Güncelleme Tarihi:
“Deterjan Pazarı” adlı saadet zinciri, ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ın kurduğu Çiftlik Bank’a dönüştü. Yaklaşık 40 bin kişinin 500 milyon lirası buhar oldu.
Süleyman Kocabaş, “Deterjan Pazarı” adlı sistemle üyelere deterjan hammaddeleri satıyordu. Kocabaş, üyelerin bunu ‘banyo topu’ haline getirmesini istiyor ve üç katı fiyatla geri almayı garanti ediyordu. Ancak sistem çöktü ve Kurban Bayramı itibarıyla ödemeler yapılmamaya başlandı. Üyeler paralarını geri istedi, firma cevap veremedi. Posta'nın haberine göre ortadan kaybolan Süleyman Kocabaş önceki akşam sosyal medyadan videolu bir açıklama yaptı.
ÜYELERİ SUÇLADI
Kocabaş açıklamasında, “Şirket kapanırsa ödeme yapamayız. Ödemenin gecikmesinin ana sebebi; iki aydır bu olaylar yüzünden iş yapamamak. Para kaynaklarımız kesildi. Hiçbir banka bizimle çalışmak istemedi. Ödemeleri yakın zamanda yapamam. Üç ay süre istiyorum. Herkes bekleyecek. Beklemeyenlerle hır-gür edeceğiz. Herkes kendinde hata arasın. ‘Ben kredi çektim ödeme yapamıyorum’ diyorlar. Ben mi sana kredi al dedim?” diye konuştu.
KOCABAŞ GÖZALTINDA
Deterjan Pazarı firmasının sahibi Süleyman Kocabaş ve 7 yöneticisi, savcılığın başlattığı dolandırıcılık soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Polis ekipleri, gözaltına alınan toplam 8 kişiye ait 10 ev ve firmaya ait 4 iş yerinde arama başlattı. Operasyon kapsamında Süleyman Kocabaş ve 7 yönetici gözaltına alındı.
‘Tosuncuk’ Mehmet Aydın’ın kurduğu Çiftlik Bank’tan da batma sürecinde benzer açıklamalar gelmişti. Mehmet Aydın 2 milyar liralık vurgun yapıp kaçtıktan sonra, “Şikayetler yüzünden şirkete el konunca ödemeleri yapamadık” demişti.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, geçen yıl aralık ayında yapılan şikayetlerin ardından ocak ayından itibaren teknik ve fizik takipte bulunduğu, elde edilen deliller doğrultusunda operasyonun gerçekleştirildiği belirtildi.
SORUŞTURMADA SON DURUM
CNN Türk muhabiri Nisan Korkmaz canlı yayında sabun fabrikasının önünden son duruma ilişkin bilgileri aktardı:
Dolandırıcılık yaptığı iddia edilen o firmanın önündeyiz. Dün burada firmaya soruşturma başlatıldı. Ve soruşturma kapsamında aralarında firma sahibinin de bulunduğu 8 şüpheli gözaltına alındı.
Firma, üyelerine verdiği hammaddeyle banyo topu yapmalarını istedi. Firma o banyo topunun hammaddesini üyelerine satıyordu. Üyeler de evlerinde hammaddeyi banyo topuna çevirerek firmaya kolilere koyup geri satıyorlardı ve karşılığında 3 katı fiyatını alıyorlardı.
Bu ödemelerin de 60 ila 90 gün içerisinde yapılması gerekiyordu. Üyeler bir süre önce ödemelerinin yapılmadığını iddia etti. Bu nedenle firma sahipleriyle firma yetkilileriyle iletişime geçmek istediler. Ancak karşılarında bir muhatap bulamadıkları da iddialara arasındaydı. Fabrika önüne gelen üyeler burada protesto yaptılar. Fakat protesto yapan üyeler yine karşılarında muhatap bulamadılar. Bu nedenle suç duyurusunda bulundular.
Suç duyurusunun ardından önce firma hakkında soruşturma başlatıldı, ardından da bir operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında firma sahibinin de aralarında bulunduğu 8 şüpheli gözaltına alındı. Şimdi şüphelilerin ifadeleri ve soruşturmanın seyri merak konusu. Burada gerçekten bir dolandırıcılık olup olmadığı ise soruşturmanın sonunda belli olacak.