Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, Muğla’nın Kavaklıdere İlçesi’nde Derya Gül isimli öğrencinin Hepatit-B aşısı sonrasında hayatını kaybettiği şeklindeki iddialara yönelik olarak bir basın toplantısı düzenledi. Buzgan, 28 Aralık 2007 tarihinde Muğla Kavaklıdere İlçesi Cumhuriyet İlkokulu’nda 255 çocuğa Hepatit-B aşısı yapıldığını ve bunun sonrasında Derya Gül isimli öğrencinin yüksek ateş, bulantı, kusma ve ishal şikayetiyle Kavaklıdere İlçe Hastanesi’ne başvurduğunu hatırlattı. Öğrencinin 30 Aralık tarihinde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını kaydeden Buzgan, medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Aşıyla ilgili yapılan haberlerin halk sağlığına olumsuz etkilerde bulunacağına dikkat çeken Buzgan, “Hepatit-B aşısı bu yıl 30 milyon doz uygulandı. Siroz karaciğer kanserini engelleyen bu aşı güvenli bir aşıdır. Söz konusu çocuğun şikayetleri bu aşının yan etkileri arasında değil. Konu etraflıca araştırıldı ve çocuğun otopsisi de yapıldı; sonuç bekleniyor. Ayrıca soruşturma da başlatıldı” dedi.
Aynı sınıftan iki öğrencinin de bazı şikayetler ile hastaneye başvurduğunu kaydeden Buzgan, çocuklarda görülen durumun, aşının yan etkilerinden kaynaklandığını ve çocuklarda hayati tehlike bulunmadığını bildirdi. Okulda aşı yapılan tüm çocukların gözden geçirildiğini ve problem olmadığını ifade eden Buzgan, şöyle konuştu:
“Olay aşı kaynaklı değil. Bu aşının zaten buna benzer hiçbir etkisi yok dünyanın hiçbir yerinde buna benzer bir etki görülmedi. Kullanılan aşılarda üretim koşulları konusunda belgeli olan yerlerden alınıyor. Kontrolü yapıldıktan sonra kullanılıyor. Söz konusu aşıların son kullanma tarihi de 10 Nisan 2010. Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede en önemli aracımız aşı. Bu konuda dikkatli davranmalıyız. Söz konusu haberler sonrasında aşı oranı azalırsa siroz ve karaciğer kanseri gibi nedenlerle olan ölüm oranları artacaktır” dedi.
"ÖLÜM KANA MİKROP KARIŞMASINDAN KAYNAKLANDI"
Bilim Kurulu Üyesi Mustafa Ceyhan, yaşanan ölüm olayının, alınan bilgiler sonucunda sepsis adı verilen kana mikrop karışması nedeniyle olduğunu açıkladı. Sepsis vakasının ölüm oranının yüzde 90’nın üzerinde olduğunu ABD’de dahi bu vakadan yılda 751 bin kişinin hastanelere baş vurduğunu anlattı. Ceyhan, “Bu durumun aşı ile olması mümkün değil. Tamamen tesadüfi bir şey olduğunu düşünüyoruz. İki çocukla ilgili reaksiyon var ancak enfeksiyon yok.Bu aşılarda bu tür reaksiyonun görülme ihtimali yüzde 5 bu iki çocukla ölen çocuk arasında hiçbir bağ yok. Okulda ve aşı malzemelerinde gerekli incelemeler yapıldı. Olayın kesinlikle aşıdan olmadığı anlaşıldı” dedi.