A.A
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2011 15:24
Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES), hazırladığı anayasa önerilerini TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonuna sundu.
DES'e bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (DESAM)eğitimci, akademisyen, gazeteci, sendika ve STK temsilcilerinden oluşan bir kurula hazırlattığı yeni anayasa önerileri, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonuna gönderildi.
DES'in anayasa taslağında şu önerilere yer verildi:
- Müsteşarlıktan, daire başkanlığına, valilik ve il, ilçe müdürlüğü dâhil bütün bürokratik siyasi makamlar hükümetlerle gelip, hükümetlerle gitmelidir.
- Şahıslar ve ticari kuruluşlar da özel üniversite kurabilmelidir.
- Milletvekili seçimlerinde dar bölge, nispi temsil sistemi getirilmelidir.
- Üniter devlet korunarak, yerel yönetim reformu hayata geçirilmeli.
- Mevcut milletvekili sayısının 10'da biri oranında, yüzdelik oy oranı temayülüyle 'Türkiye Milletvekilliği' sistemi getirilmelidir.
- Siyasi parti kapatmada “odak olma” kavramı açıkça tarif edilmelidir.
- TBMM'nin vergi koyma, kaldırma yetkisinin meclis üye tam sayısının beşte üç kararı ile sınırlandırılmalıdır.
- Mecburi eğitim 12 yıla çıkarılmalıdır.
- İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim dili Türkçe olup yeterli sayıda velinin talebi halinde Türkçenin yanında diğer bir dilin de eğitim dili olarak kullanılması sağlanmalı ve anadillerin öğretilmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
- Diyanet İşleri Başkanlığı özerk ve bilhassa mezhepler ve geniş dini ekoller bazında katılımcı bir yapıda olmalıdır.
- Milli Güvenlik Kurulu'nda ordumuzu sadece Genelkurmay Başkanı temsil etmelidir.
- Genelkurmay Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmalıdır.
- Sahil Güvenlik Komutanlığı kaldırılarak yerine Deniz Polis Teşkilatı kurulmalıdır.
Taşra polis teşkilatı kurulmalı
- Jandarma Genel Komutanlığı, adli kolluk ve asayiş görevinden alınarak yerine Taşra Polis Teşkilatı kurulmalı ve Jandarmaya sınırlar ve milli güvenlik tesislerini koruma ile terörle mücadele görevi verilmelidir.
- Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdari Mahkemesi (AYİM) kaldırılarak, yargıda teklik ilkesi sağlanma adına Yargıtay yetkili kılınmalı, Danıştay ve İdare Mahkemeleri AYİM'in baktığı davalara bakmalıdır. TSK'da sadece Askeri Disiplin Mahkemeleri kalmalı ve bu mahkemelerde askeri hakimler görev yapmalıdır.
- TSK'daki 367 general ve amiral sayısı muadil ülkelere nazaran fazla ve gereksizdir ve bu sayı düşürülmelidir.
- İç Hizmet Kanunu Madde 35'deki “Cumhuriyeti ve demokrasiyi koruma kollama” yetkisi ve görevi TSK'dan alınarak millete ve TBMM'ye verilmelidir.
- Genelkurmay Başkanlığının askeri konular dışında kamuoyunu bilgilendirme yetkisi Başbakanlığa verilmelidir.
“Yeni anayasa özgür bir ortamda tartışılmalıdır”
DES ve DESAM Genel Başkanı Gürkan Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni anayasada olmasını istedikleri hususlara 25 maddede yer verdiklerini ve maddeleştirilmemiş konulara ilişkin ilkelerini de belirlediklerini söyledi. Avcı, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) kaldırılarak yerine Yüksek Öğretim Bakanlığı kurulması ve üniversitelere mali, idari, örgütsel bağımsızlık ve öğrenciyi alma ve seçme özgürlüğünün tanınması gerektiğini ifade etti.
Yeni Anayasada memurlara grev ve siyaset hakkı tanınmasının yanı sıra anayasanın herhangi bir hükmünün değiştirilemeyeceği yönünde kural konulmamasını isteyen Avcı, “Bugün birçok kurum ve kuruluş yeni anayasa için çeşitli çalışmalar yapıyor. Biz, eşitlikçi, özgürlükçü, çoğulcu, demokratik ve sivil bir anayasa istiyoruz. Ancak bunun ilk koşulu özgür bir tartışma ortamıdır. Mevcut anayasa baskıcı, darbeci bir devlet anlayışıyla oluşturuldu. Yeni anayasa, devleti halkına hizmet için tanımlayan, vatandaşlarını devletin şerrinden koruyan bir yaklaşımla hazırlanmalıdır” diye konuştu.