Devekuşundan pastırma ve şiş kebap

Güncelleme Tarihi:

Devekuşundan pastırma ve şiş kebap
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 22, 2002 00:00

Fransa'da 3 yıl devekuÅŸu üretimi yaptıktan sonra Kayseri'de devekuÅŸu üretimine baÅŸlayan Alp Deniz, 1 milyon 100 bin dolar harcayarak devekuÅŸu et entegre tesisi kurdu. Tesiste devekuÅŸu etinden biftek, roti, kuÅŸbaşı, tornado, ÅŸiÅŸkebap, sucuk, salam, sosis ve pastırma üretimi yapılacak. TÃœRKÄ°YE'nin ilk devekuÅŸu et entegre tesisi Kayseri'nin Ağırnas beldesine kuruldu. Günde 6 ton et iÅŸleyebilen tesislerde devekuÅŸlarının etlerinden biftek, roti, kuÅŸbaşı, tornado, ÅŸiÅŸkebap, sucuk, salam, sosis ve pastırma üretimi yapılacak. Fransa'da 3 yıl devekuÅŸu üretimi yaptıktan sonra Kayseri'de devekuÅŸu üretimine baÅŸlayan Alp Deniz, 1 milyon 100 bin dolar harcayarak devekuÅŸu et entegre tesisi kurdu. Kayseri'de 3 yıldan beri devekuÅŸu üretimi yaptığını anlatan Deniz,kurduÄŸu tesislerde Avrupa standartlarında üretim yapılacağını belirterek ÅŸunları söyledi: ‘‘Türkiye'de halen deÄŸiÅŸik büyüklükte 80 dolayında devekuÅŸu çiftliÄŸi var. KurduÄŸum tesislerde çiftliklerden getireceÄŸim devekuÅŸlarının kesimini yapıp, etlerinden biftek, roti, kuÅŸbaşı, tornado, ÅŸiÅŸ kebabı sucuk, pastırma, sosis ve salam üreteceÄŸim. 15 bin metrekarelik kapalı alanı olan tesislerin projesini Fransa'nın Nice ÅŸehrindeki bir devekuÅŸu et entegre tesisinin projesine göre 1 milyon 100 bin dolar harcayarak kurdum. Tamamen hiyjenik ÅŸartlarda yapılacak üretimin büyük bölümünü yurt dışına ihraç edeceÄŸim. Bazı büyük marketlere de et ürünlerinden verip satış yapılmasını planlıyorum.’’PASTIRMA VE SUCUKDevekuÅŸu etinin yaÄŸsız ve düşük kolestrol içermesi bakımından oldukça saÄŸlıklı olduÄŸunu, fiyatının biraz pahalı olması yüzünden de piyasada satılmadığını kaydeden Alp Deniz, et iÅŸleme tesislerinin devreye girmesinden sonra,devekuÅŸu etinden pastırma ve sucuk üreteceÄŸini de belirterek ÅŸu bilgileri verdi: ‘‘DevekuÅŸunun but ve göğüs kısmındaki etlerden çok nefis pastırma çıkıyor. Yaptığım deneme üretiminden çok iyi sonuç aldım. İçerisinde çok az miktarda yaÄŸ bulunan devekuÅŸu etinden yapılacak pastırma ve sucukların piyasada büyük beÄŸeni kazanacağını umuyorum. DevekuÅŸu pastırmasını kilosu 18 ila 20 bin liradan, sucuk, salam, biftek, roti, kuÅŸbaşı ve ÅŸiÅŸ kebap gibi ürünleri de kilosunu 13 ila 15 milyon liradan satılmasını planlıyorum. Fransa'ya sipariÅŸ verdiÄŸim et iÅŸleme makinaları yakında gelecek ve üretime baÅŸlayacağız.’’Alp Deniz, devekuÅŸu ürünlerine Avrupa ülkelerinden büyük bir talep olduÄŸunu, Fransa'da bulunan bir firmanın Noel ve yılbaşı için daha ÅŸimdiden 150 ton devekuÅŸu eti sipariÅŸi verdiÄŸini söyledi. Canlı devekuÅŸunun kilosu 4 dolarÇİFTLÄ°KLERDEN 50 dolar karşılığında satın alınan döllenmiÅŸ devekuÅŸu yumurtalarından, kuluçka makinalarında 36 derece sıcaklıkta 39 gün sonra yavru çıkıyor. 200 dolara alıcı bulan 2 aylık yavrular, 1 yaşına geldiklerinde 110 kiloya ulaÅŸabiliyor. Canlı devekuÅŸu kilosu 4 dolara satılıyor. DevekuÅŸlarının eti kadar derisi de para ediyor. DevekuÅŸu derisinden ayakkabı, terlik, cüzdan, çanta ve kemer gibi deri ürünler yapılabiliyor. DevekuÅŸu derisinden yapılan bir ayakkabının 3 yıl dayandığı belirtiliyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!