OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 19, 2001 00:00
Merkezi Avusturya'da bulunan bir firma Antalya'da 100'den fazla devekuÅŸu çiftliÄŸi kuracak. Firma 2003 yılına kadar 20 bin devekuÅŸu üretmeyi ve ihraç etmeyi planlıyor.Bogifarming DevekuÅŸu YetiÅŸtiriciliÄŸi Åžirketi Genel Müdürü Erwin Hirzer, ılıman bir iklime sahip olan Akdeniz Bölgesi'nin, eti, derisi, tüyü ve yumurtasından çeÅŸitli ürünler elde edilen ve ''altın yumurtlayan kuÅŸ'' olarak anılan devekuÅŸunun yetiÅŸtirilmesi için çok uygun olduÄŸunu bildirdi. Bu nedenle ÅŸirketinin Antalya-Marmaris arasında çok sayıda devekuÅŸu çiftliÄŸi kurmak istediÄŸini anlatan Hirzer, ''Azla yetinen ve kısa zamanda büyüyen bu hayvanlar son derece verimli olup, etleri, derileri ve tüyleri birinci kalitedir'' dedi. Bogifarming'in ''Avrupa'nın en büyük devekuÅŸu yetiÅŸtirme projesi''üzerinde çalıştığını ifade eden Erwin Hirzer, ÅŸunları söyledi: ''Bu proje ile Alanya-Marmaris arasında 2 yıl içinde 100'e yakın küçük ve orta kapasiteli devekuÅŸu çiftlikleri oluÅŸturulacak. Çiftliklerin denetimleri eÄŸitimli uzmanlar tarafından yapılacak. 2003 yılına kadar bu proje ile 20 bine yakın devekuÅŸu yetiÅŸtirilmesi planlanıyor. YetiÅŸtirilen devekuÅŸlarının büyük bölümü yabancı ülkelere satılacak. BaÅŸta Rusya olmak üzere, Asya ve DoÄŸu Avrupa ülkeleri bunun için çok geniÅŸ bir pazar teÅŸkil etmektedir.'' DEVEKUÅžUNUN ÖZELLÄ°KLERÄ° Hirzer, devekuÅŸu yetiÅŸtirmek isteyen çiftçilere 3 bin 300 euro karşılığında bir erkek, iki diÅŸi deve kuÅŸu verileceÄŸini belirterek, ÅŸunları söyledi: ''YetiÅŸtiriciler, bir defalık yapılan 3 bin 300 euro tutarındaki katkı payı ile 6 yıl içinde 9 bin euro tutarında gelir saÄŸlayabilir. OlaÄŸanüstü besi deÄŸeri nedeniyle devekuÅŸu etine olan talep önümüzdeki yıllarda artacaktır. Talebi, yeni kurulacak çiftlikler dahi karşılayamayacaktır. Bir devekuÅŸu döl verme çağına 2 ile 3 yılda ulaÅŸmaktadır. Her diÅŸi devekuÅŸu yılda 40 ile 80 arasında yumurta verir. Ä°tinalı bakımla 42 gün sonra dünyaya gelen civcivlerin yüzde 90'dan fazlası kritik olan ilk 6 ayı ölmeden atlatır. DevekuÅŸu 10 ile 14 ay arasında kesilecek büyüklüğe ulaşır. Bir deve kuÅŸundan yılda 30 ile 50 arasında civciv elde edilir. DevekuÅŸundan elde edilen gelirin yüzde 30 ile 40'ı derisi, yüzde 20 ile 40'ı eti, yüzde 5 ile 10'u tüyüve yüzde 10'unu da ise süs eÅŸyası üretilen yumurtalarından saÄŸlanır.'' SAÄžLIKLI ET Hirzer, devekuÅŸu etinin saÄŸlıklı beslenme için, yüzde 1 ile yaÄŸ oranı ile en düşük yaÄŸ oranına sahip kırmızı et olduÄŸunu kaydederek, şöyle konuÅŸtu: ''DevekuÅŸu eti aynı zamanda az miktarda kolesterol ihtiva eder, son derece yumuÅŸaktır. Kızartmalar ve ızgara biftekler için elveriÅŸlidir. Bol miktarda potasyum, fosfor, magnezyum ile çok az miktarlarda görülen çinko, selenyum, demir ve B vitaminleri ihtiva eder.'' DevekuÅŸlarının bakım masraflarının az olduÄŸuna da deÄŸinen Hirzer, deve kuÅŸu üretiminden büyük kazançlar elde edilebileceÄŸini belirtti. Hirzer, ilk çiftliÄŸin Belek'te kurulacağını ve devekuÅŸu çiftliÄŸi kurmak isteyenlere, profesyonel bir yönetim ve bilimsel denetim desteÄŸi bulunması halinde, devekuÅŸu çiftliÄŸinin ne kadar karlı bir yatırım olabileceÄŸini göstereceklerini söyledi. Â
button