Dev ATAK projesi

Güncelleme Tarihi:

Dev ATAK projesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 17:13

ATAK projesi sözleşmesi bugün resmen yürürlüğe girdi. TUSAŞ tesislerinde gerçekleştirilen resmi törene Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ile İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini katıldı. Frattini törenden sonra 630 İtalyan şirketin Türkiye'de yatırım kararı aldığını açıkladı.

MÜTHİŞ PROJENİN FOTOĞRAFLARI

MÜŞTEŞAR ANLATIYOR: ATAK PROJESİ NEDİR?

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı olan 50 adet kesin, 41 adet ise opsiyonel Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopterinin (ATAK) Türk Silahlı Kuvvetlerine milli imkanlarla kazandırılması amaçlayan ATAK projesi çerçevesinde tamamiyle milli imkanlar kullanılarak oluşturulacak olan T129 helikopterleri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'daki tesislerinde üretilecek.

60 AY SONRA TESLİM EDİLECEK

Nisan 2007'de TUSAŞ, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan ile İtalya'nın AgustaWestland arasında müzakerelerine başlanan ATAK projesine ilişkin sözleşme 7 Eylül 2007 tarihinde imzalanmıştı.
Bugün TUSAŞ'ta düzenlenen törenle yürürlüğe giren projede TUSAŞ ana yüklenici olurken Aselsan ve AgustaWestland firmaları da TUSAŞ'ın alt yüklenicileri olarak belirlendi. T129 ATAK helikopterlerinde yüksek performanslı yeni helikopter motoru, otomatik uçuş kontrol sistemi ve hava aracı durum izleme sistemi AgustaWestland firması tarafından entegre edilecek.

Geliştirme aşamasında milli kuruluşlar ile işbirliği içerisinde tamamen Türk endüstrisinin hakimiyeti altında egemen bir ürün yaratılacak ve helikopterlerin yaklaşık 30 yıl olan kullanım ömrü boyunca istenilen kapsamda modernizasyon yapılma olanacağı sağlanacak.

ATAK programının toplam proje süresi sözleşmelerin yürürlüğe girmesinden itibaren 114 ay olup, bu süre içerisinde 60'ıncı ayda ilk T 129 ATAK helikopterinin teslimatı gerçekleştirilecek.
TUSAŞ T129 ATAK helikopterinin fikri mülkiyetine ortak olmanın yanı sıra tüm dünya ülkelerine yapılacak olan satışlarda aynı iş payını gerçekleştirme ve tüm dünya ülkelerine doğrudan satış ve pazarlama hakkına sahip olacak.

Haberin Devamı

İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN YATIRIM MÜJDESİ

Törende bir konuşma yapan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, bu sözleşmenin yürürlüğe girme törenine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İtalya'nın bu programda Türkiye ile işbirliği yapmasından şeref duyduğunu söyledi.
TAI ile işbirliğinin, özel operasyonel bağlantıların ne kadar önemli seviyeye geldiğini gösterdiğini ifade eden Frattini, ikili ilişkilerin güçlenmesinden de büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Türkiye ve İtalya'nın çok başarılı bir şekilde güçlü ekonomik ortaklık geliştirdiğini kaydeden Frattini, İtalya'nın en önemli şirketlerinin Türkiye'deki stratejik sektörlerde önemli roller oynadığını anlattı. Frattini, 630'dan fazla İtalyan şirketin Türkiye'de yatırım kararı aldığını bildirdi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de gelişme gösterdiğini belirten Frattini, İtalya'nın Türkiye'nin üçüncü büyük ticari ortağı haline geldiğini ve iki ülke arasındaki ticaret haciminin 14 milyar avroya ulaştığını söyledi.
İki ülke arasındaki siyasi işbirliğine de değinen Frattini, Türkiye'nin İtalya ve Avrupa'nın çok önemli bir ortağı olarak Balkanlar, Kafkasya, Afganistan, Orta Asya ve özelikle Orta Doğu'da çok önemli rolleri yerine getirdiğini kaydetti.
Suriye-İsrail aracılı görüşmeleri örnek vererek Türkiye'nin Orta Doğu barış sürecinde de kilit bir rol oynadığına dikkati çeken Frattini, Türkiye ile önemli çıkarları paylaştıklarını ifade etti.

