Güncelleme Tarihi:
Türkiye Deri Sanayicileri DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Turgut KoÅŸar, resmi rakamlara göre Türkiye'de her Kurban Bayramı'nda 1 milyona yakın koyun, 500 bin keçi, 250-300 bin arasında da sığır kesildiÄŸini söyledi.Â
Kendilerinin, bunun iki misli bir rakam tahmin ettiklerini, yaptıkları hesaba göre, Türkiye'de her bayram 4 milyona yakın kesim olduğunu anlatan Koşar, alınan önlemlere rağmen kurban derilerinin Türk Hava Kurumu dışındaki yerlere de verilebildiğini kaydetti.
Kesimin ehil kişiler tarafından özenle yapılması, kurban derisinin bakteri üreterek bozulmaması için 6 saat içinde tuzlanması ve serin bir yerde muhaza edilmesi gerektiğini ifade eden Koşar, bir koyun derisi için 2 kilogram, sığır derisi için ise 6 kilogram tuzun yeterliolacağını söyledi.
Bir koyun derisi ihalesinin bugün 15-22 milyon lira arasında yapıldığını, sığır derisinin ise kilosu 2 milyon liraya ihale edildiğini belirten Koşar, şöyle devam etti:
''Bizim hesaplarımıza göre kurban derilerinin yüzde 20'si, kesim hatası ve tuzlamama gibi nedenlerden kullanılamaz hale geliyor. Bu çok büyük bir oran. Diğerlerinin içinde ikinci ve üçüncü kalite çıkanlar da var. Dantel gibi kesilen, tuzlanmayan, iyi saklanmayan, deri eriyipgidiyor. Bağırsakların da yüzde 20'si çöpe atılıyor. Böylelikle her yıl, yaklaşık 20 trilyon lira çöpe gidiyor.''
   Â
MÄ°LLÄ° SERVET
   Â
Konfeksiyonda kullandıkları derinin yüzde 75'ini yurtdışından ham deri olarak ithal ettiklerini söyleyen Koşar, ''Biz, aldığımız koyun derilerinden ceket yapıyoruz. Bir de onun katma değerini düşünün. Çünkü bu pazarımız var. Bunu konfeksiyon haline getirip satacağız. Kaybolan deri bir değer olarak elimizde kalsa, 5 trilyon lira ise ceket olduğu zaman rakam 15 trilyon liraya çıkıyor. Bu, milli servet''diye konuştu.
Koşar, kullanılabilir durumdaki derilerde de kısmi zayiatla karşılaşabildiklerini belirterek, kaliteli bir ceket 150 dolara satılırken, bu tür bir deri ceketin ancak 70-80 dolara satılabildiğini açıkladı.
KoÅŸar, birçok belediyenin kurban kesim noktaları oluÅŸturması ve gerekli tedbirlerin alınmasıyla kurbanlıkların daha saÄŸlıklı ortamlarda ve hatasız kesimi konusunda iyiye gidiÅŸin yaÅŸanmaya baÅŸlandığını da söyledi.Â