Derviş'ten muhalefet turu

Güncelleme Tarihi:

Dervişten muhalefet turu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2001 00:00


Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, muhalefet partilerinin liderleriyle görüşerek ekonomik programı anlatacak ve 15 acil yasa için destek isteyecek. Derviş, ilk olarak DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i partisinin genel merkezinde ziyaret etti.

Derviş- Çiller görüşmesi saat 11:00'de başladı. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 20 dakika sürdü. Görüşmenin ardından tek başına basının karşısına geçen Çiller, Derviş'e ekonomik politikalarına destek vermeyeceklerini söylediğini bildirdi.

ÇİLLER'DEN EKONOMİK POLİTİKAYA DESTEK YOK

Çiller, Bakan Derviş ile görüş alışverişinde bulunduklarını ifade ederek şöyle devam etti:

''Şunları söyledik; desteği kimin için istiyorsunuz? Bu desteği bu hükümet için mi istiyorsunuz? Bu Hükümet milletin gözünde tükenmiştir. Milletin gözünde bitmiş bir hükümetin bizim tarafımızdan desteklenmesi elbette mümkün olmaz. (Yok hayır, bunu kendim için istiyorum) diyorsanız, o zaman da siyasi sorumluluğunuz yok. Millete hesap verecek konumda değilsiniz.''

TELEKOM'UN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Görüşmede, Kemal Derviş'in telekomun özelleştirilmesi konusunu gündeme getirmesi üzerine, kendisine bir belge sunduklarını anlatan Çiller, bunun, Telekomun özelleştirilmesi için çıkarılan ancak Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz ve o dönemdeki MHP'lilerin imzalarıyla Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru üzerine verdiği iptal kararı olduğunu söyledi.

Çiller, Telekomun o dönemdeki değerinin 40 milyar dolar olduğunu, yarısı satılsa bile bunun iç borçları tümüyle kapatmaya yeteceğini ifade ederek, ''Şimdi siz, bizim önümüze 8 yıl sonra, değeri 3.5 milyar dolara inmiş, üzerinde de anlaşamadığınız bir projeyi kurtuluş reçetesi olarak mı getiriyorsunuz?'' dediğini bildirdi.

Çiller, yurtdışından bulunduğu öne sürülen kaynaklarla milletin ödemesi gereken dış borç yükünün arttığını, ancak bu kaynaktan esnafa, çiftçiye ve sanayiciye bir yarar gelmeyeceğini idda etti.

HÜKÜMETİN ÖMRÜNÜ UZATAN PİL KONUMUNDASINIZ

Çiller, Bakan Kemal Derviş'in, kimin adına destek istediğine açıklık getirip getirmediğinin sorulması üzerine de önceki açıklamalarını tekrarlayarak Derviş'e ''Siz de bu Hükümetin ömrünü uzatan bir pil konumundasınız'' dediğini aktardı.

Derviş'in yanıtının ne olduğu sorusuna da Çiller, ''Yanıtı kendisine sorun, bunun yanıtı var mı?'' karşılığını verdi.

BAYKAL: DERVİŞ'E GÜVENİYORUZ

Devlet Bakanı Kemal Derviş, muhalefet partilerine yaptığı ziyaretler çerçevesinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı, 13:15'te parti genel merkezinde ziyaret etti. Baykal, 45 dakikalık görüşmenin ardından, gazetecilere bir açıklama yaptı. Baykal, programın başarısını istediklerini ve Derviş'e güvendiklerini kaydetti. Baykal, "Ancak Derviş'in bu hükümette olması talihsizlik" dedi.

Görüşmede, Derviş'in, izlenmekte olan ekonomik program ve yurtdışı temasları hakkında bilgi verdiğini ve kendisinin de bu konularla ilgili gözlemlerini ifade ettiğini anlatan Baykal, Türkiye'nin çok ağır bir ekonomik tablo ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu programla borç ertelemede bir süre kazandığını ancak, asıl önemli olanın, dış dünyanın bu desteğinin sürmesi ve ekonominin hızla toparlanarak, bu şansın iyi kullanılması olduğunu belirten Baykal, bunun yaşanılarak görüleceğini kaydetti. Deniz Baykal, sözlerini, şöyle tamamladı:

BU HÜKÜMET, DERVİŞ İÇİN TALİHSİZLİK

''Tüm bu yaşananlara rağmen elbette umudumuzu yüksek tutmalıyız ama gerçekçi olmaktan da vazgeçmemeliyiz. Bunları Sayın Derviş'e anlattım. Sayın Derviş, bu doğrultuda içtenlikle, olağanüstü gayret gösteriyor, başarılı olmasını diliyoruz. Biz CHP olarak, bu tür iyi niyetli girişimlere destek vereceğiz. Ancak, rezervlerimizi de ortaya koyacağız."

Baykal, ''Açıklamanızdan hükümete destek olmadığınız ancak, Sayın Derviş'e destek olduğunuz anlamını mı çıkaralım'' sorusunu, ''Sayın Derviş, hükümetin üyesi. Biz Türkiye'nin, bu krizden kurtulmasını ve programın başarılı olmasını istiyoruz. Benim, Sayın Derviş konusunda şahsi bir tereddüdüm yok. Kendisini tanıyor ve seviyorum ancak, bu başka bir şey. Onun talihsizliği böyle bir hükümette görev yapıyor olması" diye yanıtladı.

Derviş, yarın da Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'ı ziyaret edecek. (Ankara/aa)











Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!