacan, “En basit esnafın dahi yapabileceği hesaptan uzak açıklamalar duyuyoruz” dedi.
Kendilerinin 7 yıllık bir plan ortaya koyduklarını, ne yapacaklarının ortada olduğunu da belirten Devlet Bakanı Babacan, şöyle devam etti:
“Reform programımızı açıkladık. Detaylar belli. Dünya alem yapacağımızı biliyor. Şu var ki AK Parti dışında hiçbir parti iktidar psikolojisinde değil. Herkes bir bakıma acaba kıyısından köşesinden muhalefeti nasıl yaparız, bunun hazırlığı içinde. Biz iktidarız ve yeniden iktidar olma hazırlığındayız. Diğerleri muhalefet söylemi içinde, iktidar hazırlığı içinde görmüyoruz onları.”
Babacan, sağ ve solda yaşanan birleşmelerle ilgili bir soru üzerine 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimde halkın gerekli değerlendirmeyi yapacağını, kime ne kadar güvendiğini ortaya koyacağını belirtti.
Babacan, Fransa'daki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Türkiye-AB ilişkileri konusundaki bir soruyu yanıtlarken de AB'nin değerleri ve idealleri bulunduğunu hatırlattı ve Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin 27 ülkenin “evet”iyle başladığına işaret etti.
Babacan, Türkiye'nin AB'den beklentisinin de değerlerin korunması, benimsenmesi ve uygulanması olduğunu söyledi. Babacan, 22 Temmuz'da yurt dışında yaşayan Türkler'in oy kullanamayacaklarının hatırlatılması üzerine de, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın oy kullanması gerekli lojistik hazırlıkların yapılmasından sonra zor olmaz. Ancak bu kez seçimler öne alınmış durumda. Bizim önceliğimiz bir an önce Türkiye'yi sıkıntılı dönemden kurtarıp, normal bir döneme kavuşturmaktır. Acelemiz var, hızlı hareket etmek zorundayız. Ülkemizde demokrasinin tüm ilke ve kurallarıyla çalışıyor olduğunu dünyaya ispat etmek zorundayız” dedi.
BALO
Öte yandan TBCCI'ın yıllık geleneksel balosuna katılan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, balo vesilesiyle konuklar arasında bulunan İşçi Partisi grup Başkanı ve Devlet Bakanı Hazel Blears, İşçi Partisi'nin Türkler'in yoğun olarak yaşadıkları Enfield bölgesi milletvekili Joan Ryan, Lordlar Kamarası'nın Müslüman üyesi ve Türk dostu olarak tanınan Lord Ahmet, Enfield ilçesinin Muhafazakar Partili Türk Belediye Başkanı Doğan Delman ve Harringey bölgesi belediye meclis üyesi Nilgün Canver ile bir araya geldi.
Babacan'a, akşam yemeğinde de ünlü konukların yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da eşlik etti.
Bakan Babacan baloya katılanlara hitap ettiği konuşmasında da Türkiye ile İngiltere arasındaki giderek artan ticaret hacmi ve derinleşen ilişkilere dikkat çekti. 2002 yılında 5,5 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 12 milyar dolara yükseldiğini, bunun da iki kattan fazla bir artış anlamına geldiğini belirten Babacan, Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasi olarak önemli bir transformasyon döneminden geçtiğine işaret etti.
Türkiye'deki bu değişim sürecinin sadece İngiltere değil, bütün dünyada büyük ilgi çektiğini hatırlatan Ali Babacan, geçen 4,5 yılda Türkiye'nin pek çok yönden değiştiğini kaydetti.
AB sürecinin önemine de işaret eden Babacan, sürecin uzun ve yorucu olacağını ancak başarılı bir sonuca ulaşacağını da vurgularken, Türkiye'nin AB'ye bir dinamizm getireceğini belirtti. AB'nin Türkiye'nin üyeliği döneminde rekabet gücünü arttıracağını da vurgulayan Bakan Babacan, “Belki üyelik tarihimiz belli değil, ancak raydayız ve ilerliyoruz” dedi.
Bakan Babacan TBCCI'ın Türkiye ile İngiltere arasındaki ticarete yaptığı büyük katkıların altını çizerken, Oda yöneticilerine katkıları için teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Hazel Blears de Türkiye ile İngiltere arasındaki giderek gelişen ilişkilerin önemine dikkat çekti.
Toplantıda konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu ise İngiltere'nin Türkiye'nin dördüncü büyük ticaret ortağı olduğunu, bunun gerçekleştirilmesinde büyük emeği bulunan TBCCI'ın katkılarına minnet duyduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, AB sürecinin önemine de dikkat çekerken, İngilizlere sürece verdikleri destekten, Babacan'a ise süreç boyunca ortaya koyduğu büyük çabadan dolayı teşekkür etti.
TBCCI Başkanı Remzi Gür kısa konuşmasında konuklara bu özel geceyi kendileriyle paylaştıkları için teşekkür etti.
Geceye Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Müsteşarı Atılay Ersan ile Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli ve eşleri de katıldı.