Güncelleme Tarihi:
ÜNİVERSİTELERDEN son olarak 686 No’lu Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilen 330 akademisyen arasında bulunan Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Baran Alp Uncu ile bölümün araştırma görevlilerinden Fırat Çapan ve Canan Özbey, dün alkışlar eşliğinde Anadolu Hisarı Yerleşkesi’nden ayrıldı.
‘AKP’LİLERE DE YAKIŞTIRAMIYORUM’
Üniversitenin yerleşkesi önünde açıklama yapan Prof. Dr. Yüksel Taşkın, konuşmasında şunları söyledi: “Ben siyasi tarihçiyim, ileride bu dönemin tarihini yazarken bazılarının çok ciddi utanacağını biliyorum. Üniversitenin tarafsız olmayan soruşturma komisyonu bizi terörle ilişkilendirmeye çalıştı. Savcı bile bunu yapmadı. Bu OHAL fırsatçılığıdır. Bu fırsatçılık kursaklarında kalacak. Burada özellikle AKP’lilere çok büyük iş düşüyor. Çünkü ben bunun onlar adına yapılmasını da yakıştıramıyorum. Burada çok daha farklı hesaplar var.”
KARŞIT GÖRÜŞLÜ ÖĞRENCİLER YÜRÜDÜ
Açıklamanın ardından akademisyenler, öğrencileri ve diğer öğretim görevlileri ile vedalaştı. Yüksel Taşkın öğrencilerine “Derslerinizi aksatmayın. Geri döneceğiz” dedi. Bazı öğrenciler bu sırada gözyaşlarına hâkim olamadı. Öğrenciler, ihraç edilen akademisyenlerin karikatürlerinin yer aldığı bir pankart taşıdı. Akademisyenlerin üniversiteden ayrılmasının ardından da karşıt görüşlü bir grup yürüyüş yaptı. Grup, ‘Akademik kimliğinizin arkasına saklanamazsınız’ yazılı bir pankart taşıdı.
‘İHRAÇLAR KEYFİ VE HUKUKSUZ’
KHK’larla ihraç edilen akademisyenler için bir eylem de dün Galatasaray Üniversitesi’nde (GSÜ) düzenlendi. Üniversitenin öğretim elemanları ihraçlara tepki için bir araya gelirken okunan bildiride şu ifadeler yer aldı: “Binasız üniversite olur, hocasız üniversite olmaz. KHK yoluyla gerçekleştirilen ihraçlar keyfî ve hukuksuzdur. Üniversitelerin temel niteliği olan düşünce, araştırma ve ifade özgürlüğü fiilen ortadan kaldırılıyor. Meslekten ihraç edilen akademisyenler hangi kanıtlara dayanılarak suçlandıklarını bilmiyor ve kendilerini savunma hakları ellerinden alınıyor. Türkiye üniversitelerinin uluslararası saygınlığı gitgide azalıyor. Yetkilileri, hukuksuz ihraçları durdurmaya, somut kanıta dayanmaksızın şu ana dek meslekten ihraç edilmiş olan tüm meslektaşlarımızı görevlerine iade etmeye davet ediyoruz.”
Öte yandan Koç Üniversitesi’nde de öğrenciler “Hocama dokunma”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek” pankartları açtı.