Güncelleme Tarihi:
Bir iyi haber: Yüzyıllar önce top dökümhanesi olarak inşa edilen ve uzun süre silah üretiminde kullanılan İstanbul Tophane'deki görkemli Tophane-i Amire Binaları artık sanat yapıtlarına ev sahipliği yapacak.
Bir iyi haber daha: Türkiye'nin en büyük özel koleksiyonu, 14 Mayıs'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Tam 666 ressamın 2007 tablosunu biraraya getiren ve Türk Resim Sanatı'nın gelişim sürecini gözler önüne seren Türkiye İş Bankası Resim Koleksiyonu'nun en önemli yapıtları yukarıda sözü geçen binada sergilenecek. Sayısal ve niteliksel açıdan ‘‘Paha biçilmez bir sanat hazinesi’’ olarak değerlendirilen bu koleksiyonda yeralan birbirinden değerli 128 ressamın 131 tablosu, 26 Haziran'a kadar görülebilecek. Mimar Sinan Üniversitesi tarafından restore edilerek sanat dünyasına kazandırılan Tophane-i Amire'de açılacak olan sergi, Türk Resim Sanatı'nın kronolojik bir tarihçesi niteliğini taşıyor. Askeri ressamlar kuşağından başlayarak günümüze dek uzanan süreçte, Türk resminin temel taşlarını oluşturan çeşitli ekollerden sanatçıların yapıtlarından oluşuyor. Ayrıca eşsiz bir başvuru kaynağı olarak, dev bir kitapta bütünleşip zenginleşiyor. Sergiyle eşzamanlı olarak İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkacak kitabı Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Kıymet Giray kaleme aldı. 654 sayfadan oluşan kitap koleksiyonu tanıtırken, Tanzimat öncesinden günümüze Türk resminin evrelerini ele alıyor.
İş Bankası'nın resim koleksiyonu oluşturmaya başlaması, ekonomik kalkınmanın ilk adımlarının atıldığı yıllara dayanıyor. Sanat eseri alımına Türkiye'de özel koleksiyon bilincinin henüz varolmadığı bir dönemde, 1940 yılında başlanmış; '50'li yıllarda koleksiyondaki eser sayısında büyük artış olmuş; '60'lı yıllar ise koleksiyonun kimliğinin belirlendiği bir dönem...
Bugün koleksiyonda yerini alan yapıtlar, Türk resminin ilk evresini oluşturan Asker Ressamlar'dan Meşrutiyet dönemi ressamları ve Çallı Kuşağı'na, İnas Sanayi-i Nefise'nin ilk mezunları olan kadın sanatçılardan D Grubu ve Yeniler'e, soyut eğilimlerden fantastik gerçekçiliğe dek uzanıyor. Bir anlamda, Türk resim tarihinde sağlam bir altyapı üzerine inşa edilen önemli bir birikimin simgesi.
Sonuç olarak, restorasyon çalışmaları bizzat Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Tamer Başoğlu'nun gözetiminde yapılan Tophane-i Amire binaları da Türkiye'nin en büyük özel koleksiyonu da görülmeye değer. Kaçırmayın.
Silah dökümhanesinden kültür merkezine
İki dev birarada: Mimar Sinan Üniversitesi tarafından restore edilerek ‘‘Mimar Sinan Üniversitesi Kültür Merkezi’’ adıyla sanat dünyasına kazandırılan İstanbul Tophane semtindeki Tophane-i Amire Binaları, ‘‘İş Bankası Koleksiyon Sergisi’’ ile birlikte açılıyor. Temeli Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'da giriştiği imar faaliyeti sırasında, biri top dökümhanesinin yapılmasıyla atılan Tophane-i Amire'nin inşası 1453-1470 yılları arasında tamamlandı. Osmanlı silah sanayiinin üretim merkezi olarak önemini Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına kadar devam ettiren Tophane yapılar topluluğu, 1992'de Mimar Sinan Üniversitesi'ne devredildi. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla İstanbul'un sanat hayatına yeni bir mekan katılmış oldu.