Dershanelere öneri: Açık lise olun

Güncelleme Tarihi:

Dershanelere öneri: Açık lise olun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 01:08

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nca (SETA) düzenlenen ‘Milli Eğitimde Neler Oluyor’ konulu panele katıldı.

Haberin Devamı

Dershanelerle ilgili çalışmanın 3 ayın konusu olmadığını, 10 yıldan bu yana üzerinde çalışıldığını anlatan Avcı, bakanlığın strateji belgesinde de öngörüldüğü üzere 2014 yıl sonu itibariyle dershanelerin dönüştürüleceğini bildirdi. Araştırmaların, mevcut dershanelerin yüzde 20’sinin özel okula dönüşebilme kabiliyeti olduğunu ortaya koyduğunu belirten Bakan Avcı, kalan yüzde 80 için bir dönüşüm programı hazırlanması gerektiğini, bu hazırlıkların da 2 yıldır sürdüğünü vurguladı. Avcı, şöyle devam etti:
“Dershanelerin dönüşüm sürecinde açık lise imkanını da değerlendirebiliriz. Onlar açık lise adının çok cazip olmadığını, bunun daha işin özüne uygun, başka bir adlandırmayla kamuoyuna anlatılabileceğini söylüyorlar. Bence de doğru. Açık lisede 1 milyon 200 bin öğrenci okuyor. Biz açık lise uygulamasına da bir nitelik kazandıralım diye düşünerek, özel okula dönüşme kabiliyeti olmayan dershaneler, özel okul kadar yüksek standart istemeyen, açılması kadar yüksek kriterler koymamış olan bir statüyle açık liseye dönüşsünler. Ama şu anki uygulama gibi devam zorunluluğu olmayan değil. Bunun dışında bir kısmı, halk eğitim merkezi olarak değerlendirilebilir. İşletmeci, ‘Ben açık liseye de özel okula da dönüşemem, kurs da yapmak istemiyorum’ diyorsa bakanlık olarak biz alalım. Buraları halk eğitim merkezleri olarak, ciddi beceri kursları yapılıyor. Buralardan o şekilde yararlanabiliriz. Çalıştaylarda konuşulacak çerçeve bunlar olacak. Bunun içinde özel etüt eğitim merkezleri, okuma salonları yok. Etüt merkezleri 3’e ayrılıyor. Birincisi ‘ileri kreş’ gibi düşünülebilecek çalışan anne babaların çocuklarını gönderdikleri; ikincisi bakanlıkça, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da dezavantajlı kesimlere eğitimde destekte bulunmak için eğitsel, sosyal amaçlarla açılmış kurumlar; üçüncüsü ise ‘etüt eğitim merkezi’ adı altında paralı dershanecilik yapanlar. ‘Etüt eğitim merkezi’ diyor ama dershaneciliğin bugünkü haliyle getirdiği külfetleri bile üstlenmek istemeyenlerin bulduğu bir formül. Bunların görüşülmesi gerekir.”

Haberin Devamı

COPY PASTE HATASI

Haberin Devamı

Soruları da yanıtlayan Avcı, dershane temsilcilerine dağıtılan taslaklarda “etüt eğitim merkezlerinin de dönüştürüleceği”nin yer aldığını, bunun “copy-paste” hatası olduğunu düşündüğünü ifade etti. Avcı, “Bizim nihai önerimizde etüt eğitim merkezlerinin kapatılması yok. Herhalde böyle bir hata olmuş” dedi.

Zararımız varsa kapatırız

İSTANBUL Ticaret Odası’nda bir araya gelen Türkiye’nin üç büyük dershane örgütü ve özel okullar derneği, dershanelerin kapatılma kararına tepki gösterdi. Dershane yöneticileri “Zararımız varsa bir günde kapatırız” dedi. Toplantıya başkanlık eden İbrahim Taşel, “Allah herkesin rıskını verir, Allah izin verdiği sürece devam edeceğiz” dedi.
ÖZDEBİR adına konuşan Nazmi Arıkan, bazı dönemlerde dershanelerin kapatılmak istendiğini belirterek, “Dershaneciler yiğit insanlardır boyun eğmediler. Umuyorum bugün de direkten dönecek uygulama ile karşı karşıya geliriz. Dünyada sadece faşistlerin ve komünistlerin yönettiği ülkelerin dışında tüm ülkelerde dershane var” dedi.
Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan ise, “Özel okullar kesinlikle dershanelerin kapatılmasını istemiyor” diye konuştu.
TÖDER Başkanı Enver Yücel, “Dönüşüme, kapatmaya karşı değiliz. Benim çocuğum daha kaliteli hizmet alacak mı? Sanki dershanecilik sadece Türkiye’de varmış gibi bunlar kapanınca, dönüşünce Türk milli eğitim sisteminin tüm sorun ve problemleri çözülecek mi?” dedi.
Avrupa Dershaneler Birliği Başkanı Georgos Hagitegas, “Derhsanelerin kapatılmasının dünyadaki eğitim özgürlüğünü engellemektir, bir nevi halk okuludur, alt gelir grubundaki insanların yararlandığı kurumlardır” dedi.
Dershane ve okul sahibi Fethi Şimşek ise, “Bu olayı anlamakta gerçekten çok zorlanıyorum. Zorlanmasaydım, kendi elimle kapatırım” dedi.

Rica eylemi

Haberin Devamı

Kocaeli’nin Dilovası ilçesindeki Şafak Okuma Salonu’nda veliler dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılmamasını istedi. Veliler taşıdıkları pankartlarla Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı’na ‘Dershaneleri kapatmayın’ mesajı gönderdi.

Toplantıyı terk ettiler

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın 7 ilin dershane temsilcileriyle Antalya’da gerçekleştirdiği toplantı protesto edildi. MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile diğer bakanlık yetkililerinin katıldığı toplantıda, 200’den fazla dershaneci alkışlar eşliğinde salonu terk etti. Antalya Dershaneciler Derneği Başkanı Aydın Vural, “Bu toplantıların bir istişare toplantısından ziyade bir ikna ve dayatma toplantısı olduğu kanaatine varıldı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!