Dersim Norşin Tillo pakette

Güncelleme Tarihi:

Dersim Norşin Tillo pakette
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2013 01:14

AK Parti’de önceki akşam yapılacağı duyurulan çözüm paketi toplantısının son anda haftaya ertelenmesi tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Kulislerde ise BDP’nin de toplantıyla aynı güne rastlayan bir haftalık okul boykotuna gerekçe gösterdiği anadilde eğitimin yanı sıra seçim barajı, cemevi statüsü ve ruhban okulu konularının henüz netlik kazanmadığı öne sürülüyor.
YERLEŞİM YERLERİNE ESKİ AD
Kulislere yansıyan bilgilere göre, Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AK Parti yönetimi anadilde eğitime soğuk bakıyor. Anadilde kamu hizmeti ile bazı yerleşim yerlerine eski adlarının verilmesi konularının ise pakete gireceği belirtiliyor. Buna göre Tunceli’nin adının Dersim olarak değiştirilmesinin yanı sıra Bitlis’in Güroymak ilçesinin Norşin, Siirt’in Aydınlar ilçesinin de Tillo adını almasının önü açılacak.
KÜRTÇE ÖĞRETMENİ VAR MI?
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Kanal 7’de katıldığı programda, anadilde eğitim taleplerine ilişkin, “Diyelim ki anayasa değişti ve anadilde eğitim mümkün hale geldi. Anadil sadece Kürtçe mi? Başka ana diller de var. Kürtçe’yi esas alalım, bugün bu dilde eğitim yapabilecek düzeyde yetişmiş insanımız var mı? Bize örnek olarak sadece Kuzey Irak’taki bazı okulları gösteriyorlar. Peki çocuklarınızı oraya gönderin bakalım, orada eğitim alsınlar. ‘Hayır, göndermem’ diyorlar. Sen, benim seçmeli dersime karşı çıkıyorsun. Senin amacın üzüm yemek değil ki bağcıyı dövmek” dedi.
CEMEVİNE STATÜ TARTIŞMASI
AK Parti yönetiminin önümüzdeki genel seçimlerde barajın düşürülmesi seçeneğine de sıcak bakmadığı belirtilirken, Ruhban Okulu’nun açılmasına ise olumlu bakıldığı ancak bu pakette yer alıp almayacağının henüz netleşmediği öğrenildi. AK Parti kulislerinde, Yunanistan hükümetinin Batı Trakya’daki Türklere yönelik hiçbir adım atmamasının hükümetin bu konuda adım atmasını zorlaştırdığı konuşuluyor. Cemevi statüsünde ise “İbadethane seçeneğine hükümet sıcak bakmıyor, inanç ve kültür merkezi ya da vakıf seçeneklerine de diğer taraftan itirazlar var” değerlendirmesi yapıldı. Bu konudaki çalışmayı yürüten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, İmar Yasası’nda yapılacak bir değişiklikle “ibadethane” demeden cemevlerine ibadethanelere yapılan devlet desteğini sağlama seçeneği üzerinde durduğu bildirildi. Bu durumda cemevlerine de camilerdeki gibi ücretsiz arsa, elektrik, su ve doğalgaz katkıları sağlanacak. Hükümetin Alevi Dedeleri’ne maaş seçeneğine de olumlu yaklaştığı ancak, “maaş bağlanacak Dedeler nasıl belirlenecek” sıkıntısının olduğu öğrenildi. Bir üniversiteye Hacı Bektaş Veli ya da Pir Sultan Abdal adının verilmesi, bazı üniversitelerde Alevi Enstitü ve kürsülerinin kurulması seçenekleri üzerinde de duruluyor. Pakette hem şiddete karışmamış örgüt üyelerinin eve dönüşünü sağlayabilecek hem de KCK davalarında tutuksuz yargılanmaların önünü açabilecek Ceza ve Terörle Mücadele Yasası değişikliklerinin de olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!