Güncelleme Tarihi:
Avcı, sendika genel merkezinde yaptığı basın açıklamasında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan 2011 Yılı Bütçe Kanun Tasarısının Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, ÖSYM ve üniversitelerle ilgili bölümlerinin 9 Kasımda görüşülmeye başlayacağını anımsattı.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2011 eğitim bütçesinin de diğer sektörlere göre en büyük bütçe olduğunu ve bu durumdan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Avcı, “Ancak eğitime ayrılan payın, eğitimde zorunlu ihtiyaçları bile karşılayamayacak düzeyde olduğunu görüyoruz. Üniversite eğitimi başta olmak üzere eğitimin tüm aşamalarında eğitime katılan öğrenci sayısı artarken, bütçeden eğitime ayrılan payın artması, sorunun çözümüne yetmiyor. 2011 bütçesinde borç faizlerinden sonra askeri harcamalar ve silahlanmaya ayrılan pay eğitime ayrılan payı katlıyor” dedi.
Avcı, tüm öğrenciler hesaba katıldığında, bütçe ödeneklerinde öğrenci başına yapılan cari harcamanın 1300 dolar seviyesinde olduğunu belirterek, “Bu oran, OECD ortalamasının yarısından daha az bir orana denk düşmektedir. Fakat Türkiye, eğitime ayırdığı pay bakımından OECD ülkeleri arasında hala arka sıralarda yer alıyor. Türkiye, gerek bölgesinde gerekse küresel anlamda bir güç merkezi olmak istiyorsa bütçede eğitime ayrılan payı iki kat artırması gerekiyor” ifadesini kullandı.
DES Genel Başkanı Avcı, ikili eğitimden tekli eğitime geçilmesini, sınıf mevcutlarının en fazla 25 olmasını, diğer kamu görevlilerine göre düşük olan eğitim çalışanlarının maaşlarının yükseltilmesini, anaokulu ve ilköğretim öğrencilerine günlük ücretsiz süt ve meyve verilmesini istediklerini kaydederek, “Yeniden Büyük Türkiye hedefi herkese eşit, parasız, nitelikli eğitimle yakalanabilir” dedi.