Güncelleme Tarihi:
Ankette en çok göze çarpan “Özel okul olmak ister misiniz?” ve “Hangi teşvikten faydalanmak istersiniz?” soruları oldu.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, dershanelerin özel okula dönüştürüleceği açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çalışmaları hızlandırdı. 12 Ekim’de MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük imzasıyla, dershane müdürlüklerinin doldurması için bir anket yayınlandı. Anketin 19 Ekim’e kadar doldurulması istendi.
MEB Özel Öğretim
Kurumları Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan,
‘Özel Dershaneler Bilgi
Toplama Anketi’ne dershane müdürlükleri T.C kimlik numaraları ile erişebiliyorlar. Anket ile birlikte yayınlanan yazıda ise, istenen bilgilerin dershanelerle ilgili yapılacak çalışmalarda değerlendirileceği belirtildi.
Ankette dershanenin adı, bulunduğu il ve ilçe, yetkili müdürün adı, hangi sınavlara hazırlık eğitimi verdiği, derslik sayısı, öğrencilerin sınıf düzeyinde sayısal bilgileri ve bunların hangi tür okullardan olduğu, görev yapan eğitim kadrosu sayısal bilgileri, mezun öğrenci bilgileri, hangi sınavlara hazırlık eğitimi verdikleri gibi sorular yer aldı.
Ankette en çok göze çarpan ise “Özel okul olmak ister misiniz?” ve “Hangi teşvikten faydalanmak istersiniz?” soruları oldu.
Dershane yetkilileri ise bu anketi, “Biz artık dershaneleri özel okula dönüştüreceğiz, bundan geri dönüş yok. Sizin talepleriniz neler?” olarak yorumladı.
Alternatif verilmeli
Salim Ünsal (Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü) “Hangi teşviki istersiniz?” şeklindeki soruyu biz şöyle yorumladık: “Biz dershaneleri okula dönüştüreceğiz, bu noktada bir geri dönüş yok, okula dönüştürme sürecinde hangi tür bir perspektif ile kendinizi daha rahat hissedersiniz.” Mevcut okul olabilecek düzeyde olanlar için, burada işaret edilen maddelerin hepsi aslında talep edilen hususlar. Belki birkaç alternatif seçme hakkını verilmeliydi.
Bir an önce netleşmeli
Kurtuluş Arıkan (Fen Bilimleri Dershanesi Genel Müdürü) Teşvik maddelerinin hepsi etkili olacak. Çünkü, okul açılınca desteklerin çoğu alınıyor. En büyük sıkıntı ise arsa tahsisi. Yatırım için destek sağlanırsa bu iş daha hızlandırılabilir. Teknik anlamda binanın tamamının dershaneye ait olması, 200 metrekare bahçesi bulunması, alkol satılan yerlere uzaklığın en az 100 metre olması gibi imkanları taşıyıp taşımadığımız soruluyor. Merkezdeki dershanelerin yüzde 99’u bu şartları taşımıyor. Anketle dershanelerin okula dönüştürülmesi için altyapı çalışması hızlanıyor. Durum netlik kazanmalı.
Tüm teşvikler gerekli
Alpaslan Alemdar (Uğur Dershaneleri Genel Müdürü) Bu anket ile dershanelerin bu günkü durumu ile okula dönüşümleri sırasındaki beklentiler saptanmaya çalışılmış. Dershanelerin ekonomik yapısı sanıldığı gibi çok iyi değil. Birçoğu ayakta kalma mücadelesi veriyor. Okula dönüştürürken desteğe ihtiyaç var. Teşviklere gereksinim duyuyoruz. Ancak büyük kentlerdeki önemli sorunlara baktığımızda arsa tahsisi, yeterli öğrenci sayısı ve kredi kolaylığı öne çıkıyor. Unutmamak gerekiyor ki dershaneler okul alternatifi değildir. Bu nedenle özel okul açma dershane kapatma anlamına gelmemektedir.
AJANDA
İkinci üniversite
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) açıköğretim programlarında ikinci üniversite dönemi başladı. Hâlâ 4 yıllık lisans programında okuyan veya mezun olanlar ikinci üniversite kapsamında, diledikleri açıköğretim programına sınavsız kayıt yaptırabilecek. Sınavsız ikinci üniversite kayıtları 24 Ekim’e kadar devam edecek.
TEV bursu
Türk Eğitim Vakfı (TEV) 2012-2013 öğretim yılında 9 bin 500 öğrenciye burs verecek. Burs başvuruları 31 Ekim’e kadar kabul edilecek, İzmir ve Trabzon’da öğrenim gören öğrencilerin başvuruları ise 17 Ekim’de sona erecek. Burslardan yararlanmak isteyen öğrencilerin www.tev.org.tr internet adresinden form doldurup, çıktısını öğretim kurumlarına teslim etmeleri gerekecek.