Güncelleme Tarihi:
Bakanlık yetkilileri, ders saatlerini belirleme ve değiştirme yetkisinin valiliklerde olduğunu anımsatarak, "Ders saatlerini belirleme yetkisi valiliklerde. 20 Mayıs 2016 tarihli genelgenin dışında valiliklere gönderilecek yeni bir genelge yok" bilgisini verdiler.
Mevzuata göre Milli Eğitim Bakanı imzasıyla her yıl yayımlanan Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takvimi Genelgesinde okulların eğitim öğretime başlama, yarı yıl tatili ile eğitim öğretimin bitiş tarihleri yer alıyor. 20 Mayıs 2016 tarihli genelgenin ikinci maddesinde bu tarihler dikkate alınarak çalışma takviminin valiliklerce düzenleneceği hükmü yer alıyor.
SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yüz binlerce öğrencinin okula gidebilmek için güne 05.00-06.00 itibariyle başlayıp, okula yetişebilmek için karanlıkta yollara düştüğüne dikkat çekti. Nazlıaka, "İvedi olarak önlem alacak mısınız yoksa önlem almak için büyük bir kazanın bir felaketin yaşanmasını mı bekleyeceksiniz" diye sormuştu. Nazlıaka bu soru önergesinin ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile konuştuğunu 'öğrencilere özel bir uygulamanın' yapılacağı müjdesini aldığını duyurdu.
İZMİR BAROSU BAŞKANI TEPKİ GÖSTERDİ:
'KIZ ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMEYEN AİLELER VAR'
Öte yandan İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, "yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi"nin ciddi tehlikeler oluşturduğu ve verimsizlikler yarattığını savunarak, uygulamayı eleştirdi. Özcan, İzmir Barosunda düzenlediği toplantıda, "yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi" kararının sonuçları araştırılmadan ve uzmanlara danışılmadan verildiğini, bazı ailelerin kız çocuklarını zifiri karanlıkta gitmek zorunda kaldıkları için güvenlik gerekçesiyle okula gönderilmediğine tanıklık ettiğini söyledi.
Uygulamadan çocukların olumsuz etkilendiğini, verimsizliğe yol açtığını savunan Özcan, şunları kaydetti:
"Özellikle büyük şehirlerde okulların yetersizliği nedeniyle 9 bin 700 okulda ikili öğretim sistemi uygulanmakta, sabahçı öğrenciler saat 07.00'deki derse yetişebilmek için en geç 06.30'da evden çıkmakta ve güneşi ancak ikinci derste görebilmektedir. Sabahları gözümüz görerek, emniyet içinde işimize okulumuza gidebilmek için en kısa zamanda 7 Ekim 2016 tarihli ve 2016/9154 sayılı kararname ile verilen karardan geri dönülmeli, kış saati uygulamasına geçilerek saatler geri alınmalıdır. Ya da eğitim sisteminde ikili eğitimden vazgeçilerek çocukların gelişimine uygun saatlerde eğitim verilmesini içeren bir düzenleme yapılmalıdır."