Güncelleme Tarihi:
Almanya'daki Türk Vatandaşları Konseyi (RTS) önderliğinde Köln'de ATİB Merkezi'nde biraraya gelen 17 Türk dernek ve vakfının yöneticileri, Avrupa'da yaşayan Türkler'in Türkiye'deki seçimlere katılmalarını sağlamak amacıyla 12-15 Mart arasında Ankara’ya gitme kararı aldılar. Oy hakkı gerçekleşmez ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurulacak.
AVRUPA Türk İslam Birliği'nin (ATİB) Köln'deki merkezinde bir araya gelen 17 Türk dernek ve kuruluş temsilcileri Avrupa'da yaşayan Türkler'in Türkiye'deki seçimlerde oy kullanmalarını sağlamak amacıyla 12-15 Mart tarihleri arasında Ankara’ya giderek temaslarda bulunacaklarını açıkladılar.
Toplantıda, yurtdışındaki Türkler'in seçme hakkı konusunda hem hükümetin hem de muhalefetin isteksiz davrandığına işaret edilerek, son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurulması kararı alındı.
Asi değiliz, hakkımızı istiyoruz
RTS Başkanı Yaşar Bilgin, açacakları davada devleti hedef almadıklarını, sadece anayasal haklarını talep edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Avrupa'da yaşayan Türkler hep sahipsiz bırakıldı. Oy hakkımız olmadığı sürece de bizleri kimse ciddiye almayacaktır. 17 dernek temsilcisi ile birlikte 12-15 Mart arasında Ankara’ya giderek tüm siyasi parti temsilcileriyle ve sivil toplum örgütleriyle görüşme kararı aldık. Şu ana kadar sadece Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Demokratik Sol Parti’den (DSP) görüşme konusunda olumlu cevap aldık. Maalesef diğer siyasi partiler randevu taleplerimize cevap bile vermedi. Ankara’ya gittiğimizde bu konuyu halledeceğimizi düşünüyorum. RTS olarak öncülük ettiğimiz bu girişime 17 kuruluş tam destek veriyor."
Biz vahşi değiliz
Toplantıda konuşan ATİB Genel Başkanı Fikret Ekin ise geçmişte Almanya’da seçimlerde sandık konulması halinde "kan gövdeyi götürür" şeklinde sözlerin sarf edildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
"Bugüne kadar Türkler olarak yabancılar meclisi seçimlerinde oy kullandık ve hiçbir şey olmadı. Olsaydı orada olurdu. Bizim insanımız kendisine oy kullanma hakkı verilmeyecek kadar ilkel, barbar, yobaz değildir. Bu bir haktır ve şimdiye kadar almamız gereken bu hak çok geciktirilmiştir. Ben bunu insanlarımıza yapılmış bir hakaret olarak görüyorum. Demokrasi burada yaşayan insanımızın da hakkıdır. Savaş içindeki Irak'da bile oy kullanılıyor. Burada sandık kurmak şart değil. Mektup veya internet ile oy kullanılabilir."
Türk dili konferansı tanıtıldı
Toplantıda ayrıca 5- 6 Mayıs tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek Türk Dili Konferansı tanıtılarak Türkçe'nin Avrupa'da korunması gerektiği vurgulandı.
Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu'nun (TİDAF) Genel Başkanı Ahmet Yenice, bu yıl ikincisi düzenlenecek Türk Dili Konferansı konusunda bilgi vererek, “Eğer dilimize sahip çıkmazsak 15-20 yıl sonra burada ne dilimiz, kalacak ne de dinimiz kalacak.” dedi.
Türk-Alman Dostluk Federasyonu (Hür-Türk) Başkanı Hasan Tekin'de, Avrupa'da yaşayan gençlerinin Türkçeyi unuttuklarına dikkat çekti.
Hangi dernekler gidecek?
Seçilme hakkı konusunda güç birliği yapan 17 dernek şunlar: Almanya Türkiye Kökenli vatandaşlar konseyi (RTS), Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu (TİDAF), Almanya Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Federasyonu (MÜSİAD), Avrupa Demokrasi Vakfı (ADV), Cem Vakfı Avrupa Koordinatörlüğü (Cem Vakfı), Avrupa Türk Kültür Dernekleri Birliği (ATB), Türk-Alman Dostluk Federasyonu (Hür-Türk), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ), İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), Avrupa Türk-İslam Birliği (ATİB), Avrupalı Türk demokratlar Birliği (UETD), Avrupalı Türk Caferiler Birliği (ATCB), Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı (TAM), Ehli Beyt, Türk Alman Sağlık Vakfı, Avrupa Maden Mühendisleri Derneği.