Türkiye'nin AB sürecinden de bahseden Frattini, İtalya'nın bu süreci başından beri desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, bu desteğin İtalyan dış politikasının çok önemli bir boyutu olduğunu belirtti.
Törende konuşan Finmeccanica Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Guarguaglini de, Türkiye ile AgustaWestland arasındaki ilişkinin 60'lı yıllara kadar uzandığını ve şimdi ATAK projesiyle bu işbirliğinin daha da ileri götürüleceğini söyledi.
Bu projedeki işbirliğinin katettiği başarıdan gurur duyduklarını ifade eden Guarguaglini, bu işbirliğinin İtalyan ve Türk savunma sanayi ilişkilerinin, aynı zamanda Türkiye-İtalya ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin gelişimine katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün resmen yürürlüğe giren ATAK projesinin Türkiye'nin ilk önemli stratejik savunma sanayi projesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Gönül, ATAK projesinin yürürlüğe girmesi nedeniyle TUSAŞ'da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ATAK projesinin bileşenlerinin milli imkanlarla gerçekleştirileceğini bu projede ağırlık olarak özgün ürünlerin kullanılacak olması nedeniyle stratejik bir proje olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

ATAK projesinin Türk havacılık sanayi için büyük bir aşama olacağının altını çizen Gönül, sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle birlikte yüksek teknoloji ürünü modern bir savaş helikopterinin 60 ay sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edileceğini kaydetti.

Türkiye'nin coğrafyası itibariyle modern bir orduya sahip olması ve askeri ihtiyaçlarını da büyük çoğunlukla kendi imkanlarıyla gerçekleştirmesi gerektiğini ifade eden gönül, bundan sonrada askeri ihtiyaçların karşılanmasında milli imkanlara öncelik vereceklerini bildirdi.

Türkiye'nin her yıl ortalama 3-4 milyar dolarlık savunma harcaması yapması gerektiğini belirten Bakan Gönül, 2004 yılından bu yana toplam bedeli 3 milyar doları aşkın savunma sanayi projesinin Türk savunma sanayine verildiğini anlattı. Türk savunma sanayinin hızlı bir gelişim içerisinde olduğunu belirten Bakan Gönül, savunma sanayinin yıllık cirosunun 2 milyar doları aştığını vurguladı. Bundan böyle savunma sanayinde önder olan ülkelerle ortaklıklar kurmayı amaçladıklarını anlatan Gönül, ATAK projesinin de Türkiye ile İtalya arasındaki işbirliğini göstermek açısından önemli bir örnek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SAVUNMA SANAYİ MÜŞTEŞARI BAYAR

Savunma Sanayi Müşteşarı Murad Bayar da yaptığı konuşmada, ATAK projesinin başlangıçtan bu yana gelişimine ilişkin bir brifing verdi. İlk ihalenin 1996 yılında açıldığını, fakat 2004 yılında ATAK projesine ilişkin bu ihalenin iptal edildiğini hatırlatan Bayar, TÜBİTAK'in başkanlığında 2004 yılından itibaren milli bir görev bilgisayarı üzerinde çalışmaların başlatıldığını anlattı.

2004 yılında yeniden açılan ATAK ihalesi sonucunda 2007 yılının Mart ayında İtalyan Agustawestland'in seçildiğini belirten Bayar, daha sonra bu projenin hızlı bir şekilde yürüdüğünü kaydetti. Atak projesinin ana hedefleri arasında TSK'nın ihtiyaçlarının karşılanması, milli bir yazılımla gerçekleştirilmesi, Türk savunma sanayinin katılımı ve projenin sürekliliği gibi unsurların bulunduğunu kaydeden Bayar, bu projenin değerlendirilmesi sürecinde seçilen helikopterin tüm performans kriterlerini karşıladığını bildirdi.

Haberin Devamı

A129 helikopterinin ilk olarak anti tank helikopteri olarak ortaya çıktığını ve daha sonra motorunun geliştirilmesiyle tam bir taaruz helikopterine dönüştürüldüğünü belirten Bayar, yeni üretilecek olan modelin T129 olacağını anlattı. Bu yeni helikopterin görev bilgisayarı ve yazılımının tamamiyle milli olduğunu söyleyen Bayar, A129 temeli üzerine imal edilecek olan T129'un çok gelişmiş bir sisteme sahip olacağını vurguladı. T129'un ilk uçuşunun bugün yürürlüğe giren sözleşme tarihinden itibaren 35. ayda gerçekleştirileceğini belirten Bayar, ilk teslimatında 60. ayda olacağını ancak bu süreleri daha erkene çekmek içinde gayret edeceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!