Dereler temizlenmeden Haliç'ten umut yok

Güncelleme Tarihi:

Dereler temizlenmeden Haliçten umut yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Haliç'in temizlenmesi için bütün dikkatler Kağıthane ve Alibeyköy derelerinin kıyısındaki sanayi tesislerine çevrildi. Belediye fabrikaları dere kıyısından uzaklaştırmak için yasal dayanak arıyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Haliç derelerinin kıyısında kurulmuş sanayi tesislerinin uzağa taşınmaları gerektiğini söyledi. Bu derelerin kıyısındaki bazı sanayi tesisleri atıklarını arıtmadan dereye bıraktığı için, Haliç bir türlü temizlenemiyor.

Mustafa Öztürk, iki haftadır suyu Haliç'e akan Alibeyköy ve Kağıthane derelerinde ‘‘son denetim ve uyarı operasyonu’’nu bizzat yönetiyor. Alibeyköy ve Kağıthane'de oturan vatandaşların tesislerin kapatılmasını talep ettiğine dikkat çeken Öztürk, şimdilik derelere ve dolayısıyla Haliç'e verdikleri zararları en aza indirmeye çalıştıklarını belirtti.

10 metre mi 30 metre mi?

Baraj ve göllerin kıyısı yasalarla koruma altında. Ancak derelerin korunmasında mevzuat oldukça karışık.

Çevre ve kıyı mevzuatı üzerine bir araştırma yaptıklarını söyleyen Öztürk, ‘‘Bazı mevzuatlarda, yapılaşmanın dere kıyılarına 10, bazılarında ise 30 metre uzakta olması gerektiğine dair hükümler bulunuyor. Bunları inceleyip, hukuki çerçevesini oturttuktan sonra uygulamaya geçeceğiz’’ dedi.

Prof. Dr. Öztürk'e bazı tesislerin dere kıyılarının sıfır noktasında, bir kısmının da dere yataklarından dolgu yoluyla kazandıkları alanlara kurulduklarını hatırlattık. ‘‘Bu tesisler hukuki sınırları içine çekilmelidir’’ diyen Öztürk, bu sınırın işletme sahiplerinin ellerindeki tapu olmadığını ifade etti: ‘‘Ellerindeki tapu ne derse desin, biz çevre ve kıyı mevzuatına bakarız. Tapuda belirlenen alan kendilerinin olabilir ama dere kıyısının belirli bir noktasına kadar yapılaşmaya gidemezler.’’

Mevzuatla ilgili çalışma bittikten sonra dere kenarlarındaki tesislerin yıkılacağını belirten Öztürk, buranın yeşil bir kuşakla korunacağını belirtti: ‘‘Bu alanları ağaçlandırarak mesire yeri yapacağız. Kıyıların ağaçlandırılmasıyla, erozyonun da önüne geçilecek.’’

Derelerde çamur taraması

Mustafa Öztürk, fabrikalar hakkında şu bilgileri verdi:

‘‘Bazı tesisler arıtma tesisini kurmuş ama kah çalıştırıyor kah çalıştırmıyor. Tesis çalışmadığında atık suyu dereye pompalıyorlar. Şimdi ismini vermek istemediğim bir kimya fabrikamızın önünden itibaren derenin renginin karardığını görüyoruz. Bu fabrikadan çıkan bir litrelik atıksu, bir metreküplük evsel atıktan elli kat daha fazla zararlıdır.’’

Dereler de yer yer bataklığa dönüştüğünden, dere diplerinde bir tarama çalışması yapılacak.

Altın Boynuz’da kürek yarışları

Büyükşehir Belediyesi, Hıdırellez'in kutlandığı 6 Mayıs'ı, Haliç'in temizlik sürecinde bir milat olarak ilan etti. İSKİ'nin Haliç'te kurduğu kolektörler bu tarihte çalışmaya başlayacak. Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Haliç Belediyeler Birliği bu tarihte Altın Boynuz'da bir dizi şenlik düzenliyor:

6 MAYIS CUMARTESİ

0.30. Kağıthane Çayırı'nda Hıdrellez ateşi. Mehter, folklor, palyaço gösterileri, konser.

15.00. Alibeyköy Stadı'nda yağlı güreş yarışmaları.

19.00. İstiklal Caddesi'nde şenlik yürüyüşü.

7 MAYIS PAZAR

10.00: Unkapanı Köprüsü-Feshane arasında kürek yarışı.

11.00: Unkapanı Köprüsü'nde balık tutma yarışı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!